Z ovocia nás ako prvá sladká odmena v záhradke tešia čerešne a jahody. Väčšina odrôd jahôd pestovaných v našich záhradách patrí medzi samoopelivé. K najskorším patrí odroda Wendy. Obľube sa tešia napríklad raz rodiace Elsanta, Honeoye, Senga sengana, alebo remontantné – Lidka, Ostara a ďalšie. Odroda Florika, ktorá vznikla krížením mesačných a záhradných jahôd, vytvára celé bohato rodiace husté porasty.

Mesačné jahody pochádzajú z nášho domáceho druhu jahody obyčajnej. Záhradné jahody vznikli krížením juhoamerickej jahody čílskej a severoamerickej jahody virgínskej. O krížencoch lesných a záhradných jahôd sa môžete dočítať v našom tohoročnom špeciáli na strane 25.
Šľachtitelia nám pripravili veľa prekvapení a v dnešnej dobe už môžete ochutnať aj jahody biele s ananásovou príchuťou či jahody gigantických rozmerov, alebo naopak malinké plody s príchuťou lesných jahôd, či opakovane rodiace rastliny, alebo dokonca okrasné odrody, ktoré pútajú pozornosť ružovými či červenými kvetmi. Väčšine z nás však, samozrejme, chutia jahody klasické, červené, ktoré sú trvale dominantnou ovocinou jarných záhrad.

Pred dozrievaním
Jahody pred dozrievaním podkladáme suchou slamou, aby sa plody nedotýkali zeme. Inak by sa pri daždi jednak ufúľali a jednak by sa ľahšie stali korisťou slimákov.
Bezpečie pre jahody predstavuje ich ochranca nechtík, ktorý s nimi tvorí dobrú kombináciu a svojou zvláštnou arómou odpudzuje neželaných hostí. Takisto si jahody na hriadke rozumejú s rajčinami, cesnakom i cibuľou, šalotkou, ale napríklad i rukolou, mätou či púpavou.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-hmyz-v-zahrade/

Nie sú trvácne
O jahodách je známe, že nepatria medzi trvanlivé druhy ovocia, preto by ste ich mali zberať v ranných hodinách, kým sú ešte prechladené nocou. Odtrhnuté plody by mali mať i stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.