SME

Kotlári sa remeselným spôsobom preslávili nielen v Európe, ale aj v severnej Afrike a Amerike

Ako málo dnes vieme o kedysi bežných kotlároch.

(Zdroj: archív autora)

Toto remeslo sa odovzdávalo z otca na syna. Už v mladom veku museli chlapci vypomáhať svojim otcom.

Neskôr sa niektorí z kotlárov preorientovali na drotárov. Hoci sa s ich obchôdzkami a s charakteristickým vyvolávaním „Dajte hrnce drótovať, plechovať!“ dnes už nestretávame, mnohí obyvatelia Slovenska ho majú v živej pamäti. Kotlárstvo ako remeslo nikdy úplne nevymizlo. V susedných krajinách a na Balkáne dodnes prežíva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Ekologická firma Sonnentor sa zameriava na produkciu bylinkových čajov a korenín Čítajte 

Rómovia preukázateľne poznali kovy, ich ťažbu a spracovanie už vo svojej pravlasti v starovekej Indii na území dnešného Pandžábu a Rádžastanu už okolo roku 1500 pred Kristom.

SkryťVypnúť reklamu

Najstarší historický záznam o rómskych kotlároch z Európy pochádza z Grécka a je z roku 1350. Dochované historické zmienky však konštatujú, že sa týmto remeselným spôsobom obživy preslávili nielen v Európe, ale aj v severnej Afrike alebo v Amerike.

Od kotlov až po gombíky

Byť kotlárom neznamenalo len výrobu hrncov alebo kotlov, ako by sme sa mohli mylne domnievať. Súčasťou tohto remesla bola napríklad aj výroba panvíc rôznych veľkostí, ako aj ozdobných pohárov a džbánov, gombíkov a rôznych drobných tovarov.

Ukážku z pestrej škály ich výrobkov môžete nájsť v stálej expozícii Múzea rómskej kultúry v Brne.

Pracovali s originálnymi prenosnými mechmi, ľahkou nákovou a s typickou železnou tyčou zastoknutou do zeme, na ktorej kotlár vyklepával svoj výrobok pod jednoduchým stanom alebo pod holým nebom.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-kulinarska-encyklopedia/

Rómski kotlári mali aj svoj typický odev, ktorého neoddeliteľnou súčasťou bol klobúk a vesta s výraznými kovovými gombíkmi.

Typický pre nich bol vlastnoručne vyrobený pohár s ozdobnými ornamentmi.

V Rumunsku a v Maďarsku dodnes

Remeslo sa odovzdávalo z otca na syna a už v útlom veku museli chlapci vypomáhať svojim otcom pri výrobe samotných remeselných výrobkov. Vďaka Rómom sa uchovalo kotlárstvo a kovotepectvo hlavne v juhovýchodnej Európe, ako napríklad v Rumunsku, Maďarsku, na Balkáne alebo v Turecku dodnes.

V priebehu 19. až do polovice 20. storočia začína vďaka jednoduchšej výrobe a spracovaniu kovov kotlárstvo u Rómov ustupovať a nahrádzajú ho opravy kotlov či hrncov.

SkryťVypnúť reklamu

Niektorí remeselníci sa preorientovali na tzv. drotárov, ktorí chodievali po dedinách a dokázali opraviť prederavený hrniec alebo kotlík pomocou drôtov. Aj mnohí obyvatelia Slovenska si určite z detstva pamätajú ich obchôdzky a známe povolávanie: „Dajte hrnce drótovať, plechovať!“

Toto remeslo nevymizlo

Na základe dochovaných svedectiev o rómskych kotlároch vieme, že v opravovaní kotlov alebo hrncov boli veľmi zruční. Hoci je kotlárstvo aj u Rómov stále na ústupe, toto remeslo nikdy úplne nevymizlo.

Najznámejším miestom prežívania tohto remesla a jeho nositeľov je dnešná západná časť Rumunska, čiže Transylvánia, kde je odovzdávanie kotlárskej zručnosti u Rómov stále živou tradíciou už viac ako 400 rokov. V Rumunsku sa im hovorí kalderaši.

Potomkov rómskych kotlárov však nájdete aj v Nórsku alebo v Španielsku, či vo Francúzsku.

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, toto remeslo je stále živé aj v ich indickej pravlasti.

Nikdy sa neoznačovali za Cigánov

Rómovia často migrovali aj na územie Británie, kde sa neoznačovali slovom Róm, ale gypsy alebo Transylvánec.

Rómovia nikdy sami seba neoznačovali za Cigánov či za cigáňov. Toto slovo dokonca v rómskom jazyku v žiadnej z jeho rozšírených podôb neexistuje. Tak, ako sa málo vie o rómskych kotlároch, málo sa vie aj o skutočnej histórii Rómov na území dnešnej Európy a Slovenska.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 685
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 196
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 134
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 084
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 928
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 781
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 358
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu