SME

Začnite jar sirupom a polievkou zo zádušníka

Patrí medzi tie najprospešnejšie byliny.

Rastie všade: v lesoch, sadoch, záhradách i na sídliskách, ako aj v tesnej blízkosti ľudských obydlí. Patril a patrí medzi tie najprospešnejšie byliny rastúce od dverí domu po záhradnú bránku. Šíri sa ľahko dvoma spôsobmi – poplazmi a semienkami, ktoré po okolí roznášajú mravce.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Robia z neho aj cigarety. Podbeľ pôsobí proti podráždeniu dýchacích ciest, pri kašli a astme Čítajte 

Zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea L.) Zádušník je trváca bylina s tenkými plazivými podzemkami, ktoré zakoreňujú v uzloch, odkiaľ vyháňajú ďalšie výhony a kvitnúce stonky. Listy sú stopkaté, s obličkovitou čepeľou. V pazuchách listov po dva až sedem vyrastajú pyskaté kvety modrofialovej farby. Zriedka môžu byť ružové alebo biele. Kvitnú od marca do júla. Plody sú hladké tvrdky. Rastie v celej Európe a je rozšírený aj v severnej Ázii až po Japonsko.

SkryťVypnúť reklamu

Liečivo i kúpeľ

Zádušník obsahuje sedem percent trieslovín, súbor horčín nazývaných glechomín, cholín, organické kyseliny, silicu, saponíny, minerálne látky (hlavne draslík, vápnik, horčík, fosfor a železo) a karotenoidy. Vitamín C sa vyskytuje v množstve 50 až 100 mg v čerstvej vňati.

Zádušník pôsobí protizápalovo, hojivo, dezinfekčne a mierne diureticky. Čaj z vňate pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, kašli, zahlienení, uľahčuje vykašliavanie a lieči zápaly močových ciest. Podporuje tiež vylučovanie žalúdočných štiav, žlče a pomáha rozpúšťať žlčové kamene. Zvonka vo forme kloktadla hojí zápaly v ústnej dutine a angínu. Kúpeľ podporuje liečbu hnisavých a zle sa hojacich rán, hlbokých výražok, vredov predkolenia a hemoroidov.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

SkryťVypnúť reklamu

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-carovne-zberatelstvo/

Mladé lístky chutia korenisto

Mladé šťavnaté výhonky sú jedlé, majú príjemnú korenistú vôňu a chuť. Pridávajú sa do dusenej zeleniny, mäsa, sekanej, zemiakových a zeleninových polievok, tiež omeliet, bylinkového masla, tvarohových a syrových nátierok, miešaných vajíčok, zemiakového šalátu, ryže a cestovín.

Modrými, čerstvými kvetmi môžeme zdobiť dezerty a šaláty. Listy nasekané na kúsky zapracované do lístkového cesta vytvárajú vynikajúce slané aperitívne pečivo. Staršie listy možno pridávať na pizzu, ratatouille a tiež sa môžu využiť pri grilovaní.

Zádušníkový sirup

40 g čerstvej zádušníkovej vňate

1 l vody

0,75 l medu

Čerstvo natrhanú a posekanú vňať zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu, odstavíme a lúhujeme 15 minút. Potom scedíme, pridáme med a varíme dovtedy, kým zmes nezhustne na požadovanú konzistenciu. Podávame trikrát denne pri zápale priedušiek, nachladnutí a kašli.

SkryťVypnúť reklamu

Sekaná so zádušníkom

500 g mletého mäsa

2 polievkové lyžice posekaného čerstvého zádušníka

za hrsť mladej žihľavy

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

striedku chleba

trochu mlieka

1 vajce

soľ, čierne korenie, štipku majoránky, saturejky, yzopu,

1 čajovú lyžičku čerstvej nasekanej pažítky a petržlenu

maslo

50 g slaniny

K mletému mäsu pridáme sparenú žihľavu, nakrájanú cibuľu a cesnak, striedku chleba namočenú v mlieku, vajce, soľ, korenie a bylinky. Premiešame, urobíme veľkú „šišku“, dáme do vymasteného pekáča, ozdobíme plátkami slaniny a upečieme.

Na jar nesmie na našom stole chýbať polievka siedmich bylín – zo žihľavy, z kozonohy hostcovej, myšieho chvostíka, púpavy, hluchavky, skorocelu a – samozrejme, zo zádušníka brečtanovitého.

Recepty

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Správne vychladené a extrémne chutné.


Ivana Lakošová
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  5. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  6. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  7. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  5. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  6. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  7. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  8. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 13 497
  2. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 7 060
  3. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 897
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 5 566
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 578
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 314
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 1 569
  8. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins 1 098
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Ako pri ňom postupovať správne?


a 1 ďalší

Sprchujte sa tam, kde rastie zelenina.


Lucie Uherek Meisner a 1 ďalší 2

Od mlieka, sušeného ovocia až po byliny.


Jozef Hupka a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu