SME

Začnite jar sirupom a polievkou zo zádušníka

Patrí medzi tie najprospešnejšie byliny.

Rastie všade: v lesoch, sadoch, záhradách i na sídliskách, ako aj v tesnej blízkosti ľudských obydlí. Patril a patrí medzi tie najprospešnejšie byliny rastúce od dverí domu po záhradnú bránku. Šíri sa ľahko dvoma spôsobmi – poplazmi a semienkami, ktoré po okolí roznášajú mravce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Robia z neho aj cigarety. Podbeľ pôsobí proti podráždeniu dýchacích ciest, pri kašli a astme Čítajte 

Zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea L.) Zádušník je trváca bylina s tenkými plazivými podzemkami, ktoré zakoreňujú v uzloch, odkiaľ vyháňajú ďalšie výhony a kvitnúce stonky. Listy sú stopkaté, s obličkovitou čepeľou. V pazuchách listov po dva až sedem vyrastajú pyskaté kvety modrofialovej farby. Zriedka môžu byť ružové alebo biele. Kvitnú od marca do júla. Plody sú hladké tvrdky. Rastie v celej Európe a je rozšírený aj v severnej Ázii až po Japonsko.

SkryťVypnúť reklamu

Liečivo i kúpeľ

Zádušník obsahuje sedem percent trieslovín, súbor horčín nazývaných glechomín, cholín, organické kyseliny, silicu, saponíny, minerálne látky (hlavne draslík, vápnik, horčík, fosfor a železo) a karotenoidy. Vitamín C sa vyskytuje v množstve 50 až 100 mg v čerstvej vňati.

Zádušník pôsobí protizápalovo, hojivo, dezinfekčne a mierne diureticky. Čaj z vňate pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli, zahlienení, uľahčuje vykašliavanie a lieči zápaly močových ciest. Podporuje tiež vylučovanie žalúdočných štiav, žlče a pomáha rozpúšťať žlčové kamene. Zvonka vo forme kloktadla hojí zápaly v ústnej dutine a angínu. Kúpeľ podporuje liečbu hnisavých a zle sa hojacich rán, hlbokých výražok, vredov predkolenia a hemoroidov.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

SkryťVypnúť reklamu

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-carovne-zberatelstvo/

Mladé lístky chutia korenisto

Mladé šťavnaté výhonky sú jedlé, majú príjemnú korenistú vôňu a chuť. Pridávajú sa do dusenej zeleniny, mäsa, sekanej, zemiakových a zeleninových polievok, tiež omeliet, bylinkového masla, tvarohových a syrových nátierok, miešaných vajíčok, zemiakového šalátu, ryže a cestovín.

Modrými, čerstvými kvetmi môžeme zdobiť dezerty a šaláty. Listy nasekané na kúsky zapracované do lístkového cesta vytvárajú vynikajúce slané aperitívne pečivo. Staršie listy možno pridávať na pizzu, ratatouille a tiež sa môžu využiť pri grilovaní.

Zádušníkový sirup

40 g čerstvej zádušníkovej vňate

1 l vody

0,75 l medu

Čerstvo natrhanú a posekanú vňať zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu, odstavíme a lúhujeme 15 minút. Potom scedíme, pridáme med a varíme dovtedy, kým zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu. Podávame trikrát denne pri zápale priedušiek, nachladnutí a kašli.

SkryťVypnúť reklamu

Sekaná so zádušníkom

500 g mletého mäsa

2 polievkové lyžice posekaného čerstvého zádušníka

za hrsť mladej žihľavy

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

striedku chleba

trochu mlieka

1 vajce

soľ, čierne korenie, štipku majoránky, saturejky, yzopu,

1 čajovú lyžičku čerstvej nasekanej pažítky a petržlenu

maslo

50 g slaniny

K mletému mäsu pridáme sparenú žihľavu, nakrájanú cibuľu a cesnak, striedku chleba namočenú v mlieku, vajce, soľ, korenie a bylinky. Premiešame, urobíme veľkú „šišku“, dáme do vymasteného pekáča, ozdobíme plátkami slaniny a upečieme.

Na jar nesmie na našom stole chýbať polievka siedmich bylín – zo žihľavy, z kozonohy hostcovej, myšieho chvostíka, púpavy, hluchavky, skorocelu a – samozrejme, zo zádušníka brečtanovitého.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 200
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 5 409
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 033
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 651
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 966
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 764
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 723
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook 1 530
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu