SME

Predstavujeme recepty z čakanky a všetky jej benefity

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.

(Zdroj: adobe stock)

U nás je známa od 17. storočia. Podľa tvaru listov dnes rozlišujeme čakanku obyčajnú, čakanku štrbákovú pravú – endíviu, čakanku obyčajnú kučeravú a čakanku šalátovú hlávkovú, ktorá sa rýchli pre puky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jej ľudové poetické meno – tá, ktorá čaká (pri ceste), je obsiahnuté v jej pomenovaniach v rôznych rečiach. Aj v slovenčine.

Súvisiaci článok Špargľa je vynikajúcim zdrojom draslíka, obsahuje vápnik, horčík, železo a ďalšie vitamíny Čítajte 

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.) je trváca bylina vysoká aj vyše metra. Má vretenovitý koreň, ktorý pri poranení roní mliečnu šťavu.

V prvom roku vyháňa iba ružicu prízemných listov, stonka vyrastá až v druhom roku, je rozkonárená a rozkvitajú na nej úbory veľké až 4 cm, ktoré majú bledomodrú, iba zriedka ružovú alebo bielu farbu. Kvitne od júna do septembra. Plodom je nažka s chocholcom na vrchole.

SkryťVypnúť reklamu

Na liečebné účely zbierame kvitnúcu vňať. Kvety sa otvárajú iba za slnečného počasia a popoludní sa zase zatvárajú. Vňať dobre schne a suší sa v tenkej vrstve bez obracania. Správne usušená vňať má zelenú až sivozelenú farbu, kvety pri sušení vyblednú až dobiela.

Koreň vykopávame na jeseň

Koreň na liečebné účely získavame na jeseň – v septembri až októbri, čo najrýchlejšie ho umyjeme a nakrájame na kúsky dlhé 10 cm. Na sušenie je vhodnejšie umelé teplo až do teploty 50 °C.

Listy obsahujú cichoriín (kumarínový glykozid), cholín, arginín, levulózu, kyselinu cichóriovú, inulín (polysacharid fruktózan – 10 až 15%), minerálne látky (draslík, sodík, vápnik, horčík, selén, fosfor a železo), fenolické kyseliny (najmä kávovú), flavonoidy (izoramnetín, luteolín, apigenín, kvercetín, kempferol); kvety obsahujú antokyánové farbivá (delfinidín a jeho deriváty, kyanidín 3-malonylglukozid); koreň inulín – 45 až 50%, polyacetylény, kyselinu izochlorogénovú, cichoriolid A, cichoriozid A, B a C.

SkryťVypnúť reklamu

Celá rastlina, hlavne sušený koreň, sa využíva pri žlčníkových ťažkostiach a poruchách tráviacej sústavy. Podáva sa vo forme odvaru a prisudzuje sa mu schopnosť „čistiť“ krv, preto sa odporúča piť aj pri vyrážkach a vredovitej pokožke.

Pri týchto problémoch sa postihnutá pokožka čakankovým odvarom aj umýva a ošetruje. Horčiny obsiahnuté v rastline podporujú liečbu pri poruchách pečene a žlčníka, zlepšujú trávenie a chuť do jedla.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Lupienky do masla

Usušené a upražené korene po zomletí slúžia ako náhrada zrnkovej kávy, tzv. cigórie. Jej pitie sa odporúča na zlepšenie trávenia pri jednotvárnej strave.

Na kulinárske účely sa využívajú korene, listy a kvety. Korene sa dajú variť ako zelenina a podávať s mierne ochutenou smotanovou omáčkou. Mladé listy sa odporúča restovať na malom množstve masla ako špenát a podávať ako prílohu k mäsovým pokrmom.

SkryťVypnúť reklamu

Môžu byť súčasťou šalátov, je dobré ich pred podávaním spariť, aby stratili časť svojej horkosti. Čerstvé kvety sú neobyčajne farebnou ozdobou šalátov, údených rýb či rýb v oleji. Celé úbory je možné konzervovať v octe. Lupienky môžeme vmiešať do bylinkového tvarohu či masla.

Cigorka

Potrebujeme:

sušené čakankové korene

Postup:

Korene čakanky pečieme na plechu pri 140 °C 25 až 30 minút. Párkrát plechom zatrasieme, aby sa korene premiešali. Dobre upraženú čakanku spoznáme podľa karamelovej farby a príjemnej vône. Po vychladnutí korene vložíme do mlynčeka na kávu a pomelieme na prášok. Lahodný nápoj jednoducho pripravíme zaliatím dvoch lyžičiek 250 ml vriacej vody. Môžeme pridať aj mlieko.

Šalát z endívie

Potrebujeme:

2 hrste čakankových listov

1 červenú a 1 žltú papriku

SkryťVypnúť reklamu

1 uhorku

1 avokádo

šťavu z biocitróna alebo limety

2 polievkové lyžice olivového oleja

soľ a čierne korenie

čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo koriander) na ozdobu

Postup:

Čakankové listy umyjeme a necháme osušiť. Papriky, avokádo a uhorku nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkej mise zmiešame čakankové listy, papriky, uhorku a avokádo, pridáme citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby sa chute spojili. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Tipy z Rakúska aj od hostí. Ako vybudovať úspešné hotely?
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  6. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  7. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Tipy z Rakúska aj od hostí. Ako vybudovať úspešné hotely?
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  5. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  6. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  7. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  8. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 19 068
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 6 693
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 948
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 646
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 3 845
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 793
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 422
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 157
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo septembrové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Ako pri ňom postupovať správne?


a 1 ďalší

Sprchujte sa tam, kde rastie zelenina.


Lucie Uherek Meisner a 1 ďalší 2
SkryťZatvoriť reklamu