V domácich podmienkach patrí fazuľa medzi obľúbené druhy. V gengelovskej zbierke máme veľké množstvo rôznych rodinných, krajových i starých odrôd fazule zo Slovenska i Česka.
Pozrime sa, ako postupovať pri ich siatí a pestovaní na osivo a pri udržiavaní odrôd.

Pestovanie fazule je celkovo jednoduché a zvládnu ho dobre aj začiatočníci. Ako plodina sú vcelku málo náročné.
Najčastejšie sa pestujú dva druhy a to fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris) a fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus). Pri fazuli obyčajnej sú to dve jej formy – kríčková, zakrpatená (Phaseolus vulgaris var. nanus ) a ťahavá (Phaseolus vulgaris var. vulgaris). Fazuľa šarlátová je z našich odrôd len v ťahavej podobe.

Výsev pred zmrznutými
Pri výseve je dôležité, že fazuľa je teplomilná, pôvodom tropická rastlina, ktorá je citlivá na mráz, čo určuje čas jej siatia. Obvykle sa fazuľa seje až v prvej polovici mája okolo zmrznutých.
Tak, aby rastliny vzišli až po prejdení prípadných jarných mrazíkov a neboli nimi poškodené, prípadne zničené. V teplých oblastiach sa seje niekedy už koncom apríla.
Ľadoví muži, predtým veľmi obávaní, prichádzajú v poslednom čase už len v niektorých rokoch, skôr sporadicky, záleží však aj na lokalite. Ak fazuľa už vzchádza a v predpovedi počasia hlásia mrazíky, môžeme ochrániť mladé rastliny prekrytím záhona netkanou bielou textíliou.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/

V prehriatej pôde vzchádzajú semená rýchlejšie
Výhodou neskorších, májových výsevov oproti skorému siatiu je to, že pôda je neskôr už viac prehriata, je teplejšia a teplomilná fazuľa vzchádza rýchlejšie.
V chladnej pôde totiž semená klíčia a vzchádzajú dlho, pomaly a môžu byť tak v pôde poškodené alebo môžu zahnívať.