SME

Z listov podbeľa sa robili cigarety i soľ

Vyšlo februárové číslo Doma v záhrade.

(Zdroj: redakcia)

Vo februárovom vydaní magazínu Doma v záhrade si prečítate:

° Zimná zelenina – Rukolu pestujeme práve teraz, toskánsky kel si obľúbite
° Bylinkár – Do listov podbeľa sa balilo maslo a vyrábali sa z nich cigarety i soľ
° Svetový deň mokradí:
Medzibodrožie – krajinný klenot na východe Slovenska
Červený rybník – územie európskeho významu na Záhorí

° Biodiverzita – Prečo sme prestali byť vďační za to, že sme

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Editoriál

V záhradách a vo voľnej prírode – v posledných rokoch už vo februári – poľavuje zovretie zimy. Prvá sa prinavracia k životu segetálna vegetácia. Burina najskôr vie, kedy príde jar – hovorí staré príslovie.
Zároveň v záhrade ešte stále nachádzame niečo z predchádzajúcej úrody. Ak ešte nepoznáte toskánsky kel, jeho pestovanie si určite obľúbite. Hoci zem je ešte prechladnutá, je škála rastlín, ktorým to ani prinajmenšom neprekáža. Sú dokonca druhy, ktorým sa najlepšie darí práve v tomto čase – zo záhradných je to napríklad rukola. Viac o esencii ďalších zimných vitamínov sa dočítate na stranách 4 a 5.
Spontánny nástup predjaria môžeme pozorovať podľa neklamných fenologických znamení, ktoré nás nanovo prepájajú s okolitým dianím. Všimneme si prvé nemotorné potulky vyhladnutých čmeliakov a prieskumné lety včiel. Sú fenologickým signálom, ktorý poteší nielen včelárov.
Koncom mesiaca už môžeme štepiť vonku prvé ovociny.
Vždy s predjarím príde deň, ktorý všetko uvedie do pohybu. Ani sa nenazdáme, a opäť máme plné ruky práce. Na parapete pripravujeme prvé priesady a koncom februára vysievame na hriadkach bôb a špenát. Sadíme šalotku. Prirýchľujeme rebarboru a čakanku.
Zberáme puky čiernych ríbezlí a v okolitej prírode už nachádzame prvé kvety – sedmokrásky a čoskoro aj podbeľ. V článku Evy Ivanišovej sa môžete okrem iných zaujímavostí dočítať, že do listov podbeľa sa kedysi balilo maslo a vyrábali sa z nich cigarety i soľ.
Jar vždy prichádzala aj v znamení vody. Nie náhodou je Svetový deň mokradí stanovený na 2. februára. Pri tejto príležitosti sme zmapovali dianie okolo dvoch významných krajinných celkov. Je to Medzibodrožie – krajinný klenot na východe Slovenska, a Červený rybník – územie európskeho významu na Záhorí.
Postupne sa k nám vracajú sťahovaví vtáci. Ich spev znie čoraz nástojčivejšie. Novšie vedecké poznatky potvrdzujú, že rezonančná sila vtáčích koncertov pomáha stromom pri roztváraní pukov, nevraviac o blahodarnom vplyve na človeka.
Samozrejme, zima sa nevzdá svojej nadvlády na prvýkrát. Vtedy akiste dobre padne prečítať si čosi z histórie. Lukáš Jurčo sa svojím originálnym etnografickým spôsobom pozrel na otázku sebestačnosti v minulosti a na to, čo všetko dokázalo vyprodukovať zabehnuté gazdovstvo.
Mnohých nepochybne poteší aj článok Petra Gettinga Šli sme pralesmi, ciest tam niet. Paradoxne, tieto slová navodzujú pocit z exotickej džungle. No sú o našej krajine a napísal ich autor Osudov dobrého vojaka Švejka Jaroslav Hašek. Znie to neuveriteľne, ale tento svetoznámy spisovateľ sa literárne zrodil práve na potulkách Slovenskom, ktoré prešiel krížom-krážom. Poznal ho ako málokto z nás a zrodila sa tu aj prvá poviedka podpísaná jeho menom.
Aj v ďalších, nespomenutých príspevkoch akiste nájdete dostatok zaujímavých informácií a príjemného čítania.
Prajeme vám po celý február pohodu, krásny prvý dotyk s predjarím a radosť každý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 613
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 114
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 128
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 251
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 887
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 713
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 597
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu