SME

Záhradkári, pracujte len ráno a večer

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.

(Zdroj: redakcia)


V júlovom čísle Doma v záhrade si prečítate:

RECEPTY NA LETO – štyri strany venované domáckym spôsobom spracovania úrody
Samozbery: Kam si môžeme ísť naoberať bioovocie
Reportáž: Šťastné sliepky sa pasú medzi lieskami a slivkami
Zabudnutá zelenina: Zvonček repkový sa pestoval ešte v 20. storočí

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Editoriál

Záhradkári, pracujte len skoro ráno alebo neskoro večer. Nepite sladené nápoje, nepoužívajte parfumy so sladkou vôňou a nenoste čierne oblečenie. Prečo? Jeden z dôvodov nájdete v článku entomológa Adriána Purkarta na strane 14. Hovorí v ňom o nevítaných spoločníčkach všetkých záhradkárov, malých otravných muškách z čeľade Simuliidae, ktoré ustavične atakujú tvár a všetky nepokryté časti tela. Takýmto zbytočným nepríjemnostiam sa dokážete vyhnúť preskupením svojich aktivít v čase. Spomínané mušky sú aktívne medzi 9. a 11. hodinou dopoludnia a 16. a 19. hodinou popoludní.
Dá sa pracovať na pôde s dobrým výsledkom aj v obmedzenom režime - skoro ráno alebo neskoro večer?
Po príklad nemusíme chodiť ďaleko. V susednom Rakúsku to vedia. Kúsok za hranicami sa okoloidúcim naskytne na krajinu utešený pohľad. Je mozaikovitá a pestrá, žiadne veľké poľné celky. Úhľadne upravené vinice a ovocno-marhuľové sady na nízkych kopcoch tunajší hospodári v horúcom lete pilne obrábajú, ale iba do takej ôsmej hodiny ráno. Potom sa stiahnu do domovov a vinárskych pivničiek. Zavárajú prebytky zo záhrady a niektorí v drobných rodinných prevádzkach poskytujú záujemcom jednoduché občerstvenie – pár jednoduchých jedál, domácke chleby, mušty alebo vlastnoručne dorábané víno. Ak radi šliapete do pedálov a hľadáte atraktívny cieľ na výlet, pri ceste do neďalekého Prellenkirchenu určite neprehliadnete hneď niekoľko vinárskych pivničiek otvorených aj pre okoloidúcich.
Na druhej strane, aj na našom území sú atraktívne miesta, ktoré by sme určite vyhľadali, ak by sme o nich vedeli. Nie sú nám známe len preto, že nie sú viditeľné od cesty a ľudia na nich hospodáriaci nevrážajú veľké prostriedky do reklamy. Jedným z takých miest je Ovosad Myjava, kde pestujú všetko ovocie ekologickým spôsobom. Hľadáte spoľahlivý tip na samozbery, kde si môžete za dobrú cenu naoberať dostatočne veľké množstvo bioovocia - zdravé čerešne, višne, slivky? Viac sa dočítate v rozhovore s ovocinárkou Dankou Bunčákovou na strane 6, kde sa dozviete aj o konkrétnych odrodách spolu s približnými dátumami ich dozrievania.
Ovosad Myjava sme navštívili počas tohoročnej edície Farmy živej. Ďalšími miestami boli kvetová farma La Borinka, nachádzajúca sa kúsok za Bratislavou, ako aj Sliepky z karavanu, kde sa šťastná hrabavá hydina pasie v ovocno-lieskovom sade. Okrem toho tu pestujú aj kvety a zeleninu. A majú jednu obrovskú výhodu – na ich pozemku leží niekoľko vodných prameňov. Na dômyselné hospodárenie s drahocennou vodou sa bližšie pozrieme v nasledujúcom čísle.
Medzi ďalšími témami určite zaujme článok venovaný zabudnutým druhom zeleniny, ktoré kedysi rástli v každej záhradke. Dočítate sa, čím sa líši zvonček repkový od zvončeka repkovitého a ako ich pestovať.
Veľmi rozšírené je v súčasnosti opeľovanie kultúr v skleníkoch a intenzívnych sadoch pomocou čmeliakov – týmto spôsobom sa opeľuje prekvapivo veľa druhov - sú to baklažány, uhorky, cukety, jahody, melóny, papriky, ale aj čučoriedky, brusnice, višne, čerešne, maliny, kivi a, samozrejme, jablone. Nie všetky druhy čmeľov však dokážeme chovať. Môžeme im len tvoriť vhodné životné prostredie.
No v tomto čase vrcholiaceho leta je to hlavne o zaváraní. Preto sme štyri strany júlového Doma v záhrade vyhradili osvedčeným aj neošúchaným receptom na prípravu domácich džemov, kompótov, čatní, štiav, sirupov a niekoľkých ľahkých letných jedál. Azda aj medzi nimi nájdete množstvo letných inšpirácií.
Krásne slnečné dni.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 939
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 076
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 265
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 920
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 898
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 608
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 1 747
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 707
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu