V júlovom čísle Doma v záhrade si prečítate:
RECEPTY NA LETO – štyri strany venované domáckym spôsobom spracovania úrody
Samozbery: Kam si môžeme ísť naoberať bioovocie
Reportáž: Šťastné sliepky sa pasú medzi lieskami a slivkami
Zabudnutá zelenina: Zvonček repkový sa pestoval ešte v 20. storočí

Editoriál
Záhradkári, pracujte len skoro ráno alebo neskoro večer. Nepite sladené nápoje, nepoužívajte parfumy so sladkou vôňou a nenoste čierne oblečenie. Prečo? Jeden z dôvodov nájdete v článku entomológa Adriána Purkarta na strane 14. Hovorí v ňom o nevítaných spoločníčkach všetkých záhradkárov, malých otravných muškách z čeľade Simuliidae, ktoré ustavične atakujú tvár a všetky nepokryté časti tela. Takýmto zbytočným nepríjemnostiam sa dokážete vyhnúť preskupením svojich aktivít v čase. Spomínané mušky sú aktívne medzi 9. a 11. hodinou dopoludnia a 16. a 19. hodinou popoludní.
Dá sa pracovať na pôde s dobrým výsledkom aj v obmedzenom režime - skoro ráno alebo neskoro večer?
Po príklad nemusíme chodiť ďaleko. V susednom Rakúsku to vedia. Kúsok za hranicami sa okoloidúcim naskytne na krajinu utešený pohľad. Je mozaikovitá a pestrá, žiadne veľké poľné celky. Úhľadne upravené vinice a ovocno-marhuľové sady na nízkych kopcoch tunajší hospodári v horúcom lete pilne obrábajú, ale iba do takej ôsmej hodiny ráno. Potom sa stiahnu do domovov a vinárskych pivničiek. Zavárajú prebytky zo záhrady a niektorí v drobných rodinných prevádzkach poskytujú záujemcom jednoduché občerstvenie – pár jednoduchých jedál, domácke chleby, mušty alebo vlastnoručne dorábané víno. Ak radi šliapete do pedálov a hľadáte atraktívny cieľ na výlet, pri ceste do neďalekého Prellenkirchenu určite neprehliadnete hneď niekoľko vinárskych pivničiek otvorených aj pre okoloidúcich.
Na druhej strane, aj na našom území sú atraktívne miesta, ktoré by sme určite vyhľadali, ak by sme o nich vedeli. Nie sú nám známe len preto, že nie sú viditeľné od cesty a ľudia na nich hospodáriaci nevrážajú veľké prostriedky do reklamy. Jedným z takých miest je Ovosad Myjava, kde pestujú všetko ovocie ekologickým spôsobom. Hľadáte spoľahlivý tip na samozbery, kde si môžete za dobrú cenu naoberať dostatočne veľké množstvo bioovocia - zdravé čerešne, višne, slivky? Viac sa dočítate v rozhovore s ovocinárkou Dankou Bunčákovou na strane 6, kde sa dozviete aj o konkrétnych odrodách spolu s približnými dátumami ich dozrievania.
Ovosad Myjava sme navštívili počas tohoročnej edície Farmy živej. Ďalšími miestami boli kvetová farma La Borinka, nachádzajúca sa kúsok za Bratislavou, ako aj Sliepky z karavanu, kde sa šťastná hrabavá hydina pasie v ovocno-lieskovom sade. Okrem toho tu pestujú aj kvety a zeleninu. A majú jednu obrovskú výhodu – na ich pozemku leží niekoľko vodných prameňov. Na dômyselné hospodárenie s drahocennou vodou sa bližšie pozrieme v nasledujúcom čísle.
Medzi ďalšími témami určite zaujme článok venovaný zabudnutým druhom zeleniny, ktoré kedysi rástli v každej záhradke. Dočítate sa, čím sa líši zvonček repkový od zvončeka repkovitého a ako ich pestovať.
Veľmi rozšírené je v súčasnosti opeľovanie kultúr v skleníkoch a intenzívnych sadoch pomocou čmeliakov – týmto spôsobom sa opeľuje prekvapivo veľa druhov - sú to baklažány, uhorky, cukety, jahody, melóny, papriky, ale aj čučoriedky, brusnice, višne, čerešne, maliny, kivi a, samozrejme, jablone. Nie všetky druhy čmeľov však dokážeme chovať. Môžeme im len tvoriť vhodné životné prostredie.
No v tomto čase vrcholiaceho leta je to hlavne o zaváraní. Preto sme štyri strany júlového Doma v záhrade vyhradili osvedčeným aj neošúchaným receptom na prípravu domácich džemov, kompótov, čatní, štiav, sirupov a niekoľkých ľahkých letných jedál. Azda aj medzi nimi nájdete množstvo letných inšpirácií.
Krásne slnečné dni.