Stalo sa už tradíciou, že odborná komisia programu Krajina živá každý rok zavíta aspoň do jedného príkladného šetrne hospodáriaceho vinárstva. Program aktuálneho tretieho ročníka ovplyvnila epidémia slintačky a krívačky, preto sme napokon tentoraz navštívili až dvoch producentov vína. Spája ich hospodárenie v ekologickom režime, ako aj to, že sú súčasťou spolku autentistov, teda vinárov, ktorí kladú dôraz na pestovanie hrozna blízke prírode. Prirodzeným spôsobom prebieha aj jeho samotné spracovanie.

V tomto článku vám predstavíme Slobodné vinárstvo, za ktorým stojí rodina Loveckých. Na okraji obce Zemianske Sady v srdci hlohoveckého vinohradníckeho rajónu leží rozľahlý areál starého majera.
Ide o rodinné hospodárstvo, ktorého korene siahajú až do roku 1912, no túto tradíciu na dlhé desaťročia pretrhol socializmus. Súdruhovia totiž majer znárodnili a správali sa k nemu ako k akémukoľvek inému „spoločnému“ majetku.

Pre milovníkov naturálnych vín
Toto miesto, kde sa kedysi pestoval tabak, obilniny a, samozrejme, aj vinič, je však dnes vďaka obnovenej rodinnej tradícii opäť živým hospodárstvom a súčasne aj sídlom Slobodného vinárstva. To sa postupne stalo pojmom nielen pre milovníkov naturálnych vín, ale aj pre tých, ktorí hľadajú v pohári niečo viac než len alkohol.
Za projektom stoja sestry Katarína a Agnes Lovecké spolu so svojimi rodinami, ktoré sa rozhodli nadviazať na vinársku tradíciu regiónu a vdýchnuť majeru nový, modernejší, no súčasne prírode bližší život.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

Prvé „slobodné“ víno vzniklo v roku 2010, oficiálne ekologické o šesť rokov neskôr. Od začiatku však bolo Loveckým jasné, že v ich prípade nepôjde o bežnú vinársku produkciu. Slobodné vinárstvo si totiž zvolilo cestu rešpektu k prírode, pôde a pôvodným procesom výroby vína, ktoré sa nespoliehajú na chemické zásahy ani technologické skratky.
Pre zvyšok 350-hektárového majera, kde pestujú najrôznejšie plodiny, to síce zatiaľ neplatí, no aj na ňom by radi postupne prešli od konvenčného k šetrnejšiemu hospodáreniu.

Ekologicky a biodynamicky
Vinice Slobodného vinárstva, rozprestierajúce sa na 17 hektároch vo výlučnom rodinnom vlastníctve, sú obhospodarované v certifikovanom ekologickom a tiež v biodynamickom režime.