SME

Gazdovstvo u Harušťákov usporadúva ovocinárske kurzy. Chystá permakultúrnu záhradu

Čo je nové U Klačkov a čo U Harušťákov.

Pred pár rokmi sme priniesli reportáž o Lucii a Braňovi, ktorí prevádzkovali horský hostinec U Klačkov. Dnes sa venujú hlavne svojmu gazdovstvu U Harušťákov. Navštívili sme ich počas kurzu rezu ovocných stromov, ktorý usporiadali vo svojom sade. Kurz viedol legendárny český ovocinár Ondřej Dovala. Z jeho prednášky vám na strane 5 v marcovom Doma v záhrade ponúkame esenciálnu časť. Zároveň sme sa porozprávali s domácimi – s Luciou a Braňom – o ich ďalších aktivitách.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok U Felixov v Horných Mladoniciach je každý týždeň lokálny trh Čítajte 

Donedávna ste prevádzkovali hostinec U Klačkov. Prečo ste odtiaľ presunuli svoje hlavné aktivity aktivity na kopanicu, kde líšky dávajú dobrú noc?

SkryťVypnúť reklamu

Hostinec je náš splnený sen. Z opusteného domu je miesto plné ľudí a dá sa tu výborne najesť.

Jeho prevádzka však vyžadovala príliš veľa nášho času. Našli sme skvelých šenkárov, ktorí hostinec prevádzkujú ďalej a presunuli sme sa na kopanicu U Harušťákov. Tu líšky dávajú dobrú noc a opäť si užívame súkromie.

Do hostinca chodili ľudia, ktorí nás posúvali ďalej. Takmer na každom podujatí sa medzi divákmi objavil niekto, kto urobil ďalší cestovateľský večer. Akurát už nám nezostávalo dosť času porozprávať sa s návštevníkmi.

Na aké aktivity popri hostinci ešte nezostával čas?

Nestíhali sme sa venovať našej dizajnovej značke Druhý dych. Robíme upcycling. Použitým vínnym a pivovým fľašiam dávame novú funkciu.

Vznikajú z nich karafy, karafky, vázy alebo originálne lampy. Sad na seba zatiaľ nezarába – mladé stromy zo sedemročného vysadeného sadu ešte neprinášajú dostatočnú úrodu.

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s predajom dopĺňame príjem aj tak, že muštujeme ovocie zo starých stromov. No a vznikajúci sad je aj vynikajúcim miestom – napríklad na ovocinárske kurzy, ako je ten dnešný.

Aký typ ľudí si k vám najčastejšie nájde cestu?

Je to veľmi pestrá vzorka. Austrálčan, ktorý mal 50 rokov, sa tu stretol s motorkárom z Fínska a spolu rúbali drevo. Z Mexika – ešte pri hostinci, nám prišli pomôcť ľudia, ktorí videli prvýkrát sneh. Bývali u nás, spolu sme jedli a večer sme sa rozprávali. Pracovali sme v sade, klčovali ostružiny, zberali sme ovocie.

Chodili k nám dobrovoľníci z celého sveta – z Číny, Kanady, Francúzska, Guatemaly, samozrejme, aj zo Slovenska. Často u nás boli aj českí či slovenskí kemperi s obytným autom alebo stanom.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

SkryťVypnúť reklamu

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-carovne-zberatelstvo/

Čo máte v sade vysadené?

Okrem jedlých kríkov a starých stromov, napríklad starých sliviek (ktoré sme najprv chceli vyrúbať, ale začali rodiť), sú tu novovysadené oskoruše.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 599
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 949
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 323
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 659
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 324
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 730
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 423
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 177
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivizuje metabolizmus celého organizmu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu