SME

Pripravte si doma biomalinovku aj vlastný jogurt

Od mlieka, sušeného ovocia až po byliny.

(Zdroj: adobe stock)

Všetky kultúry, ktoré si na tejto strane pripomenieme, majú mierny kvasný charakter, blízky ľudským chutiam a potrebám.

Každá spracováva inú potravinu - od mlieka, sušeného ovocia až po byliny. Dokážeme pomocou nich v domácich podmienkach vyrobiť kvalitné kvasené nealkoholické nápoje.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Ovocinárka Danka Bunčáková: V dobrých rokoch u nás dozreje minimálne 50 ton sliviek Čítajte 

Úprava tekutín i potravín je stará ako kuchyňa sama. Pre lepšiu stráviteľnosť a trvanlivosť sa potraviny, tekutiny, byliny z praktických dôvodov upravovali tepelne alebo sa používali pomocné prídavné látky rôznych špecifických vlastností, ktoré dokázali zmeniť ich kvalitu, zmierniť toxicitu, zvýrazniť chuť či predĺžiť trvanlivosť.

SkryťVypnúť reklamu

Revolúciou v konzervovaní potravín sa stala dostupnosť kuchynskej soli a repného cukru. Inou možnosťou boli kvasné kultúry, ktoré bolo možné vypestovať, kultivovať a rozmnožovať. Ich účinky mali zároveň pridanú hodnotu – pozitívny vplyv na zdravie a imunitu.

Mliečne kvasenie

Jednoduchým pridaním soli je možné naštartovať mliečne kvasenie v rastlinných zložkách záhradných plodín.

Svetoznáma kyslá kapusta pokrýva enzýmovú položku v strave, zlepšuje imunitu, v lete zaháňa smäd, v zime je zdrojom vitamínu C, tráviacich enzýmov... Jej podoby môžu byť pestré, podľa toho, či do nej pridáme slivky, chren, borievky alebo šípky.

Jogurt

Jednoduchú jogurtovú kultúru si môžete vypestovať aj sami doma. Z čistého kyslého mlieka odoberiete hustú hmotu, ktorú vložíte do prevareného mlieka ochladeného na telesnú teplotu a udržiavaním v teple umožníte baktériám, aby sa rozmnožili.

SkryťVypnúť reklamu

Prírodný jogurt zreje niekoľko dní a najlepší je na siedmy deň. Uskladnený v tme a chlade vydrží aj 14 dní. Z takéhoto jogurtu sa vyrába aj syr. Prvé jogurty budú riedke ako jogurtové mlieko. Proces opakujete niekoľkokrát, až kým nevyšľachtíte rýchlokvasné baktérie.

Kaukazský kefír

V pastierskych kultúrach je to známa značka kvality. Ide o zázračné huby, ktoré vyzerajú ako varený karfiol. Dokážu kvalitne premieňať a konzervovať čerstvé mlieko v závislosti od teploty a množstva na lahodné kyslé kefírové mlieko, ktoré sa ďalej nepokazí.

Z takéhoto kefíru síce neuvaríte tvaroh ani syr, má však veľa liečivých účinkov – zlepšuje imunitu, upravuje trávenie, dopĺňa črevné tráviace baktérie, lieči kožné choroby. Stačí ich pridať do čerstvého mlieka v sklenenej zľahka prikrytej nádobe, a po 24 hodinách je kefír hotový.

SkryťVypnúť reklamu

Kefír následne scedíme cez plátno, gázu alebo plastové sitko. Hríby treba opláchnuť v čistej vode a môžu sa znovu použiť. Ak sa im darí, krásne sa dokážu rozrastať. Skladujú sa vo vodnom roztoku v chlade a tme. Hotový produkt predávajú niektoré mliekarne pod rovnakým názvom.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Ovocné kryštáliky tibi

Kvasné drobné kryštáliky dokážu zo sušeného ovocia, vody a cukru vyrobiť liečivý osviežujúci kvasený nápoj s prirodzeným obsahom CO2 na letné dni.

Po scedení získate osviežujúci nápoj, voňajúci, chutiaci podľa použitého ovocia.

Môžu to byť hrozienka, ananás, figy, mango... Nápoj lieči kvasinkové infekcie, kožné ekzémy, odstraňuje z tela jedy, zlepšuje imunitu. Nie je však vhodný pre ľudí s pečeňovým a pankreatickým ochorením.

SkryťVypnúť reklamu

Odporúčaná dĺžka užívania je približne mesiac, potom by mala nasledovať krátka pauza. Ovocné kryštáliky tibi sa používajú aj pri príprave niektorých malovýrobných biomalinoviek.

Kvasná čajová kráľovná kombucha

Postupným kvasením čajového nálevu vznikne vodná huba kombucha. Je možné vypestovať ju z nálevu kvalitného zeleného čaju v priebehu niekoľkých týždňov.

Jednoduchším spôsobom je zakúpiť si násadu alebo ešte lepšie je použiť už skvasený kombuchový nápoj ako štartér. Do silného čierneho alebo zeleného čaju pridáme cukor, nálev a hubu. Nálev držíme v teple okolo 20 stupňov.

Za sedem dní narastie zvláštna pevná vodná huba. Je možné ju opakovane používať, rozdeľovať a skladovať. Vyrobený liečivý nápoj je možné popíjať v liečebnom procese i na osvieženie. Po prekvasení vzniká liečivý ocot dobrej kvality.

SkryťVypnúť reklamu

Huba dokáže skvasiť aj bylinné čajové nálevy, čím zvýši ich účinnosť. Dokáže dokonca skvasiť aj kávu. My sme úspešne kvasili žihľavu, rôzne čaje a skúsili sme aj tú kávu. Bola to naozaj zaujímavá chuť.

Hubu treba pravidelne čistiť a deliť. Je citlivá na prostredie, kde fermentuje, preto by mala fermentácia prebiehať v dobre vetranej miestnosti. Pri spracovávaní treba používať nekovový riad. Nápoj upravuje črevnú mikroflóru, zlepšuje imunitu, odporúča sa ako podporná kúra pri rakovinových a autoimunitných ochoreniach.

Pri výbuchu elektrárne v Černobyle bola používaná na odstránenie následkov rádioaktivity postihnutých obyvateľov, podobne, ako pri Hirošime v Japonsku fermentované bôby miso.

Značkový nápoj kombucha je možné si zakúpiť v potravinách so zdravou výživou.

SkryťVypnúť reklamu

Doma v záhrade

Sprchujte sa tam, kde rastie zelenina.


Lucie Uherek Meisner a 1 ďalší
Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda. Ani
asfaltový chodník sa nerozpáli tak ako zem zbavená pôdneho krytu

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda.


Adrián Purkart a 1 ďalší 10

Myslivci myslia, poľovníci poľujú.


Erika Litváková a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 727
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 5 929
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 462
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 333
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 994
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 854
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 615
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 561
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná foto

S neprechýlenými priezviskami sa vie slovenčina vyrovnať, skloňovanie obetuje.


113
Sergej Lavrov vo svetri s nápisom CCCP.

Ďakujme ministrovi Lavrovovi, že všetkým pripomenul dedičstvo Sovietskeho zväzu.


Carl Bildt 26
Znalecký posudok (vpravo) vypracovaný Soňou Pekovou.

Prečo ľudia stále veria Kotlárovi.


190
Richard Bachňák.

Turka zákazníkom nerobia.


4

Neprehliadnite tiež

Sprchujte sa tam, kde rastie zelenina.


Lucie Uherek Meisner a 1 ďalší

Od mlieka, sušeného ovocia až po byliny.


Jozef Hupka a 2 ďalší

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda.


Adrián Purkart a 1 ďalší 10

Myslivci myslia, poľovníci poľujú.


Erika Litváková a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu