Kaviareň a čajovňa U Vlka v Starom Smokovci nie je obyčajný podnik, kde len ochutnáte dobrý čaj. Za desať rokov jeho existencie tu tri priateľky – Natália, Zuzana a Julka – vytvorili prestížnu ustanovizeň s domáckou atmosférou. Je to kultúrny stánok s koncertmi, prednáškami a filmovým festivalom, s literárnymi večermi aj debatami so zaujímavými osobnosťami. Na dennom poriadku sú tu ochutnávky najlepších čajov z Číny aj ďalších čajových veľmocí. V lete v stánku pred čajovňou ako na jedinom mieste v Tatrách kúpite čerstvé ovocie a zeleninu.

Prekvapivo, maskotom vašej čajovne nie je vlk, ale mačka s menom Mišo. Čím si vyslúžila také výnimočné postavenie a na mačku aj dosť nezvyčajné meno?
Miško k nám prišiel pred pár rokmi, sprvu ako plachá mačka. Ale osmelil sa pri smotanových dezertoch, ktorými ho počas trhov na lavičke kŕmila naša kamarátka Borka. V to isté leto priviedol Miško tri mačiatka, tak sa odhalila jeho, teda jej skutočná identita.
Meno už zostalo a doteraz o nej hovoríme v mužskom i ženskom rode, často aj v rámci jednej vety. Postupne sa osmeľovala, až si nás definitívne vybrala za svoju rodinu. Má U Vlka svoje obľúbené miesta i svoje obľúbené jedlá. Je veľmi múdra, nežná a priateľská. Ak ju počas dňa objaví viacero detí, k večeru má kožúšok vyhladkaný do leskla.

Nedávno bol vaším hosťom horský ekologický pestovateľ ovocia Dominik Repka, ktorý hospodári v najvyššie položenom sade na Slovensku. Mohli by ste jeho pôsobenie v krajine priblížiť aj našim čitateľom?
Dominik Repka sa pestovaniu ovocia venuje niekoľko desaťročí, no svoj ovocný ekologický sad pri Novej Ľubovni v Chmelnici založil pred ôsmimi rokmi. V nadmorskej výške 650 m n. m. pestuje vyše 600 ovocných stromov a kríkov, pestuje tiež byliny a jedlé kvety, chová škótsky dobytok, ovce aj kozy. Dominika poznáme vďaka jeho výbornej gréckej mäte, ktorú nám dodáva počas leta do kaviarne.
Kupujeme od neho i jablká, hrušky, tekvice Hokkaido... V októbri sme ho pozvali do Vlka na rozhovor o horskom pestovaní, tento program mal veľký ohlas. Hovorili sme o práci v sade, o výhodách a nástrahách horského pestovania, o strihaní stromov a nestrihaní oviec, o inteligencii kôz, o prístupe k pôde, o organickom farmárčení a mnohom inom.

Žijú aj priamo v Tatrách a pod Tatrami ľudia, ktorí hospodária na pôde a gazdujú v malom, pestujú zeleninu a venujú sa drobnochovu?
Vysoké Tatry sú skôr kúpeľná destinácia, nie sú práve rajom pre záhradkárov. No viem, že pod Tatrami je viacero pestovateľov, nemám všetkých zmapovaných, ale napríklad pri Mlynici majú naši kamaráti väčší pozemok, kde pestujú zeleninu, bylinky, kvety, ovocie, chovajú sliepky, husi, kačky i králiky. Iné vajíčka ako od nich si už ani neviem predstaviť. V tejto nadmorskej výške je pestovanie trochu výzva, ale ak tomu ľudia zasvätia život, prináša to svoje plody, doslova i metaforicky.
V Poprade existuje i Podtatranská debnička, vítaná iniciatíva s možnosťou objednať si takmer počas celého roka domáce lokálne produkty. Priamo v Tatrách je i viacero včelárov a napríklad naši priatelia Bohušovci majú jeden z najlepších medov, aké som ochutnala.

Mnohí turisti sú milo prekvapení, že si môžu počas celého leta na námestíčku pred vašou čajovňou kúpiť poctivé ovocie a zeleninu z tuzemských zdrojov. Je zložité zásobovať stánok na takomto exponovanom mieste čerstvým tovarom?
Ovocie a zeleninu z južného Slovenska sme na trhoch mali v ponuke od začiatku, ale systematicky sme sa tomu rozhodli venovať od leta 2018. Predchádzalo tomu veľké pátranie a zvažovanie možností. Mali sme viaceré spolupráce, momentálne máme stabilných dodávateľov domácej zeleniny a ovocia z juhu.
Nielen turisti, ale i domáci Tatranci možnosť zadovážiť si takéto ovocie oceňujú, často sa pýtajú, aká ponuka bude nasledujúci týždeň, objednávajú si u nás aj špecifický sortiment ako nakladačky, zelenú fazuľku, slivky či marhule na zaváranie vo väčšom.
Závoz máme spravidla dvakrát do týždňa, chce to trochu logistiky, stratégie a, samozrejme, času, ale robíme to rady, skvalitňuje i zjednodušuje to život tu v Tatrách turistom i domácim. No a, samozrejme, takáto ponuka umocňuje i samotnú atmosféru trhov.

Usporiadali ste už niekoľko ročníkov obľúbených Smokoveckých trhov. S čím sa na nich môžu stretnúť návštevníci?
Smokovecké trhy umenia a zábavy sa prvýkrát uskutočnili v auguste 2015, takže toto leto sme organizovali už 10. ročník. Konajú sa vždy začiatkom augusta. Ide o týždňové no intenzívne podujatie, ktorého súčasťou je aj večerný kultúrny program U Vlka, spravidla ucelený cyklus podujatí – živá hudba, rozhovory s hosťami, umelecké vystúpenia.
Na samotných trhoch je ohromná atmosféra, na malom námestí tatranskí remeselníci, umelci a výrobcovia ponúkajú svoje výrobky. Ľudia sú často očarení tým, že sa môžu stretnúť s originálnymi a miestnymi výrobkami aj priamo s ich autormi – kováčmi, keramikármi, drevármi kožiarmi, šperkármi.
Počas celého leta predávame vonku aj čerstvé ovocie a zeleninu, pukance, varenú kukuricu. Snažíme sa trhy v nejakej menšej podobe udržať aj počas celého roka, aspoň počas víkendov.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-kniha-zadarmo/

Čo si my Slováci predstavíme pod slovom čaj ako prvé a čo je čaj v skutočnosti? Čo čaj nie je?