Všade, kde sa darí viniču hroznorodému, uhorkám, paprike a ďalším teplomilným plodinám, bude sa dariť aj ibiškovcu jedlému, ktorý dnešní pestovatelia poznajú skôr pod pomenovaním okra. Jeho domovom je Afrika, povodie Bieleho Nílu. Oproti spomínaným záhradným plodinám má tú výhodu, že z neho netreba predpestovať priesady. Vysievame ho rovno do vyhriatej pôdy. Plodiť začne už po 60 dňoch.

Kým iné teplomilné plodiny potrebujú dlhší čas na rozbeh do sezóny, pri ibiškovci to neplatí. Prvé plody, budeme zberať už za dva mesiace od výsevu. Guľaté veľké semená, ktorými sú tobolky vyplnené, veľmi dlho dozrievajú – môže to byť až 120 dní.

V našich podmienkach zvyčajne nestihnú dozrieť pred príchodom mrazov. Z pestovateľského hľadiska je okra náročná na kvalitnú pôdu, vlahu a výslnné stanovište. Za dobrú starostlivosť sa odmení vitálnym rastom, nepretržitým kvitnutím a bohatým nasadzovaním plodov.
Jedlá je celá rastlina
V tropických krajinách ibiškovec dorastá do pozoruhodných rozmerov, môže to byť meter až dva metre, u nás bude menší, ale vždy dekoratívny, úhľadný, s veľkou plodivou silou. Jedlá je celá rastlina. V juhoamerickej kuchyni sa prášok zo sušených listov používa na zahusťovanie jedál.

Predmetom pestovania sú hlavne nezrelé tobolky, ktoré inšpirovali záhradkárov v anglicky hovoriacich krajinách k pomenovaniu ladyfingers – dámske prsty. Vzhľadom vzdialene pripomínajú štíhle papričky, ale s paprikou nemajú vôbec nič spoločné. Okra, ibiškovec, patrí do čeľade slezovité a je príbuzným ibišteka sýrskeho, bavlníka či ibišteka bahenného.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-superpolievky/

Akoby ani nepatril na hriadky
Ibiškovec kvitne nezvyčajne peknými krémovožltými kvetmi s červeno čiernym stredom. Sú tiež jedlé a možno nimi zdobiť jedlá na tanieri i dezerty.
Ibiškovec akoby ani nepatril do záhrady, výrazne sa vizuálne odlišuje od bežného priemeru záhradných plodín na hriadkach. Má širokú škálu liečivých vlastností. V rôznych kultúrach je cenený aj pre svoje afrodiziakálne účinky.
Jeho príbuzný ibištek bahenný je čoraz obľúbenejší aj medzi našimi pestovateľmi. U nás sa pestuje pre extrémne veľké úhľadné kvety a je neprehliadnuteľnou ozdobou každej okrasnej záhradky.

Zaujímavosti
Ako uvádza etnobotanik Wolf-Dieter Storl, príbuzným ibiškovca jedlého je ibištek bahenný (Abelmoschus moschatus), ktorý má takisto jedlé kvety i tobolky. V exotických krajinách sa pestuje hlavne pre jedlé semená ako vonná látka a kadidlo. Ich prenikavá lahodná vôňa pripomína mošus, jeden z najvzácnejších parfumov, získavaný zo žliaz kabara pižmového (Moschus moschiferus), párnokopytníka, ktorý žije v Himalájach.
Samce majú v okolí pupka pachovú žľazu vylučujúcu hnedú voskovitú silno páchnucu látku (pižmo, mošus). Kabary žijú zvyčajne samotársky v hustom nízkom lesnom poraste, vychádzajú za súmraku alebo v noci, živia sa bylinami a lichenizovanými hubami.V Indii sa ibiškovec pestoval už v mladšej kamennej dobe – prenikol sem vďaka čulým obchodným vzťahom medzi starou africkou a protoindickou harappskou kultúrou.
Dodnes je v indickej kuchyni ibiškovec súčasťou množstva receptov, v neposlednom rade špeciálneho pickles ačar, ktoré sa v niektorých oblastiach konzumuje takmer pri každom jedle.V islamskom svete je mošus považovaný za vôňu siedmeho neba. Táto prenikavá vonná látka, podmaňujúca si zmysly, sa pridávala aj do malty, z ktorej sa stavali mešity, aby v modliacich sa navodzovala pocity z iného sveta. Podrvené semienka sa nosili v oblečení, pridávali sa do kávy či iných nápojov a žuli sa, aby prevoňali dych. (Storl, Bekante und vergessene Gemüse, 2012)
Pravá indická bhindi masala

300 g okry
3 pl oleja
1 biely jogurt
1 veľkú cibuľu
5 strúčikov cesnaku
1 veľkú rajčinu
zázvor
soľ
Koreniny: koriandrový prášok, prášok z rímskej rasce, garam masala, kurkuma, čili, čerstvé koriandrové listy, sušené listy senovky gréckej, asafoetida.
1. Zmiešame v miske jogurt, 1 čl koriandrového prášku, ½ čl drvenej rímskej rasce, ½ čl garam masaly a necháme odstáť.
2. Asi 300 gramov okry nakrájanej na kúsky opražíme na oleji a odložíme nabok na tanierik.
3. Do toho istého oleja dáme za 1 čl rímskej rasce, štipku asafoetidy, 5 strúčikov nastrúhaného cesnaku. Za stáleho miešanie krátko opražíme. Pridáme najemno nakrájanú veľkú cibuľu, kúsok nastrúhaného zázvoru a podusíme dozlatista. Pridáme ½ čl kurkumy, 1 čl čili, zmenšíme plameň a všetko spolu dusíme. Pridáme jednu najemno nakrájanú rajčinu a opäť všetko povaríme.
4. Pridáme jogurt s korením. Necháme spolu za stáleho miešania variť, až kým sa na povrchu nezačne oddeľovať olej. Pridáme opraženú okru a ½ čl soli. Pod pokrievkou necháme variť asi 5 minút.
5. Nakoniec do hotového jedla primiešame za 1 pl nasekaných koriandrových listov, 1 pl podrvených sušených lístkov senovky gréckej a ešte asi 2 minúty povaríme prikryté pokrievkou. Podávame s ryžou a plackami čapati.