Marhule so sladkým jadrom pochádzajú z indického Ladaku. V iných častiach sveta donedávna neboli známe. Marhuľové stromy sa tu využívajú komplexne. Plody sa sušia, výlisky z jadier po získaní oleja slúžia ako hnojivo, listy sa využívajú ako krmivo, drevo a škrupiny z kôstok ako palivo.
Spoznajte recepty sladkoplodej jarabiny a všetky jej benefity Čítajte Pri obchádzaní kláštora v Alči v indickom Ladaku na úpätí Himalájí a točení modlitebných mlynčekov som narazila na veľmi starú marhuľu. Nový betónový chodník obchádzal jej pokrútený kmeň, časť už vyschnutých konárov sa načahovala smerom ku kláštornému múru.
Na ďalších, ešte zelených, dozrievali marhule. Jednu, už zrelú, spadnutú na chodník, som zdvihla. Bola menšia než tie, na aké som zvyknutá u nás na Slovensku. Symbolicky som ju utrela do dlane a vložila do úst. Bola kyslosladká, ako marhule v rodičovskej záhrade. V ústach som ešte dlho cmúľala kôstku.
Zo sladkých jadier sa lisuje olej využívaný v kuchyni aj pri príprave pochúťky phemar – zmesi jačmennej múky, marhuľového oleja, slaného čaju s maslom a cukru.Marhuliam sa v Ladaku darí
Napriek vysokej nadmorskej výške sa marhuliam v Ladaku darí. Pestujú sa tu už dlhé storočia a patria k hlavným ovocinám popri jabloniach, hruškách či vlašských orechoch. Ladacké sušené marhule boli v minulosti dôležitou exportnou komoditou a región je dodnes najväčším producentom marhúľ v Indii.
Šetrní ladackí obyvatelia nenechajú vyjsť nazmar ani kúsok úrody. Plody sa konzumujú čerstvé alebo sušené a používajú sa v rôznych miestnych jedlách v rozličných formách. Záujemcovia si môžu kúpiť šťavu z čerstvých marhúľ alebo marhuľové lassi, čo je jogurt s rozmixovaným ovocím, alebo čaj dochutený jadrami z marhuľových kôstok.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Kde sa marhule vzali na severe Indie
Marhule majú pôvod v severovýchodnej Číne a Strednej Ázii. Do Ladaku sa pravdepodobne dostali cez Hodvábnu cestu zo Strednej Ázie a Tibetu a postupne sa prispôsobili miestnym podmienkam. Zima v Ladaku je dlhá, suchá. Počas nej môžu teploty klesnúť až na -20 až -45 °C. Vegetačná sezóna je krátka, len 4 – 5 mesiacov, približne od mája do septembra.
Kvitnúca marhuľa pri ladackom kláštore Alči gompa v indickom Lehu, ktorý je situovaný na južnom brehu rieky Indus v nadmorskej výške 3100 m n. m. (zdroj: adobe stock)











