SME

Čerstvá zelenina v zime? Neublíži jej sneh ani mráz

Ktorá zelenina prezimuje na hriadke? Ak ste tento rok zaváhali, naplánujte si už dnes i druhy na zimný zber.

Aby zelenina prežila v zime na záhone, musí spolupôsobiť viacero priaznivých faktorov: mierne podnebie, nadmorská výška, hlavným predpokladom je mrazuvzdornosť niektorých plodín. Až do jari si môžeme spestrovať jedálny lístok ružičkovým i listovým kelom, čiernym koreňom, pórom, paštrnákom a topinamburmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ružičkový kel až do –10 °C

Je až neuveriteľné, že v dobrej kondícii krátkodobo vydrží mrazy až do –10 °C. No trpí, ak výkyvy klesajú pod túto teplotu a vzápätí sa zase vyšplhajú nad nulu. Jedna rastlina môže poskytnúť až štvrť kila kelových ružičiek. Tie, ktoré prešli mrazom, sú chutnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

V priaznivých polohách ich zberáme až do februára-marca. Pred príchodom tuhších mrazov môžeme vyňať zo zeme celé hlúby s ružičkami a vložiť korene do vlhkého piesku. Pri teplote okolo 0 °C ich môžeme takto skladovať až dva mesiace.

Kučeravý kel vždy čerstvý

Zimná zelenina získava najlepšiu chuť po prejdení mrazom. Kučeravý kel odolá teplotám až do –15 °C, preto môže zostať na záhone v miernejších oblastiach po celú zimu. Je dobrým zdrojom proteínov, vitamínu C a provitamínu A, ako aj draslíka, fosforu, vápnika a železa.

Súvisiaci článok December ponúka na spestrenie čistec a mlieč Čítajte 

Dlhším pôsobením nízkych teplôt listy žltnú, no rastliny kučeravého kelu nezriedka vydržia na záhone až do februára, výnimočne až do marca. Preto ho neskladujeme, uprednostňujeme čerstvý zber, dôležité pre chuť je okamžité spracovanie.

SkryťVypnúť reklamu

Pór vydrží na hriadkach do apríla

Je vítaný v každej záhradke. Po celej Európe sa pestoval už v stredoveku. Pri dodržaní istých zásad ho môžeme zberať od septembra až do ďalšej čerstvej zeleniny, výnimočne až do apríla, mája, keď začína vyháňať do kvetu. V zime je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok – fosforu, mangánu a zinku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Zima
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 685
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 196
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 134
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 084
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 928
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 781
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 358
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu