° Oberáme ovocie v postupnosti dozrievania, najmä broskyne, slivky a letné odrody hrušiek a jabĺk. Ovocie oberáme postupnou prebierkou, len čo sa objavia prvé charakteristické znaky dozrievania – hlavne vyfarbenie plodov a ich silnejúca aromatika.
° V čase pretrvávajúceho sucha je pri letných odrodách jabĺk a hrušiek, ale aj pri iných ovocných druhoch dôležitá závlaha približne dva týždne pred oberaním. Ovocie môžeme pri oberaní podtrhnúť a nechať dozrieť v chladničke alebo v miske na stole.
° Ak máme vhodné podpníky, v čase druhej miazgy očkujeme predovšetkým tie odrody ovocia, ktoré nám chutia najviac, na spiace očko. Takto si môžeme podomácky namnožiť väčšinu bežných ovocných druhov.
° Stromy z jarnej a minuloročnej výsadby počas sucha zalievame – síce menej často, ale väčším množstvom vody naraz – môže to byť aj 60 litrov a viac pre každý strom. Polievame aj odrodené porasty ríbezlí, hlavne čiernych, je to veľmi dôležité pre zakladanie budúcoročnej úrody.
° Aj keď záhradné plodiny, napríklad tekvice alebo uhorky, v horúčave prepnú na šetriaci režim a ovisnutými listami ako keby volali po vlahe, nechajme zálievku až na neskoré večerné a skoré ranné hodiny. Polievaním v páľave by sme im privodili šok, zatiaľ čo väčšina vlahy by šla dostratena.art
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne-doma-v-zahrade

° Pravidelná zálievka je dôležitá pre zdravý vývoj plodov najmä pri uhorkách, cukinách, paprike. Rajčiny polievame menej často, predídeme tak praskaniu plodov a ich znehodnoteniu. Zato na nich pravidelne vylamujeme zálistky, ktoré odstraňujeme, len čo sa objavia.