SME

Po zmrznutých vysadíme von teplomilné priesady

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.

° V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia. Tradične u nás ako prvé zberáme čerešne májovky, ktoré v skorosti predstihujú iba niektoré odrody zemolezu kamčatského. Skorý termín dozrievania si ceníme aj pri ďalšom ovocnom druhu – pri jahodách. Z nich varíme prvé džemy. Jahody za sucha výdatne zavlažujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Najkrajší kvet má ibiškovec Čítajte 

° Na hriadkach zberáme v máji predovšetkým reďkvičku, jarnú cibuľku (zároveň dosádzame ďalšiu) a zelený hrášok z prvých výsevov. Z listovej zeleniny zberáme rukolu, špenát, šaláty a stopky rebarbory, z ktorých robíme prvú bublaninu. Zo strukovín okrem hrášku zberáme bôb.

SkryťVypnúť reklamu

Zrná bôbu sú najchutnejšie ešte za zelena vo voskovomliečnej zrelosti. Taktiež už môžeme zberať cesnak, zatiaľ iba v malom množstve na aktuálne využitie v kuchyni.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/

° Z byliniek zberáme šalviu a mätu, ktorých vňate sušíme na čaj. Šalviové lístky vyprážané v palacinkovom cestíčku patria medzi vítané spestrenie jedálnička.

V talianskej kuchyni sa salvia fritta podáva buď samostatne ako chuťovka, alebo ako príloha k rybe. Fritované chuťovky si môžeme pripraviť aj z ďalších jedlých kvetov – z púpavy, sedmokrások, ďateliny, bazy a agátu, ktorý tento rok rozkvitá extrémne skoro – už od polovice apríla.

° Po zmrznutých vysádzame von všetky teplomilné priesady – rajčiny, papriky, baklažány, cukiny, uhorky. Ibiškovec sejeme priamo do pôdy, ktorá je už dostatočne prehriata. Dosievame reďkovku, kôpor a koriander.

SkryťVypnúť reklamu

° Koncom mája začíname s prebierkou plodov, výrazne prerieďujeme veľkú násadu plodov na jabloniach, hruškách i broskyniach. Najvhodnejší okamih je vtedy, keď plôdiky dosiahnu veľkosť lieskového orieška. Zo súplodia 5-6 plodov ponecháme jeden, maximálne dva.

° V máji si pripravujeme aj prvé sirupy – bazový, skorocelový, smrekový. Podľa starých receptúr si dokonca z borovicových šišiek môžeme pripraviť džem či založiť likér.

Nezabudnime si nasušiť marinku voňavú, z ktorej taktiež pripravujeme sirup. No je to predovšetkým baza, ktorej kvitnutie nesmieme premeškať, pretože aj tento rok bude odkvitať veľmi skoro. Môžeme si z nej pripravovať sirup, rôsol, panna cottu alebo vysmážate kvety v palacinkovom cestíčku.

Doma v záhrade

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 907
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 739
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 764
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 046
  5. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 036
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 722
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 417
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 329
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu