V posledných rokoch pozorujeme zjari oproti minulosti výrazný náskok vegetácie, ktorý prepisuje staré pranostiky. Sprievodná vegetácia je, dá sa povedať, už od polovice marca v plnej sezóne. V prvý jarný deň boli rozkvitnuté mandle, vzápätí marhuľové stromy, za ktorými o niekoľko dní nasledovali aj broskyne. Či sa na nich dočkáme úrody, ukáže vývoj počasia v najbližších dňoch a týždňoch.

° V zeleninovej časti záhrady každé dva týždne sadíme cibuľku sadzačku a vysievame reďkovku, určenú na priamy konzum. Sadíme skoré zemiaky. Začiatkom mesiaca už môžeme vysievať aj dreňový hrach.
° Zberáme rukolu a vykopávame chren dedinský. Z divo rastúcich bylín je aktuálne vhodný čas na zber medvedieho cesnaku, hviezdice prostrednej, kozonohy hostcovej, púpavy a zádušníka brečtanovitého. Sušíme žihľavu na čaj. Pripravujeme si bylinkové kocky a maslá.
° Vysádzame spevnené priesady šalátovín a hlúbovín – kaleráb, kapustu, karfiol, kel. Kel kučeravý môžeme siať priamo do pôdy. Priesady papriky nahrnkujeme. Papriku, rajčiny a baklažány – pri peknom počasí letníme na chránenom mieste. Dostatok slnečných lúčov je pre ich vývoj kľúčový, no stále ich starostlivo chránime pred poryvmi studeného vetra.
° Sejeme aromatické jednoročné vňaťoviny ako kôpor a koriander, určené do kuchyne. Prekypríme pôdu okolo ligurčeka a rebarbory, ktoré už naplno vstúpili do sezóny.

° Ak máme dobre uskladnené vrúble, môžeme ešte štepiť podpníky ovocných stromov. V okrajovejších oblastiach, kde je vegetácia mierne pozadu, využívame stále možnosť štepenia zo stromu na strom. Podmienkou je, aby podpník mal oproti vrúbľom náskok. Ak sme si odložili prúty viniča, môžeme ho tiež štepiť alebo zakoreňovať.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-superpolievky/

° Spod zeme vyskakujú mladé semenáčiky ovocných druhov.
Kôstky mandlí, broskýň, sliviek, myrobalánov a ďalších druhov vhodných na podpníky, ktoré prezimovali v pôde, sa rozpadli a objavujú sa mladé životaschopné semenáčiky.
° Spod zeme vyrážajú ľalie, pôdu okolo nich iba jemne prehrnieme, odburiníme a namulčujeme.
° Obnovujeme obruby záhonov a namulčujeme ich štiepkou alebo kôrou. Nezabúdajme, že štiepka odoberá z pôdy dusík, ktorý budeme musieť dopĺňať, hlavne v podobe zákvasov. Pripravíme si zákvas zo žihľavy. Vedro naplníme žihľavovou vňaťou a zalejeme dažďovou alebo rybničnou vodou. Vňate zaťažíme tehlou alebo kameňom, aby zostali ponorené pod hladinou. Zákvas bude po desiatich dňoch až dvoch týždňoch pripravený (zriedime ho vodou 1:10).
° V apríli začíname s predpestovaním tekvicových a uhorkových priesad. Tekvice, cukiny a patizóny predpestúvame 6-7 týždňov, uhorky šalátovky 6 týždňov a nakladačky 4 týždne. Časť semien môžeme pri pretrvávajúcom peknom počasí vysievať koncom mesiaca aj priamo do pôdy.
Ďalšie tipy k jarnej výsadbe nájdete v aprílovom čísle Doma v záhrade na stranách 8, 9, 14 a 15.