SME

Začnite jar sirupom a polievkou zo zádušníka

Patrí medzi tie najprospešnejšie byliny.

Rastie všade: v lesoch, sadoch, záhradách i na sídliskách, ako aj v tesnej blízkosti ľudských obydlí. Patril a patrí medzi tie najprospešnejšie byliny rastúce od dverí domu po záhradnú bránku. Šíri sa ľahko dvoma spôsobmi – poplazmi a semienkami, ktoré po okolí roznášajú mravce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Robia z neho aj cigarety. Podbeľ pôsobí proti podráždeniu dýchacích ciest, pri kašli a astme Čítajte 

Zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea L.) Zádušník je trváca bylina s tenkými plazivými podzemkami, ktoré zakoreňujú v uzloch, odkiaľ vyháňajú ďalšie výhony a kvitnúce stonky. Listy sú stopkaté, s obličkovitou čepeľou. V pazuchách listov po dva až sedem vyrastajú pyskaté kvety modrofialovej farby. Zriedka môžu byť ružové alebo biele. Kvitnú od marca do júla. Plody sú hladké tvrdky. Rastie v celej Európe a je rozšírený aj v severnej Ázii až po Japonsko.

SkryťVypnúť reklamu

Liečivo i kúpeľ

Zádušník obsahuje sedem percent trieslovín, súbor horčín nazývaných glechomín, cholín, organické kyseliny, silicu, saponíny, minerálne látky (hlavne draslík, vápnik, horčík, fosfor a železo) a karotenoidy. Vitamín C sa vyskytuje v množstve 50 až 100 mg v čerstvej vňati.

Zádušník pôsobí protizápalovo, hojivo, dezinfekčne a mierne diureticky. Čaj z vňate pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli, zahlienení, uľahčuje vykašliavanie a lieči zápaly močových ciest. Podporuje tiež vylučovanie žalúdočných štiav, žlče a pomáha rozpúšťať žlčové kamene. Zvonka vo forme kloktadla hojí zápaly v ústnej dutine a angínu. Kúpeľ podporuje liečbu hnisavých a zle sa hojacich rán, hlbokých výražok, vredov predkolenia a hemoroidov.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

SkryťVypnúť reklamu

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-carovne-zberatelstvo/

Mladé lístky chutia korenisto

Mladé šťavnaté výhonky sú jedlé, majú príjemnú korenistú vôňu a chuť. Pridávajú sa do dusenej zeleniny, mäsa, sekanej, zemiakových a zeleninových polievok, tiež omeliet, bylinkového masla, tvarohových a syrových nátierok, miešaných vajíčok, zemiakového šalátu, ryže a cestovín.

Modrými, čerstvými kvetmi môžeme zdobiť dezerty a šaláty. Listy nasekané na kúsky zapracované do lístkového cesta vytvárajú vynikajúce slané aperitívne pečivo. Staršie listy možno pridávať na pizzu, ratatouille a tiež sa môžu využiť pri grilovaní.

Zádušníkový sirup

40 g čerstvej zádušníkovej vňate

1 l vody

0,75 l medu

Čerstvo natrhanú a posekanú vňať zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu, odstavíme a lúhujeme 15 minút. Potom scedíme, pridáme med a varíme dovtedy, kým zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu. Podávame trikrát denne pri zápale priedušiek, nachladnutí a kašli.

SkryťVypnúť reklamu

Sekaná so zádušníkom

500 g mletého mäsa

2 polievkové lyžice posekaného čerstvého zádušníka

za hrsť mladej žihľavy

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

striedku chleba

trochu mlieka

1 vajce

soľ, čierne korenie, štipku majoránky, saturejky, yzopu,

1 čajovú lyžičku čerstvej nasekanej pažítky a petržlenu

maslo

50 g slaniny

K mletému mäsu pridáme sparenú žihľavu, nakrájanú cibuľu a cesnak, striedku chleba namočenú v mlieku, vajce, soľ, korenie a bylinky. Premiešame, urobíme veľkú „šišku“, dáme do vymasteného pekáča, ozdobíme plátkami slaniny a upečieme.

Na jar nesmie na našom stole chýbať polievka siedmich bylín – zo žihľavy, z kozonohy hostcovej, myšieho chvostíka, púpavy, hluchavky, skorocelu a – samozrejme, zo zádušníka brečtanovitého.

Recepty

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 879
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 659
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 576
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 337
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 045
  6. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 697
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 690
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 159
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu