SME

Zabudnutá sestra pohánky siatej Tatárka obsahuje veľa rutínu

Jej vňať môžeme doma využiť na varenie čaju.

Dosušovanie zavesených snopkov tatárky po zbere.Dosušovanie zavesených snopkov tatárky po zbere. (Zdroj: snímky – autor a archív Gengelu)

Tatárka alebo pohánka tatárka (botanicky Fagopyrum tataricum) je blízko príbuzná známejšej pohánky siatej (Fagopyrum esculentum). Bežnú pohánku siatu poznáme ako tradičnú plodinu a je aj dnes súčasťou zdravej výživy a kuchyne. Na rozdiel od nej je však tatárka dnes skoro neznáma a zabudnutá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Spoznajte všestranné využitie tropickej plodiny Lagenárie Čítajte 

Drobné zubaté semienka

Vzhľadom sa tatárka pohánke siatej dosť podobá. Jej rastlina je však bohatšie olistená. Kvietky sú menšie a majú zelenkavý nádych. Lodyhy sú vysoké. Jej semená, odborne zvané nažky, sú v porovnaní s pohánkou siatou drobnejšie a na hranách akoby zubaté. Na rozdiel od pohánky siatej má tatárka endosperm, vnútornú múčnatú hmotu semena, pevne zrastenú s obalom. Nedá sa teda lúpať, tak ako sa lúpe pohánka siata.

SkryťVypnúť reklamu

Potrava v časoch núdze

Na východnej Morave, kde bola odnepamäti hlavným a základným jedlom kaša, sa okrem kaše prosovej, bérovej (z béru vlašského – Setaria italica) a ďalších uvádza aj kaša z tatárky. Pretože však má tatárka menšie zrná ako pohánka siata, dostávala sa na stôl skôr hlavne v časoch neúrody a núdze.

Podľa spomienok pamätníkov sa tatárka na Valašsku pestovala popri pohánke ešte po druhej svetovej vojne, slúžila však vtedy už len ako krmivo pre ošípané. Niektorí Valaši ju, z botanického pohľadu mylne, označujú za „spanghartenú“, teda zvrhlú pohánku, pravdepodobne práve pre jej menšie a inak tvarované zrno. Podobné nedopatrenie však možno nájsť aj v etnografickej literatúre, kde sa niekedy spomína ako odroda pohánky. Ide pritom o samostatný botanický druh, od pohánky siatej dobre odlíšiteľný.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-kulinarska-encyklopedia/

Dozrieva postupne

Tatárka je rovnako ako pohánka siata citlivá na mráz, preto ju treba vysievať až po prejdení neskorých jarných mrazíkov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 716
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 220
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 139
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 253
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 022
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 941
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 801
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu