SME

Po zmrznutých vysadíme von teplomilné priesady

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.

° V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia. Tradične u nás ako prvé zberáme čerešne májovky, ktoré v skorosti predstihujú iba niektoré odrody zemolezu kamčatského. Skorý termín dozrievania si ceníme aj pri ďalšom ovocnom druhu – pri jahodách. Z nich varíme prvé džemy. Jahody za sucha výdatne zavlažujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Najkrajší kvet má ibiškovec Čítajte 

° Na hriadkach zberáme v máji predovšetkým reďkvičku, jarnú cibuľku (zároveň dosádzame ďalšiu) a zelený hrášok z prvých výsevov. Z listovej zeleniny zberáme rukolu, špenát, šaláty a stopky rebarbory, z ktorých robíme prvú bublaninu. Zo strukovín okrem hrášku zberáme bôb.

SkryťVypnúť reklamu

Zrná bôbu sú najchutnejšie ešte za zelena vo voskovomliečnej zrelosti. Taktiež už môžeme zberať cesnak, zatiaľ iba v malom množstve na aktuálne využitie v kuchyni.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/

° Z byliniek zberáme šalviu a mätu, ktorých vňate sušíme na čaj. Šalviové lístky vyprážané v palacinkovom cestíčku patria medzi vítané spestrenie jedálnička.

V talianskej kuchyni sa salvia fritta podáva buď samostatne ako chuťovka, alebo ako príloha k rybe. Fritované chuťovky si môžeme pripraviť aj z ďalších jedlých kvetov – z púpavy, sedmokrások, ďateliny, bazy a agátu, ktorý tento rok rozkvitá extrémne skoro – už od polovice apríla.

° Po zmrznutých vysádzame von všetky teplomilné priesady – rajčiny, papriky, baklažány, cukiny, uhorky. Ibiškovec sejeme priamo do pôdy, ktorá je už dostatočne prehriata. Dosievame reďkovku, kôpor a koriander.

SkryťVypnúť reklamu

° Koncom mája začíname s prebierkou plodov, výrazne prerieďujeme veľkú násadu plodov na jabloniach, hruškách i broskyniach. Najvhodnejší okamih je vtedy, keď plôdiky dosiahnu veľkosť lieskového orieška. Zo súplodia 5-6 plodov ponecháme jeden, maximálne dva.

° V máji si pripravujeme aj prvé sirupy – bazový, skorocelový, smrekový. Podľa starých receptúr si dokonca z borovicových šišiek môžeme pripraviť džem či založiť likér.

Nezabudnime si nasušiť marinku voňavú, z ktorej taktiež pripravujeme sirup. No je to predovšetkým baza, ktorej kvitnutie nesmieme premeškať, pretože aj tento rok bude odkvitať veľmi skoro. Môžeme si z nej pripravovať sirup, rôsol, panna cottu alebo vysmážate kvety v palacinkovom cestíčku.

Doma v záhrade

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší
špargľový hrach

Ako sa dá pestovať a aké je jeho využitie.


a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  3. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  8. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  6. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 374
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 23 456
  3. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 11 329
  4. Ľuboš Fellner otvorene 8 109
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 5 852
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 340
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 224
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 696
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší

Ako sa dá pestovať a aké je jeho využitie.


a 1 ďalší

Najvyššie šance na objav sú práve teraz.


Adrián Purkart a 1 ďalší 2
SkryťZatvoriť reklamu