Každý, nielen sviatočný hubár dnes považuje za najlepší úlovok dubák či hríb siný, kuriatka či rýdziky. Masliaky mnohí neprávom považujú za podradnejšie. Nie je to tak.

Jeden z najuznávanejších znalcov húb Vladimír Solouchin v kultovej knihe Poľovačka na huby chváli masliaky ako jedny z najchutnejších húb:„Masliak je jedna z najchutnejších a najzdravších húb, ktoré rastú v lesoch. Ak sa naň ľudia na vrchole hubárskej sezóny nevrhajú, má to dva dôvody. Prvý spočíva v tom, že rastú hojne a udrú do očí ešte prv, ako vojdete do hory. Druhý, že je to jediná huba, ktorú treba čistiť, to znamená — zlupovať jej pokožku. A hoci to ide ľahko, predsa len, ak ich je veľa a sú drobné, je to otravná piplačka. Ruky sčernejú a čerň sa dlho nedá zmyť. Iste uznáte, že je jednoduchšie zbierať huby, z ktorých treba len otriasť lesné smietky, a hneď sa môžu hodiť na panvicu či do hrnca.“

Výsledok stojí za to
S masliakmi sa však oplatí zapodievať o trochu dlhšie. Aj keď je ich zber zdĺhavý, výsledok rozhodne stojí za to, pretože „majú hojne tej arómy, ktorá sa pokladá za špecificky hubovú“.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Aké sú možnosti ich spracovania?