° V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia. Tradične u nás ako prvé zberáme čerešne májovky, ktoré v skorosti predstihujú iba niektoré odrody zemolezu kamčatského. Skorý termín dozrievania si ceníme aj pri ďalšom ovocnom druhu – pri jahodách. Z nich varíme prvé džemy. Jahody za sucha výdatne zavlažujeme.

° Na hriadkach zberáme v máji predovšetkým reďkvičku, jarnú cibuľku (zároveň dosádzame ďalšiu) a zelený hrášok z prvých výsevov. Z listovej zeleniny zberáme rukolu, špenát, šaláty a stopky rebarbory, z ktorých robíme prvú bublaninu. Zo strukovín okrem hrášku zberáme bôb.
Zrná bôbu sú najchutnejšie ešte za zelena vo voskovomliečnej zrelosti. Taktiež už môžeme zberať cesnak, zatiaľ iba v malom množstve na aktuálne využitie v kuchyni.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/

° Z byliniek zberáme šalviu a mätu, ktorých vňate sušíme na čaj. Šalviové lístky vyprážané v palacinkovom cestíčku patria medzi vítané spestrenie jedálnička.
V talianskej kuchyni sa salvia fritta podáva buď samostatne ako chuťovka, alebo ako príloha k rybe. Fritované chuťovky si môžeme pripraviť aj z ďalších jedlých kvetov – z púpavy, sedmokrások, ďateliny, bazy a agátu, ktorý tento rok rozkvitá extrémne skoro – už od polovice apríla.
° Po zmrznutých vysádzame von všetky teplomilné priesady – rajčiny, papriky, baklažány, cukiny, uhorky. Ibiškovec sejeme priamo do pôdy, ktorá je už dostatočne prehriata. Dosievame reďkovku, kôpor a koriander.
° Koncom mája začíname s prebierkou plodov, výrazne prerieďujeme veľkú násadu plodov na jabloniach, hruškách i broskyniach. Najvhodnejší okamih je vtedy, keď plôdiky dosiahnu veľkosť lieskového orieška. Zo súplodia 5-6 plodov ponecháme jeden, maximálne dva.
° V máji si pripravujeme aj prvé sirupy – bazový, skorocelový, smrekový. Podľa starých receptúr si dokonca z borovicových šišiek môžeme pripraviť džem či založiť likér.
Nezabudnime si nasušiť marinku voňavú, z ktorej taktiež pripravujeme sirup. No je to predovšetkým baza, ktorej kvitnutie nesmieme premeškať, pretože aj tento rok bude odkvitať veľmi skoro. Môžeme si z nej pripravovať sirup, rôsol, panna cottu alebo vysmážate kvety v palacinkovom cestíčku.