SME

Kvitne podbeľ i deväťsil. Jar je bohatá na liečivé i jedlé rastliny

Vydajte sa na prechádzky a zbierajte.

(Zdroj: PIXABAY)

Podbeľ je jedna z prvých rastlín, ktoré u nás na jar kvitnú. Nachádzame ho väčšinou na narušených miestach, násypoch, rúbaniskách, pri cestách či na poliach.

Od marca kvitne aj deväťsil. Kým u nás sa využíva ako liečivá bylina, v Japonsku aj Kórei našiel uplatnenie aj v kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podbeľ - chutný aj liečivý

Podbeľ je ruderálna rastlina. Má rád odkrytú pôdu bez väčšieho porastu, nie je totiž schopný vydržať konkurenciu vysokej trávy, v nej rýchlo mizne. Jeho malé žlté slnečné kvety na hrubej stonke sa na nás usmievajú zo zeme už v marci či apríli, v horských oblastiach ich nájdeme ešte v máji a začiatkom júna.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Jarná príroda ponúka pestrú paletu chutí Čítajte 

Listy podbeľa vyrastajú až v čase, keď mu odkvitajú kvety alebo až keď úplne odkvitnú, preto väčšina ľudí ani nevie, ako listy vyzerajú. Majú srdcovitý tvar v priemere od 10 – 20 cm, sú dosť hrubé a zospodu majú biely plstnatý povlak, preto aj názov „podbeľ“.

Latinský názov podbeľa je Tussilago. Tussis znamená kašeľ, ago odháňam.

Kvety podbeľa sú celkom chutné aj surové priamo v prírode. Môžeme si nimi spestriť šalát, smoothies či akékoľvek koláčiky, prípadne ich môžeme vypražiť v cestíčku.

Ľudia z nich pripravujú i víno a sirupy na kašeľ, podobne ako z púpavy. Kvety podbeľa môžeme natlačiť i do pohára, zaliať ich včelím medom a používať pri kašli.

Niektorí pridávajú sušené kvety aj do palaciniek a iných jedál. Samozrejme, najbežnejší spôsob ich využitia je práve čaj. Jedlé sú tiež kvetné stopky a kvetné puky, chutia podobne ako kvety.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 8 797
  2. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 6 609
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 115
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 857
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 512
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 574
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 452
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 361
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu