SME

Špargľa je vynikajúcim zdrojom draslíka, obsahuje vápnik, horčík, železo a ďalšie vitamíny

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.

Špargľa – asparágus lekársky (Asparagus officinalis L.) , bola už v staroveku pokladaná za lahôdku. Pôvodne rástla len v Oriente, avšak dnes ju nájdeme na piesčitých pôdach alebo trávnatých stráňach od severnej Afriky, Španielska a Prednej Ázie cez strednú a severnú Európu až po Sibír.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako kultúrnu plodinu ju pestovali už v Byzantskej ríši od roku 1100 a väčšie rozšírenie dosiahla až v 16. storočí v Holandsku, Nemecku a vo Francúzsku. U nás sa pestuje v oveľa menšom rozsahu.

Súvisiaci článok Po zmrznutých vysadíme von teplomilné priesady Čítajte 

Pestovanie špargle nie je jednoduché a dlho bola pokladaná za lahôdku bohatých kuchýň.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumujú sa hlavne jej mladé dužinaté vybielené výhonky, zbierané v čase, keď na jar prenikali nad povrch pôdy – biela špargľa. Keď vrcholce prerazia cez pôdu tvorbou farbív (antokyánov) sa najskôr sfarbujú do fialova a neskôr – tvorbu chlorofylu – do zelena. Zelená špargľa sa necháva ďalej rásť nad zemou a zberá sa až potom, keď dosiahne výšku približne 30 cm.

Špargľa je rastlina dvojdomá – samčie rastliny vytvárajú menší počet viac objemnejších výhonkov než rastliny samičie. Kvety sú nenápadné, belavé až zelenožlté, plodom je guľatá v zrelosti červená bobuľa s čiernymi semenami.

Asparagín pôsobí ako afrodiziakum

Špargľa so svojimi 18 kcal na 100 g patrí do kategórie diétnej zeleniny, z 94 % pozostáva z vody. Je vynikajúcim zdrojom draslíka a obsahuje aj vápnik, horčík a železo. Z vitamínov dominuje vitamín B1, B2, B3, vitamín C a kyselina listová.

SkryťVypnúť reklamu

V bielej špargli sa vyskytuje tiež väčšie množstvo aminokyseliny asparagínu, zodpovedného za typickú vôňu pri varení a po konzumácii za pach pri močení.

Asparagín pôsobí močopudne a vo väčšom množstve dokonca ako afrodiziakum. Zelená špargľa má o niečo menej asparagínu, zato však viac vitamínov, minerálnych látok, horčín a ešte k tomu aj chlorofyl.

Okrem toho, že špargľa zasýti (vďaka vláknine), napomáha činnosť čriev, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Konzumácia špargle posilňuje obličky a pomáha pri vysokom krvnom tlaku.

Špargľovú sezónu by sme bezpodmienečne mali využiť na špargľovú kúru – aktivizuje metabolizmus celého organizmu. Už po týždni (denne treba skonzumovať 200 g špargle) sa budeme cítiť svieži a vitálni. Avšak pozor, pre ľudí trpiacich dnou a močovými kameňmi je nevhodná – obsahuje vysoké množstvo purínov, ktoré zvyšujú hladina kyseliny močovej v krvi.

SkryťVypnúť reklamu

Spracovanie

Špargľu umyjeme a od špičky až po koniec jemne ošúpeme. Drevitú časť na hrubšom konci odrežeme. Varíme v troche slanej vody približne 20 minút.

Upozornenie

Špargľu by sme pre vysoký obsah dusičnanov (359 mg na 500 g špargle) nemali ohrievať po druhý raz.

K špargli len biele víno

K špargli pijeme výhradne biele víno alebo iné nápoje, nikdy nie červené víno, keďže ničí vzácny vitamín B1. Zvýšenú potrebu vitamínu B1 majú ľudia, ktorí sú vo vyššej miere vystavení stresu.

Špargľa na masle

500 g špargle

soľ

štipku cukru

20 g masla

Umytú špargľu povaríme v osolenej vode s troškou cukru. Po uvarené vyberieme na tanier a polejeme rozpusteným maslom. Podávame s varenými zemiakmi a holandskou omáčkou.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/

SkryťVypnúť reklamu

Špargľa s bylinkovým dresingom

500 g bielej špargle

1 ČL masla

1 PL bieleho vínneho octu

2 PL oleja

2 PL posekanej petržlenovej vňate

cukor

soľ, mleté čierne korenie

Špargľu ošúpeme a drevnaté konce odrežeme, uvaríme ju v osolenej vode s maslom a štipkou cukru – približne 12 minút.

Špargľu podávame s bylinkovým dresingom. Na dresing v miske zmiešame ocot so štipkou cukru, 1 polievkovou lyžicou vody a olejom. Vmiešame petržlenovú vňať a ochutíme soľou a korením.

Zapekaná špargľa so šunkou a syrom

zväzok špargle (môže byť biela aj zelená)

200 g dusenej šunky

200 g plátkoveho syra

60 g masla

100 ml paradajkového pyré

soľ, mleté čierne korenie

Špargľu očistíme, uvaríme a prudko ochladíme. Do zapekacej misky dáme na dno paradajkové pyré a potom ukladáme vrstvy špargle, šunky a syra. Navrch dáme maslo, zmes zapečieme 30 minút pri 180 °C, kým sa syr nerozpustí a neupečie dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Špargľový koláč so syrom

Potrebujeme na cesto

180 g hladkej múky

50 g studeného masla

40 g studenej bravčovej masti

2 polievkové lyžice studenej vody

štipka soli

Na plnku

180 g zelenej špargle

olej

120 g smotanového syra

2 polievkové lyžice nasekaných byliniek

90 g nastrúhaného tvrdého syra

2 vajcia

150 ml smotany na šľahanie

soľ, mleté čierne korenie

Cesto naplníme do okrúhlej formy s vlnkovaným okrajom, aby pri pečení neskĺzlo, popicháme ho vidličkou a odložíme do chladničky. Ostatné suroviny na cesto zmiešame v kuchynskom robote so sekacím nožom. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Cesto pečieme 15 minút. Medzitým očistenú špargľu orestujeme na oleji približne 4 minúty. Vytiahnutý korpus necháme trošku vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 180 stupňov. Na dno korpusu rozotrieme smotanový syr, posypeme ho bylinkami a korením. Pridáme strúhaný syr a špargľu. V miske rozmiešame vajíčka s trochou soli a smotanou. Koláč zalejeme a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút. Servírujte za tepla aj za studena.

Záhrada

Súvisiace témy: Recepty, recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 639
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 904
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 232
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 209
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 968
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 905
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 685
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 065
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu