Všetky kultúry, ktoré si na tejto strane pripomenieme, majú mierny kvasný charakter, blízky ľudským chutiam a potrebám.
Každá spracováva inú potravinu - od mlieka, sušeného ovocia až po byliny. Dokážeme pomocou nich v domácich podmienkach vyrobiť kvalitné kvasené nealkoholické nápoje.

Úprava tekutín i potravín je stará ako kuchyňa sama. Pre lepšiu stráviteľnosť a trvanlivosť sa potraviny, tekutiny, byliny z praktických dôvodov upravovali tepelne alebo sa používali pomocné prídavné látky rôznych špecifických vlastností, ktoré dokázali zmeniť ich kvalitu, zmierniť toxicitu, zvýrazniť chuť či predĺžiť trvanlivosť.
Revolúciou v konzervovaní potravín sa stala dostupnosť kuchynskej soli a repného cukru. Inou možnosťou boli kvasné kultúry, ktoré bolo možné vypestovať, kultivovať a rozmnožovať. Ich účinky mali zároveň pridanú hodnotu – pozitívny vplyv na zdravie a imunitu.
Mliečne kvasenie
Jednoduchým pridaním soli je možné naštartovať mliečne kvasenie v rastlinných zložkách záhradných plodín.
Svetoznáma kyslá kapusta pokrýva enzýmovú položku v strave, zlepšuje imunitu, v lete zaháňa smäd, v zime je zdrojom vitamínu C, tráviacich enzýmov... Jej podoby môžu byť pestré, podľa toho, či do nej pridáme slivky, chren, borievky alebo šípky.
Jogurt
Jednoduchú jogurtovú kultúru si môžete vypestovať aj sami doma. Z čistého kyslého mlieka odoberiete hustú hmotu, ktorú vložíte do prevareného mlieka ochladeného na telesnú teplotu a udržiavaním v teple umožníte baktériám, aby sa rozmnožili.
Prírodný jogurt zreje niekoľko dní a najlepší je na siedmy deň. Uskladnený v tme a chlade vydrží aj 14 dní. Z takéhoto jogurtu sa vyrába aj syr. Prvé jogurty budú riedke ako jogurtové mlieko. Proces opakujete niekoľkokrát, až kým nevyšľachtíte rýchlokvasné baktérie.

Kaukazský kefír
V pastierskych kultúrach je to známa značka kvality. Ide o zázračné huby, ktoré vyzerajú ako varený karfiol. Dokážu kvalitne premieňať a konzervovať čerstvé mlieko v závislosti od teploty a množstva na lahodné kyslé kefírové mlieko, ktoré sa ďalej nepokazí.
Z takéhoto kefíru síce neuvaríte tvaroh ani syr, má však veľa liečivých účinkov – zlepšuje imunitu, upravuje trávenie, dopĺňa črevné tráviace baktérie, lieči kožné choroby. Stačí ich pridať do čerstvého mlieka v sklenenej zľahka prikrytej nádobe, a po 24 hodinách je kefír hotový.

Kefír následne scedíme cez plátno, gázu alebo plastové sitko. Hríby treba opláchnuť v čistej vode a môžu sa znovu použiť. Ak sa im darí, krásne sa dokážu rozrastať. Skladujú sa vo vodnom roztoku v chlade a tme. Hotový produkt predávajú niektoré mliekarne pod rovnakým názvom.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Ovocné kryštáliky tibi
Kvasné drobné kryštáliky dokážu zo sušeného ovocia, vody a cukru vyrobiť liečivý osviežujúci kvasený nápoj s prirodzeným obsahom CO2 na letné dni.
Po scedení získate osviežujúci nápoj, voňajúci, chutiaci podľa použitého ovocia.
Môžu to byť hrozienka, ananás, figy, mango... Nápoj lieči kvasinkové infekcie, kožné ekzémy, odstraňuje z tela jedy, zlepšuje imunitu. Nie je však vhodný pre ľudí s pečeňovým a pankreatickým ochorením.
Odporúčaná dĺžka užívania je približne mesiac, potom by mala nasledovať krátka pauza. Ovocné kryštáliky tibi sa používajú aj pri príprave niektorých malovýrobných biomalinoviek.

Kvasná čajová kráľovná kombucha
Postupným kvasením čajového nálevu vznikne vodná huba kombucha. Je možné vypestovať ju z nálevu kvalitného zeleného čaju v priebehu niekoľkých týždňov.
Jednoduchším spôsobom je zakúpiť si násadu alebo ešte lepšie je použiť už skvasený kombuchový nápoj ako štartér. Do silného čierneho alebo zeleného čaju pridáme cukor, nálev a hubu. Nálev držíme v teple okolo 20 stupňov.
Za sedem dní narastie zvláštna pevná vodná huba. Je možné ju opakovane používať, rozdeľovať a skladovať. Vyrobený liečivý nápoj je možné popíjať v liečebnom procese i na osvieženie. Po prekvasení vzniká liečivý ocot dobrej kvality.
Huba dokáže skvasiť aj bylinné čajové nálevy, čím zvýši ich účinnosť. Dokáže dokonca skvasiť aj kávu. My sme úspešne kvasili žihľavu, rôzne čaje a skúsili sme aj tú kávu. Bola to naozaj zaujímavá chuť.
Hubu treba pravidelne čistiť a deliť. Je citlivá na prostredie, kde fermentuje, preto by mala fermentácia prebiehať v dobre vetranej miestnosti. Pri spracovávaní treba používať nekovový riad. Nápoj upravuje črevnú mikroflóru, zlepšuje imunitu, odporúča sa ako podporná kúra pri rakovinových a autoimunitných ochoreniach.
Pri výbuchu elektrárne v Černobyle bola používaná na odstránenie následkov rádioaktivity postihnutých obyvateľov, podobne, ako pri Hirošime v Japonsku fermentované bôby miso.
Značkový nápoj kombucha je možné si zakúpiť v potravinách so zdravou výživou.
