Kvitne v zime výraznými kvetmi žltej farby. Z kôry hamamelu si môžete aj podomácky veľmi ľahko pripraviť vodu po holení i dámsku kozmetiku, očné kvapky a množstvo ďalších prípravkov.
Plod hamamelu – tobolka, obsahuje jedlé semená. Pri hlučnom praskaní toboliek sa semená vymršťujú až do vzdialenosti desať metrov.
Hamamel virgínsky (Hamamelis virginiana L.) v našich podmienkach dorastá do výšky päť metrov. Je to opadavý strom so striedavými oválnymi listami a žltými kvetmi, zloženými z plátkov, ktoré pripomínajú malé jazýčky.
Kvitne na konci zimy, vo februári alebo marci a pre svoj atraktívny vzhľad a nezvyčajné obdobie kvitnutia je ozdobou každej záhrady. V našom podnebí sa úspešne šíri po okrajoch lesov a hájov semienkami, ktoré sa z praskajúcich toboliek vymršťujú až na vzdialenosť desať metrov.
V záhradách sa často sadí jeho príbuzný hamamel prostredný, ktorý vznikol krížením ázijských druhov.

Konáriky zberáme počas kvitnutia
Hamamel pochádza z východnej časti Severnej Ameriky. Využívali ho už pôvodní obyvatelia – najčastejšie ako odvar z kôry alebo obklad z listov na liečbu poranení a zápalov kože, bolesti svalov, hnačky a kašeľ. Európski prisťahovalci sa tieto postupy naučili od pôvodného obyvateľstva.
Listy obsahujú triesloviny (10 %) hamamelitanu s antiseptickými a sťahujúcimi účinkami, tiež flavonoidy a saponíny. Je možné tiež zberať konáriky, ideálne počas kvitnutia.
Hamamel možno využiť pri drobných krvácaniach, extrakty z kôry sa používajú na liečbu hemoroidov, na ošetrenie pokožky po drobných poraneniach. Sťahujúce účinky sa dobre osvedčili aj pri liečbe hnačky a úplavice, ako aj na liečbu podliatin a kŕčových žíl.

Pre pánov i dámy
Zápar pripravený z 15 g listov/kôry (0,5 l vody) v množstve dve šálky denne pomáha pri opuchnutých nohách, sťahuje steny žíl a aktivuje prúdenie krvi v cievach.
Využitie nachádza aj v dámskej kozmetike. Jednoduchý vodný macerát z kôry sa využíva na odstránenie mejkapu a ako pleťové tonikum.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-kulinarska-encyklopedia/

Mnohé štúdie potvrdili, že pleťové mlieka s výťažkom hamamelu zmierňujú podráždenie kože pri plienkovej dermatitíde a po spálení od slnka.
Čaj z listov a kôry možno efektívne použiť ako kloktadlo pri zápale ďasien. Zápar z hamamelu sa využíva ako očné kvapky na čistenie a upokojenie očí.
Pomáha aj pri zápale spojiviek spôsobenom prachom, dymom, znečisteným ovzduším alebo podráždením morskou, alebo chlórovanou vodou. Kvapky z hamamelu sú účinné aj proti očnej únave následkom činnosti, ktorá si vyžaduje zvýšenú pozornosť (šoférovanie, práca za počítačom a podobne).
Extrakt z hamamelu s charakteristickou výraznou vôňou bol neodmysliteľnou súčasťou prípravkov používaných v pánskych holičstvách.

- Pôvodní obyvatelia Ameriky, odkiaľ hamamel pochádza, prisudzovali tejto drevine magickú moc.
- Anglický názov hamamelu je „witch hazel“ (čarodejná lieska). Pomenovanie však pochádza od Indiánov. Tí používali rozvetvené konáre hamamelu ako veštecké prúty o. i. na vyhľadávanie podzemnej vody a drahých kovov.
- Drevnaté plody, podobné lieskovým orieškom, pri dozrievaní hlučne praskajú a doďaleka vymršťujú semienka.
- Lesklé tmavé plody sa v minulosti využívali na výrobu korálok.
- Semená – oriešky sú v tobolkách po dve a sú jedlé. V minulosti sa využívali aj na výrobu oleja.
- Kôra bohatá na triesloviny sa využívala aj pri spracúvaní kože.
V záhradách sa často sadí príbuzný hamamel prostredný so silne voňajúcimi kvetmi, kvitnúcimi už od januára.

Hamamelová voda

50 g hamamelových konárikov
300 ml vody
50 ml vodky
Z konárikov odstránime kvety a odložíme ich bokom. Konáriky nastriháme záhradnými nožnicami na drobné kúsky do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme ju k varu, hrniec zakryjeme a hodinu varíme. Následne odstavíme, pridáme kvety a vodku a necháme vylúhovať cez noc. Precedíme do fliaš. Prípravok vydrží až šesť mesiacov a používa sa ako pleťové tonikum po holení a na odreniny.
Sušienky s hamamelom
200 g hladkej múky
100 g masla
100 g trstinového cukru
1 vajce
1 čajovú lyžičku vanilkového cukru
½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
1 polievkovú lyžicu hamamelových listov pomletých na prášok
Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, z ktorého formujeme malé guľôčky, pokladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C 12 minút, kým sušienky nezozlatnú.