Z orgovánového dreva sa robia hudobné nástroje aj rúčky pier. Halúzka zavesená nad kolísku prinášala ruským bábätkám múdrosť.
Patrí medzi naše najobľúbenejšie okrasné dreviny. Orgován obyčajný (Syringa vulgaris L.) je opadavý ker s výškou 5 až 7 metrov. Patrí do čeľade olivovité (Oleaceae). Pochádza zo skalnatých kopcov západoeurópskeho Pobaltia a Ázie. Angličania ozdobili orgován kráľovským titulom.

Existuje vyše tisíc kultivarov, pričom všetky vytvárajú nádherné a intenzívne voňavé metliny fialovej, levanduľovej, purpurovej, smotanovožltej, ružovej alebo bielej farby.
Zaujímavosti o orgováne:
Orgován sa využíva pri výrobe mydiel, parfumov a iných kozmetických prípravkov.
Drevo je vhodné na sústruženie a drevorezby, na výrobu hudobných nástrojov, nôh stolov, misiek, rukovätí nožov aj rúčok pier.
Podľa legendy grécky boh prírody prenasledoval krásnu nymfu menom Syringa (latinský názov pre orgován), ktorá mu unikla iba tak, že sa premenila na orgován.
V ruských rodinách bolo zvykom zavesiť orgovánovú halúzku nad postieľku bábätka, aby mu priniesla múdrosť.
Silica z kvetov podľa najnovších výskumov obsahuje látky, ktoré majú upokojujúce účinky a dokážu zmierňovať úzkosť.

Kvety sú jedlé a majú liečebné využitie. Obsahujú iridoidy – syringopikrozid, syringalakton A a B, oleuropeín, izooleuropeín, izoligtrozid, fenylpropanoidy – verbaskozid, echinakozid, ďalej lignany, flavonoidy (kvercetín, kempferol, syringín). Za fialovú farbu sú zodpovedné antokyány.
Kvety je možné sušiť alebo používať čerstvé. Zberajú sa v apríli a v máji, sušia sa bežným spôsobom. Užívajú sa v množstve 1 g (sušené) na 200 ml vriacej vody (10 minút vylúhovať), dvakrát denne tri týždne, potom treba urobiť aspoň dva týždne prestávku.
Majú antioxidačné, protizápalové účinky, pomáhajú pri chrípke a nachladnutí, znižujú telesnú teplotu pri horúčkach, pomáhajú tiež pri žalúdočných problémoch, pri reume a dne.

Zvonka sa aplikujú vo forme odvarov na ošetrenie citlivej pleti a otvorených hnisavých rán. V tradičnej medicíne sa odvar z kvetov používal ako tonikum a na vypudenie črevných parazitov. Silica sa používala na liečbu popálenín od slnka a drobných rezných rán. V tradičnej čínskej medicíne sa využívajú aj listy orgovánu pre svoje analgetické, protizápalové vlastnosti a schopnosť znižovať telesnú teplotu.
Kvety majú príjemnú vôňu a chuť, je možné ich využiť na dekoráciu dezertov, zmrzlín, limonád, drinkov, šalátov, na výrobu sirupov, želé a cukroviniek. Mimoriadne vyniknú v kombinácii so šľahačkou, sladkými smotanovými a kakaovými krémami, tiež so snehovým pečivom (pusinky).
Orgovánový sirup

30 kvetov orgovánu (zbavených zelených častí)
1 kg cukru
20 g kyseliny citrónovej
1 liter vody
1 citrón
V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme cukor a varíme, kým sa nerozpustí a voda nezíska hustejšiu konzistenciu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a nakrájaný citrón. Kvety orgovánu vložíme do dobre umytej uzatvárateľnej nádoby. Počkáme, pokým sa cukrová voda ochladí na izbovú teplotu a zalejeme ňou orgovánové kvety. Hrniec uzavrieme a necháme 24 hodín vylúhovať. Po precedení skladujeme v chladničke.
Náš tip: Z orgovánového sirupu si môžeme namiešať celú škálu letných nápojov ako limonády či daikiri.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-pribeh-vlakna/
