SME

V sychravej prírode teplé jedlo zahreje

Turistika príchodom jesene nekončí. Zahrejte sa na potulkách prírodou horúcim čajom, kávou alebo polievkou.

(Zdroj: MG)

Vraví sa, že hlad je najlepší kuchár. Ak však príde na vychádzky do prírody, niekedy ani tmavý chlieb so slaninkou a cibuľou nemusí byť očakávaným zadosťučinením. V upršanom lese, na lúke utápajúcej sa v chladom opare či na stráni bičovanej vetrom sa predsa len žiada trochu zohriať. Najlepšie teplým jedlom priamo z turistického ešusu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nezáleží na tom, či milujete pečenú klobásku, pražené vajíčka, cestoviny, hustú polievku, dusené lečo alebo guláš z konzervy. Ak si nájdete cestu k spoľahlivému ohnisku, môžete sa týmito dobrotami častovať do sýtosti. Ak sa váš chlebník, vak či tanistra predvídavo zmenili na cestovnú špajzu, máte sa veru na čo tešiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ohniská s kultúrou komfortu

Prechádzky v chotároch obcí ponúkajú omnoho viac príležitostí pre posedenie pri ohni ako značené turistické trasy. Nie je to náhoda. Kým na frekventovaných cestičkách zapísaných v mapách prechádzajú turisti od jedného turistického smerovníka k druhému aby stihli podľa plánu doraziť do cieľa, za humnami dedín vládne úplne iná atmosféra. Sú tu miesta, ktoré boli vybudované pre oddych, relax a obdivovanie prírody.

Prístrešky, altánky, ohniská, posedy, lavice a odpočívadlá dokážu neraz ponúknuť nečakané pohodlie. Široké lavice a stoly, murované grily, priestranné prístrešky a kôpky starostlivo naštiepaného dreva akoby tu chceli poslúžiť každému pocestnému. Nemusí to byť len spoločnosť domácich vidiečanov užívajúcich si chotár obce a kraj, ale ktokoľvek kto zavíta na miestne chodníčky a je ochotný správať sa na nich, akoby bol jedným z nich.

SkryťVypnúť reklamu

Takéto zákutia majú svoju charakteristickú atmosféru – Genius loci - z ktorej možno vycítiť, kto sa pri ohnisku zdržuje najčastejšie: poľovníci, miestni hasiči, mládež či početná gulášová spoločnosť. Akoby ich prítomnosť uviazla v každom detaile – útržkoch novín, nastrojení ohniska, úprave okolia či remeselnom vyhotovení výbavy. Pravidlá sú však všade rovnaké – rozkladajte oheň iba v ohnisku, míňajte iba toľko dreva koľko je nutné a vždy po sebe poupratujte tak, aby i po vás zostal dôstojný duch pobytu.

Kľukatými cestičkami horou, skalou i lúkou

Keď spod topánok zmiznú spevnené cesty chotára, príroda akoby zdivela. Cestičky vyšliapané zverou odhaľujú v lesnom teréne priechodné miesta a aj na lúkach vidno znaky, ktorými možno odlíšiť pevnú zem od mokriny, či výstup na horizont od nekonečných šírav. Ba aj na brehoch riek je všetko akési pusté. Na takýchto miestach sa možno spoľahnúť iba na seba.

SkryťVypnúť reklamu

Vytvoriť ohnisko a naklásť oheň na ohriatie a varenie je rutinou pre skúsených, avšak veľkou neznámou pre príležitostných výletníkov nováčikov. Neistota nie je iba v tom, ako dokážete s nazbieraným drevom naložiť, ale aj ako dokážete ustrážiť bezpečnosť ohniska. Ba nájdu sa aj miesta, kam ohnisko vôbec nepatrí. To však neznamená, že musíte zostať bez šálky horúcej kávy a teplého obeda.

Ohnisko, ktoré sa vmestí do batohu

Ak ste ešte nikdy nepočuli o „drievkačoch“, mali by ste spozornieť. Je odvekou pravdou že do hory drevo neradno nosiť a tak je to aj s varením v prírode. I to je dôvod, prečo si mnohí výletníci obľúbili variče, v ktorých možno naložiť malý ohník z darov prírody – ihličie, šišky, lístie, suchý mach, tenké letorasty i konáre stromov možno premeniť na ohromnú masu tepla bez toho, aby po ohni zostala na mieste stopa.

SkryťVypnúť reklamu

Takéto variče sú uspôsobené práve na turistické ešusy, aké nájdeme v nejednom batohu. Vybalíte sa na mieste, zozbierate po okolí trochu tenčiny a môžete sa pustiť do rozkurovania. Tu netreba žiadnu sekeru, ktorá by sa hompáľala na opasku či v bočnom vrecku vaku. Vystačíte si s mohutnejším nožom, ktorý svojou čepeľou pomôže i pri sekaní konárov. Naštiepate drobné polienka a ste pripravení hoci aj na trojhodinový maratón varenia.

Možno by ste to nečakali, ale polmetrový konár s priemerom 2 centimetre vám postačí na to, aby ste v ešusi rozpiekli tučnú klobásku, podusili na nej pohár leča a upražili na nich vopred vyklepnutý poltucet vajíčok.

Komín môže mať aj kanvička

Rýchlovarnú kanvicu máme doma snáď všetci. Počuli ste však niekedy o tom, že by mala svoju sestru do prírody? Volá sa Alb Samovar (od 29,50€ za 0,5l verziu), je vyrobený z ľahučkého hliníka a všetko čo potrebujete na zovretie vody nájdete okolo seba na zemi. Do podmisky vložíte palivo, zapálite ho a v priebehu dvoch-troch minút hlási píšťalka, že voda zovrela.

SkryťVypnúť reklamu

Hŕstka paličiek vytvorí vďaka vysokému komínu dlhý plameň, ktorý cez ohromnú plochu odovzdáva svoje teplo vode. Je to akoby ste do dutých stien termosky napustili vodu a ohrievali ju ohňom cez vnútornú dutinu. Pri takomto varení nejde iba o varenie čaju či kávičky kdesi uprostred lúky. Vytiahnete ju na rybačke, v kempe či v lese pri hotovení dreva na zimu a horúcou vodou si zalejete instantný obed z vrecúška.

Tejto kanvičke neprekáža ani dážď, ani silný vietor. A ak do komína zasuniete drôtený držiak, môžete naň položiť ešus s konzervou, ktorú treba ohriať. Obzvlášť v prípade, tej väčšej, ktorá do svojich útrob pojme 1,2 litra vody.

Drevo, ktoré sa mení na plyn

Podobne funguje aj varič, ktorý ohrieva obsah ešusu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o upravenú plechovičku od farby. Ak z nej však vyberiete viečko a otočíte ho naopak, objaví sa podstavec, ktorý unesie váhu plne naloženého ešusu. Nasypete do vnútra nazbierané paličky a šišky, zapálite a varenie sa môže začať.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci drevoplynový varič Alb č. 669 (od 42,90 €) funguje ako komín, predsa len sa od neho líši. Má dvojité steny, medzi ktorými sa zohrieva vzduch. Keď sa cez otvory dostane do ohniska, pomáha spaľovať plyny, ktoré sa uvoľnili z dreva. Popri plápolajúcich jazykoch horiaceho dreva sa k ešusu dostávajú žlté plamienky drevoplynu, ktoré sú pokojné ako na plynovom horáku. Vďaka tomu možno z malej dávky paliva získať maximum tepla. Ustriehnuť treba len prikladanie hrubších kúskov dreva, aby sa mal z čoho plyn neustále uvoľňovať.

Tento varič je vyrobený z tenkého titánového plechu. Nehrdzavie, je pevný a pružný ako nerez avšak ľahučký ako hliník. Vo vetre horí spoľahlivo, pri zapaľovaní sa však závetriu nevyhnete.

Dúchadlo znásobí silu ohňa

Možno ste sa niekedy na trhoch prizerali k práci kováča, ktorý na prenosnej vyhni rozpaľoval v uhlí kus železa na kutie. V maličkom ohnisku vznikala ohromná teplota, na ktorú by bol aj veľký táborák prikrátky. Existujú variče, ktoré fungujú podobne.

SkryťVypnúť reklamu

Varič Meva Wood (od 31,00 €) v textilnom vrecúšku nezaberie vo vaku viac miesta ako ešus. Lepšie povedané, jeho slabá polovička. Keď však jeho nerezové ohnisko vybalíte uprostred prírody, položíte na neho rošt z dvojice plieškov a zasuniete do jeho otvoru dúchadlo s batériou a motorčekom, je to akoby ste sa pri podobnej vyhni ocitli aj vy.

V jamke uprostred ohniska pod prúdom vzduchu vzniká ohromná žiara, ktorá prudkým tempom rozohreje ešus. Ak je tepla priveľa motorček vypnete, ak zasa primálo spustíte ho. S jedinou batériou máte dostatok energie na desiatku vychádzok do prírody. V čom však tento varič vyniká je zakladanie ohňa z vlhkého dreva a prírodnín. Bez toho, aby ste mali zálesácke skúsenosti, zadarí sa vám v čase i nečase. Akoby ste stále mali so sebou niekoho, kto dúcha do pahreby, aby nevyhasla.

SkryťVypnúť reklamu

Tento varič je takmer nezničiteľný a je úplne jedno, či potrebujete iba zohriať liter vody, alebo sa púšťate do niekoľkohodinového varenia. Prístup k ohnisku je pohodlný, prikladať môžete kúsok dreva po kúsku.

Varič vie grilovať, nabije aj mobil

Čo sa stane, ak sa turistický varič vydá na cestu moderných technológií? Ak chodíte do prírody na dlhšie výlety s mobilom, GPS navigáciou a LED svietidlami na prespatie, potom si dokážete celý príbeh domyslieť. Existuje varič, do ktorého naložíte drievka a on dokáže vyrábať po nahriatí elektrinu.

Volá sa BioLite CampStove ( 169€) a hoci vyzerá útlo, tepla z neho možno očakávať rovnako veľa ako z veľkého plynového horáka na kuchynskom sporáku. Má zabudovanú turbínku, ktorú pri rozkurovaní napája batéria, aby sa po nahriatí pohon prepol na novovyrobenú elektrinu. Tou možno cez USB port nabíjať akékoľvek príslušenstvo. Vy prikladáte šišky a drievka, on medzitým varí a nabíja periférie.

SkryťVypnúť reklamu

Bez varnej nádoby je tento varič ako plameňomet, z ktorého vyšľahne ohník do polmetrovej výšky. Ak však na neho osadíte ešus, naplno využijete jeho žiaru. Suché palivo v ňom horí výborne v bezvetrí i nečase, to mokré sa najprv musí v ohnisku presušiť, čo sa nezaobíde bez dymu a pary. Výkon je však ohromujúci, len prikladať treba každých pár minút. Zabudnete sa a môžete rozkurovať na uhlíkoch od znova.

K variču však možno pristaviť gril (79€), ktorý rozšíri varnú plochu na pôdorys dvoch ešusov, alebo nadstaviť nad neho kanvicu (69€) v ktorej navaríte štyri porcie jedla. Gril poslúži v zime ako výkonný plošný radiátor, kanvica je spracovaná tak, aby sa celý varič dal zasunúť do nej. Je to vyladený systém do prírody.

Takáto výbava osloví fanúšikov technológií, ktorí hľadajú v prírode komfort podobný tomu, ktorý si užívame v domácnostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Paliva je nadostač

Váha „drievkača“ je jedinou, ktorú pocítite vo svojom batohu. Hoci by ste sa vybrali do prírody i na týždeň, palivo sa váľa všade okolo vás a vy máte istotu, že nemusíte nič plánovať, ani počítať. Dôležité je len pochytiť do krvi zopár pravidiel.

Suché drevo horí lepšie ako mokré a surové, takže pohľadať suché konáre na stromoch je výhodnejšie ako zhrabávať zo zeme mokré lístie či upršané byle bodliakov. Ihličnaté drevo zapálite jednoduchšie, listnaté však na ešusoch a varných nádobách vytvorí tenšiu vrstvičku sadzí a dechtu.

A ak vás núdza prikvačí a neviete ani za celý svet zapáliť malý ohník od ktorého by ste sa odrazili, pomôže kúsok brezovej kôry, ktorá horí silným plameňom i vtedy, ak ju vykúpete vo vode. Podobné je to aj s tuhým, živičným drevom borovice, aké nájdete na nábehoch jej koreňov.

SkryťVypnúť reklamu

Ohrejete sa, aj keď kraju vládne dážď

Horiace drevo má svoju atmosféru a aj ten najmenší plamienok v sebe nesie náboj romantiky. Niekedy však viac zaváži istota a oheň, ktorý bude spoľahlivo horieť aj v najväčšom nečase. I keby bola celá príroda zmáčaná až naskrz, plynový turistický varič bude spoľahlivo plniť svoje poslanie. Jeho palivo je zbalené v malej mobilnej kartuši, ktorá vystačí na desiatku varení.

Takáto výbava nemusí byť objemnejšia ako 7-decová zaváracia fľaška. Ak ste sa ešte nikdy nestretli s touto kategóriou varičov, varná sada Primus Lite Plus (129,99€) je skvelou príležitosťou na zoznámenie. Z vaku vytiahnete hliníkový pohár s textilnou manžetou, z jeho útrob vylovíte spod plastového viečka horák, 100-gramovú kartušu s plynom a stabilizačné nožičky. Z tejto výbavy vystaviate vežu a môžete sa pustiť do varenia.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko je vymyslené tak, aby teplo nevyšlo nazmar. Nádoba má závetrie, malý radiátor na zachytenie tepla, izolačný rukáv a viečko. Plynový horák je upravený tak, aby teplo smerovalo nahor a nie do bokov. Takto zostavený varič môžete dokonca zavesiť na konár stromu či výčnelok skaly.

V priebehu dvoch-troch minút vám zovrie pol litra vody a vy máte po starostiach. Či budete ohrievať guláš z konzervy, alebo si uvaríte z vrecúška polievku je iba na vás. Isté je, že ste si so sebou zbalili kuchynku v najmenšom balení, na aké sa dá pomyslieť.

Iné je to, ak vyrazí do prírody partia dvoch-troch ľudí a chcú sa pustiť do varenia spoločne. Tam už nastupujú na scénu variče, ktoré svojou kapacitou o málo presahujú tradičný poľný ešus. Primus Power Stove (144,99€) v neveľkom puzdre spája závetrie, horák, varnú nádobu, jedálenskú nádobu, viečko a plynovú kartušu, vďaka ktorým sa viete pustiť do varenia s rovnakým komfortom ako pri menšom variči. V tomto prípade už priamo na zemi, so širšími možnosťami. Kým jeden nesie varič, druhý má so sebou dobroty do neho.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 27 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 594
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 829
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 326
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 260
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


Priestor záhrady nám prináša rozvoj duševného zdravia a poznanie prírody.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Stal sa novým predsedom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.


a 1 ďalší

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu