SME

Spoznajte celý príbeh o bratislavských rožkoch a ich pôvodný recept

V každom poriadnom dome sa na Vianoce museli piecť bajgle.

Reklamný plagát na pekáreň Wendler. Reklamný plagát na pekáreň Wendler. (Zdroj: OZ Bratislavské rožky)

V priebehu posledných desaťročí Bratislava stratila mnohé zo svojich tradičných atribútov: malinovku krachelku, na ulici varenú kukuricu, viechy, propeler... Už len hŕstka pamätníkov spomína, ako sa na trhu predávali korytnačky na polievku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednými z posledných tradičných gastronomických pochúťok nášho hlavného mesta sú jesenné pečené gaštany rozvoniavajúce v uliciach a tiež slávne bratislavské rožky.

Súvisiaci článok Železná studnička nás uzdravuje už 200 rokov Čítajte 

Beugel, bajgel či rožok?

Pod označením beugel sa v minulosti myslel koláč, pečený najmä v období vianočných sviatkov, pričom bohatá orechová a maková plnka symbolizovala hojnosť darov.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa tradície mal mak zabezpečiť blahobyt, konzumovať cesto s makom znamenalo dobré manželstvo a orechy chránili pred všetkým zlým. Pôvodný tvar koláča nepoznáme, ale mohlo ísť o akýsi pravzor dnešného makového alebo orechového koláča. Až ďalšia história jeho pečenia priniesla charakteristický zahnutý tvar rožka.

Zrejme ostane navždy záhadou, ako a kedy sa dostali do starej Bratislavy (Prešporku), isté však je, že práve tu získali svoj charakteristický tvar a chuť.

Tivadar Ortvay vo svojej knihe Ulice a námestia Bratislavy z roku 1905 uvádza: „Táto špecialita sa k nám v stredoveku dostala pôvodne z Viedne, kde už vtedy piekli bajgle.

Bajgle sa u nás podávali už v 16. storočí na verejných hostinách, ktoré mesto usporadúvalo na radnici na počesť vznešených hostí. Mestskí radní dostávali každoročne na Vianoce do daru bajgle a tento zvyk sa zachoval do konca 17. storočia.“

SkryťVypnúť reklamu

V mestskom archíve sa nachádza cechová kniha majstrov (1588 – 1719), v ktorej sa uvádza: „Dnes, v roku 1599 na Veľkonočný pondelok, v čase, keď cechovým majstrom je Hermann Fichtel, sa v ctihodnom cechu dohodlo, že: bajgle môžu piecť (pekári) od najstaršieho po najmladšieho každý rok od Veľkej noci po Turíce...“

Hoci toto pečivo nevzniklo v Bratislave, práve tu sa z jeho výroby stalo umenie, ktoré mesto preslávilo za jeho hranicami.

Prešporské bajgle sa stali etablovaným produktom a značkou, s ktorými sa mesto a jeho obyvatelia naplno stotožnili. Dnes pečivo voláme bratislavské rožky a bola mu prinavrátená jeho takmer zabudnutá sláva.

Kde všade sa piekli?

V roku 1817 pekár Anton Schmidt v novinách opakovane oznamoval obyvateľom Prešporka, že mení sídlo svojej pekárne prešporských bajglov a sťahuje sa na Promenádu (dnes Hviezdoslavovo námestie).

SkryťVypnúť reklamu

Toto je pravdepodobne doteraz najstarší záznam spojený s konkrétnou adresou pekárne na prešporské bajgle v Bratislave.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-kniha-zadarmo/

Jednou z najstarších pekárskych dynastií v meste, ktoré piekli rožky, boli Scheuermannovci, ktorí rožky predávali tiež na Hviezdoslavovom námestí. Pekáreň a predajňu odkúpil v roku 1900 Juraj Lauda, ale ešte niekoľko rokov používal jej pôvodné meno Scheuermann.

Laudova pekáreň bola pomerne veľká a okrem pekárov a tovarišov zamestnávala aj ženy. Jeho výrobky boli prvotriedne a vyvážali sa do celého sveta.

Ďalšou známou pekárňou bola pekáreň Preussbergerovcov. Pekáreň, predajňa a cukráreň sídlili počas celej doby existencie na dnešnom Námestí SNP 31 (na mieste OD Dunaj).

SkryťVypnúť reklamu

Mikuláš Bittó pôsobil ako pekár rožkov zhruba od roku 1888. Pekáreň a predajňu mal na doteraz existujúcej adrese Rybárska brána 9. Od roku 1910 je ako jeho nástupca uvádzaný August Stürtzer, ktorý sa preslávil skôr ako cukrár. Schwappachovci boli jednou z najvýznamnejších pekárenských dynastií, ktorá pôsobila v Prešporku vyše sto rokov. Ich predajňa sa nachádzala na Suchom mýte.

Wendlerovci boli ďalšou významnou pekárskou dynastiou, ktorá sa venovala pečeniu prešporských bajglov. Ich pekáreň stála na dnešnej Štefánikovej ulici.

Zaujímavosti o bratislavských rožkoch

V roku 1859 vyšla v USA vedecká kniha s názvom The life of North American insects (Život severoamerického hmyzu), ktorá sa okrem iného hmyzu zaoberala včelami.

V súvislosti s včelím medom poznamenáva, že v uhorskom meste Prešporok sa pečú slávne a chutné makové koláče Pressburger Monhkuchen. Prešporok sa teda vďaka svojim rožkom preslávil aj vo svete a prezýval sa po nemecky Beugelstadt alebo po maďarsky patkóváros.

SkryťVypnúť reklamu

Bajgle sa stali aj predmetom prešporskej sebairónie v miestnej tlači. V roku 1908 vyšiel v novinách humorný dialóg, v ktorom si autor vzal na mušku prešporské bajgle, ktoré sa v domácnostiach tradične piekli na Vianoce.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 947
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 925
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 423
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 298
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 890
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 098
  7. Ísť do kúpeľov je IN 4 662
  8. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 588
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeselní majstri potichu vyčkávajú, kým ich použijeme.


a 2 ďalší

Len vďaka rastlinám dýchame naozaj čisto.


a 1 ďalší 1

Takmer nikdy neschádza na zem.


Marek Semelbauer a 1 ďalší

Parazity sú často našimi spojencami. Dokážu ovplyvňovať správanie hostiteľa.


Jakub Cíbik a 1 ďalší 1
SkryťZatvoriť reklamu