Rebarbora je vytrvalý druh zeleniny. Dužinaté stopky s výraznou ovocnou chuťou zberáme už skoro na jar a na začiatku leta. V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.

V kuchyni sa rebarbora spotrebuje najmä na výrobu kompótov, marmelád, džemov, ako náplň do koláčov a podobne. Vzhľadom na výrazne kyslú chuť obsahujú recepty na rebarborové výrobky zvyčajne veľké množstvo cukru. Aké sú jej pestovateľské nároky v priebehu roka?
Rebarbora má rada hlbokú, kyprú, humóznu pôdu a dostatok vody. Vhodná je stredne ťažká pôda. Za dostatku živín a hojnosti vody sa dočkáme bujného rastu a bohatej úrody stopiek.

Rebarbora tvorí mohutné rastliny
Sadenice vysádzame do hlboko skyprenej pôdy dobre zásobenej kompostom. Na spotrebu bežnej domácnosti stačí jeden pekný trs. Ak chceme vysádzať viac sadeníc, pamätáme na dostatočnú vzdialenosť medzi nimi, asi 100 cm. Rebarbora je mohutná rastlina.
Pri výsadbe umiestnime púčiky sadenice zhruba do úrovne povrchu pôdy či ľahko nižšie. Rebarbora môže dobre rásť na plnom slnku, ale znesie aj mierne pritienenie, takže ju možno umiestniť aj do polotieňa, napríklad bližšie k stromom ako záhony inej zeleniny. Obvykle býva niekde na kraji záhrady, práve bližšie k múru či stromom.
Predplaťte si najčítanejší mesačník
Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-hmyz-v-zahrade/

Počiatočná okopávka a odburiňovanie
Ošetrovanie je jednoduché – rebarbora vyžaduje len odburiňovanie a okopávku.