U nás je známa od 17. storočia. Podľa tvaru listov dnes rozlišujeme čakanku obyčajnú, čakanku štrbákovú pravú – endíviu, čakanku obyčajnú kučeravú a čakanku šalátovú hlávkovú, ktorá sa rýchli pre puky.
Jej ľudové poetické meno – tá, ktorá čaká (pri ceste), je obsiahnuté v jej pomenovaniach v rôznych rečiach. Aj v slovenčine.

Čakanka obyčajná (Cichorium intybus L.) je trváca bylina vysoká aj vyše metra. Má vretenovitý koreň, ktorý pri poranení roní mliečnu šťavu.
V prvom roku vyháňa iba ružicu prízemných listov, stonka vyrastá až v druhom roku, je rozkonárená a rozkvitajú na nej úbory veľké až 4 cm, ktoré majú bledomodrú, iba zriedka ružovú alebo bielu farbu. Kvitne od júna do septembra. Plodom je nažka s chocholcom na vrchole.
Na liečebné účely zbierame kvitnúcu vňať. Kvety sa otvárajú iba za slnečného počasia a popoludní sa zase zatvárajú. Vňať dobre schne a suší sa v tenkej vrstve bez obracania. Správne usušená vňať má zelenú až sivozelenú farbu, kvety pri sušení vyblednú až dobiela.

Koreň vykopávame na jeseň
Koreň na liečebné účely získavame na jeseň – v septembri až októbri, čo najrýchlejšie ho umyjeme a nakrájame na kúsky dlhé 10 cm. Na sušenie je vhodnejšie umelé teplo až do teploty 50 °C.
Listy obsahujú cichoriín (kumarínový glykozid), cholín, arginín, levulózu, kyselinu cichóriovú, inulín (polysacharid fruktózan – 10 až 15%), minerálne látky (draslík, sodík, vápnik, horčík, selén, fosfor a železo), fenolické kyseliny (najmä kávovú), flavonoidy (izoramnetín, luteolín, apigenín, kvercetín, kempferol); kvety obsahujú antokyánové farbivá (delfinidín a jeho deriváty, kyanidín 3-malonylglukozid); koreň inulín – 45 až 50%, polyacetylény, kyselinu izochlorogénovú, cichoriolid A, cichoriozid A, B a C.

Celá rastlina, hlavne sušený koreň, sa využíva pri žlčníkových ťažkostiach a poruchách tráviacej sústavy. Podáva sa vo forme odvaru a prisudzuje sa mu schopnosť „čistiť“ krv, preto sa odporúča piť aj pri vyrážkach a vredovitej pokožke.
Pri týchto problémoch sa postihnutá pokožka čakankovým odvarom aj umýva a ošetruje. Horčiny obsiahnuté v rastline podporujú liečbu pri poruchách pečene a žlčníka, zlepšujú trávenie a chuť do jedla.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Lupienky do masla
Usušené a upražené korene po zomletí slúžia ako náhrada zrnkovej kávy, tzv. cigórie. Jej pitie sa odporúča na zlepšenie trávenia pri jednotvárnej strave.
Na kulinárske účely sa využívajú korene, listy a kvety. Korene sa dajú variť ako zelenina a podávať s mierne ochutenou smotanovou omáčkou. Mladé listy sa odporúča restovať na malom množstve masla ako špenát a podávať ako prílohu k mäsovým pokrmom.
Môžu byť súčasťou šalátov, je dobré ich pred podávaním spariť, aby stratili časť svojej horkosti. Čerstvé kvety sú neobyčajne farebnou ozdobou šalátov, údených rýb či rýb v oleji. Celé úbory je možné konzervovať v octe. Lupienky môžeme vmiešať do bylinkového tvarohu či masla.
Zaujímavosti o čakanke:
- Obklady z nálevu čakankových listov pôsobia proti vačkom pod očami.° Cigória sa rozšírila po Európe najmä v období zhoršeného zásobovania kávou za napoleonských vojen.° Cigória má príjemnú vôňu (spôsobenú rozpadom inulínu na oxymetylfurfurol), ktorá sa podobá vôni zrnkovej kávy, má tiež vynikajúcu farbiacu schopnosť.° Odvary z koreňa pomáhajú eliminovať zápach z úst, šťava z koreňa ľahko vtieraná do vlasovej pokožky podporuje rast vlasov.° Naklepané listy sa po ponorení do vriacej vody môžu aplikovať na opuchy a zapálené miesta.° Pri podávaní pred spaním pôsobí čakanka proti častému nočnému prebúdzaniu.
Cigorka

Potrebujeme:
sušené čakankové korene
Postup:
Korene čakanky pečieme na plechu pri 140 °C 25 až 30 minút. Párkrát plechom zatrasieme, aby sa korene premiešali. Dobre upraženú čakanku spoznáme podľa karamelovej farby a príjemnej vône. Po vychladnutí korene vložíme do mlynčeka na kávu a pomelieme na prášok. Lahodný nápoj jednoducho pripravíme zaliatím dvoch lyžičiek 250 ml vriacej vody. Môžeme pridať aj mlieko.
Šalát z endívie

Potrebujeme:
2 hrste čakankových listov
1 červenú a 1 žltú papriku
1 uhorku
1 avokádo
šťavu z biocitróna alebo limety
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie
čerstvé bylinky (napríklad petržlen alebo koriander) na ozdobu
Postup:
Čakankové listy umyjeme a necháme osušiť. Papriky, avokádo a uhorku nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkej mise zmiešame čakankové listy, papriky, uhorku a avokádo, pridáme citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby sa chute spojili. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami.