SME

Ako správne pripraviť burčiak z bieleho či červeného hrozna?

Vyskúšajte pastu z tekvicových jadierok.

(Zdroj: adobe stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príma pasta z tekvicových jadierok

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Vysoký obsah zinku je medicínsky doloženým zaklínadlom, avšak nielen preto sa jadierka tešia obľube medzi širokými vrstvami obyvateľstva. Je to proste veľmi populárny fenomén lúskania tekvicových jadierok, ktoré neodmysliteľne patria k hodom a vinobraniam.

Súvisiaci článok Sedem krokov k vlastnému receptu na Empanadas a čimičuri Čítajte 

Čoraz hojnejšie sa v našej kuchyni udomácňuje aj tekvicový olej. No prakticky veľkou neznámou zostáva u nás pasta z tekvicových jadierok. Je to krém podobný konzistenciou aj chuťou arašidovému maslu. Zdrojom jadierok, ktoré sú vhodné na jeho prípravu, je tekvica olejová štajerská s pruhovanými žltozelenými plodmi. Stačí zadať do vyhľadávača heslo tökmagkrém, aby sme sa presvedčili, akej obľube sa tieto výrobky tešia napríklad u našich južných susedov.

SkryťVypnúť reklamu

Burčiak z bieleho či červeného hrozna?

Burčiak pre domácu spotrebu sa pripravuje a pije zásadne v neveľkých množstvách, pretože o jeho zradných účinkoch nie náhodou kolujú varovné legendy. Hoci je obsah alkoholu v ňom nízky (4 – 6 %), po vypití väčšieho množstva môžu konzumenti zostať nemilo prekvapení. S prípravou burčiaka je to však oveľa ľahšie ako pri výrobe vína. Základom je kvalitné hrozno, z ktorého oprešovaním získame čistý hroznový mušt.

Pri jeho príprave využijete niekoľkolitrový demižónik, ktorý treba pred prípravou burčiaka dôkladne vymyť. Demižónik nesmie byť naplnený po vrch, pretože kvasiaci proces bude prebiehať búrlivo. Preto navrchu ponecháme 15 % rezervu. K muštu môžete pridať trochu kvasiniek, ktoré zabezpečia hladký priebeh celého procesu. Demižónik opatrite kvasiacou zátkou a podľa potreby dolievajte vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  8. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  2. Čo čítať v lete? Tipy na knihy z nášho vydavateľstva
  3. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  4. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  5. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  6. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  8. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 186
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 7 068
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 444
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 849
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 531
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 3 317
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 3 137
  8. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 409
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu