SME

Najkrajší kvet má ibiškovec

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.

Všade, kde sa darí viniču hroznorodému, uhorkám, paprike a ďalším teplomilným plodinám, bude sa dariť aj ibiškovcu jedlému, ktorý dnešní pestovatelia poznajú skôr pod pomenovaním okra. Jeho domovom je Afrika, povodie Bieleho Nílu. Oproti spomínaným záhradným plodinám má tú výhodu, že z neho netreba predpestovať priesady. Vysievame ho rovno do vyhriatej pôdy. Plodiť začne už po 60 dňoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Gazdovstvo u Harušťákov usporadúva ovocinárske kurzy. Chystá permakultúrnu záhradu Čítajte 

Kým iné teplomilné plodiny potrebujú dlhší čas na rozbeh do sezóny, pri ibiškovci to neplatí. Prvé plody, budeme zberať už za dva mesiace od výsevu. Guľaté veľké semená, ktorými sú tobolky vyplnené, veľmi dlho dozrievajú – môže to byť až 120 dní.

SkryťVypnúť reklamu

V našich podmienkach zvyčajne nestihnú dozrieť pred príchodom mrazov. Z pestovateľského hľadiska je okra náročná na kvalitnú pôdu, vlahu a výslnné stanovište. Za dobrú starostlivosť sa odmení vitálnym rastom, nepretržitým kvitnutím a bohatým nasadzovaním plodov.

Jedlá je celá rastlina

V tropických krajinách ibiškovec dorastá do pozoruhodných rozmerov, môže to byť meter až dva metre, u nás bude menší, ale vždy dekoratívny, úhľadný, s veľkou plodivou silou. Jedlá je celá rastlina. V juhoamerickej kuchyni sa prášok zo sušených listov používa na zahusťovanie jedál.

Predmetom pestovania sú hlavne nezrelé tobolky, ktoré inšpirovali záhradkárov v anglicky hovoriacich krajinách k pomenovaniu ladyfingers – dámske prsty. Vzhľadom vzdialene pripomínajú štíhle papričky, ale s paprikou nemajú vôbec nič spoločné. Okra, ibiškovec, patrí do čeľade slezovité a je príbuzným ibišteka sýrskeho, bavlníka či ibišteka bahenného.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-superpolievky/

Akoby ani nepatril na hriadky

Ibiškovec kvitne nezvyčajne peknými krémovožltými kvetmi s červeno čiernym stredom. Sú tiež jedlé a možno nimi zdobiť jedlá na tanieri i dezerty.

Ibiškovec akoby ani nepatril do záhrady, výrazne sa vizuálne odlišuje od bežného priemeru záhradných plodín na hriadkach. Má širokú škálu liečivých vlastností. V rôznych kultúrach je cenený aj pre svoje afrodiziakálne účinky.

Jeho príbuzný ibištek bahenný je čoraz obľúbenejší aj medzi našimi pestovateľmi. U nás sa pestuje pre extrémne veľké úhľadné kvety a je neprehliadnuteľnou ozdobou každej okrasnej záhradky.

Pravá indická bhindi masala

300 g okry

3 pl oleja

1 biely jogurt

SkryťVypnúť reklamu

1 veľkú cibuľu

5 strúčikov cesnaku

1 veľkú rajčinu

zázvor

soľ

Koreniny: koriandrový prášok, prášok z rímskej rasce, garam masala, kurkuma, čili, čerstvé koriandrové listy, sušené listy senovky gréckej, asafoetida.

1. Zmiešame v miske jogurt, 1 čl koriandrového prášku, ½ čl drvenej rímskej rasce, ½ čl garam masaly a necháme odstáť.

2. Asi 300 gramov okry nakrájanej na kúsky opražíme na oleji a odložíme nabok na tanierik.

3. Do toho istého oleja dáme za 1 čl rímskej rasce, štipku asafoetidy, 5 strúčikov nastrúhaného cesnaku. Za stáleho miešanie krátko opražíme. Pridáme najemno nakrájanú veľkú cibuľu, kúsok nastrúhaného zázvoru a podusíme dozlatista. Pridáme ½ čl kurkumy, 1 čl čili, zmenšíme plameň a všetko spolu dusíme. Pridáme jednu najemno nakrájanú rajčinu a opäť všetko povaríme.

SkryťVypnúť reklamu

4. Pridáme jogurt s korením. Necháme spolu za stáleho miešania variť, až kým sa na povrchu nezačne oddeľovať olej. Pridáme opraženú okru a ½ čl soli. Pod pokrievkou necháme variť asi 5 minút.

5. Nakoniec do hotového jedla primiešame za 1 pl nasekaných koriandrových listov, 1 pl podrvených sušených lístkov senovky gréckej a ešte asi 2 minúty povaríme prikryté pokrievkou. Podávame s ryžou a plackami čapati.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade, Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 7 525
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 4 501
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 2 970
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 432
  5. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 2 061
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 1 832
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 747
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 532
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Merania ukázali, že najhorúcejším povrchom je obnažená pôda.


Adrián Purkart a 1 ďalší 10

Myslivci myslia, poľovníci poľujú.


Erika Litváková a 1 ďalší

Sadíme posledné uhorky, z pánbožkových chlebíkov robíme kapary.


a 1 ďalší

Stačí čistý mušt, víno vie, čo s ním.


Jakub Cíbik a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu