Stále vám vinič napadajú rozličné hubové choroby a nie a nie dopestovať zdravé hrozno bez chemickej ochrany? Bola by škoda starý bohatý koreňový systém rastliny klčovať a čakať ďalšie 3-4 roky, kým vstúpi do plnej rodivosti nová výsadba. Opíšeme si postup prevrúbľovania viniča vo vegetačnom období tak, aby sme neprišli ani o jednu úrodu.

Budeme potrebovať: štepársky nôž, pásku a očká novej, napríklad rezistentnej odrody, ktorú chceme prevrúbľovať. Vhodný termín je počas najintenzívnejšieho rastu, čo je koncom mája až do polovice júna. Celý ker stále dobre rastie a počas vegetácie ešte budeme dokonca zbierať úrodu aj z pôvodnej rastliny.
Očkovanie do kmienka
Jednou možnosťou zmeny odrody je očkovanie do starého kmienka. Toto sa robieva najmä v predjarnom období, ale dá sa urobiť aj v období vegetácie v polovici júna. Samotné prevedenie sa robí pomocou „chip budding“ alebo tzv. Forkertovho očkovania.

Na starom koreni asi vo výške 20 cm nad zemou oškrabeme hrubú vrstvu borky, štepárskym nožom zarežeme najprv v spodnej časti miesta vštepenia asi pod uhlom 45 stupňov smerom dole do hĺbky živého dreva a druhým rezom zhora dole vyrežeme ostatnú časť kôry tak, aby sme zarezali do živého.
Z vrúbľa pripraveného a prineseného vo vode si vyrežeme ostávajúci chýbajúci tvar. Jedným krátkym rezom pod očkom zhruba v uhle 45 stupňov do rovnakej hĺbky, ako sme zarezali v starom dreve a druhým rezom z opačnej strany, ako rastie očko, odstránime všetko ostatné až do stratena podľa dĺžky rezu v kmienku. Takto vytvarované očko priložíme do miesta vštepenia a dobre omotáme štepárskou páskou.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/
