SME

Ako správne pripraviť burčiak z bieleho či červeného hrozna?

Vyskúšajte pastu z tekvicových jadierok.

(Zdroj: adobe stock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príma pasta z tekvicových jadierok

Sezóna tekvíc je v plnom prúde. Vysoký obsah zinku je medicínsky doloženým zaklínadlom, avšak nielen preto sa jadierka tešia obľube medzi širokými vrstvami obyvateľstva. Je to proste veľmi populárny fenomén lúskania tekvicových jadierok, ktoré neodmysliteľne patria k hodom a vinobraniam.

Súvisiaci článok Sedem krokov k vlastnému receptu na Empanadas a čimičuri Čítajte 

Čoraz hojnejšie sa v našej kuchyni udomácňuje aj tekvicový olej. No prakticky veľkou neznámou zostáva u nás pasta z tekvicových jadierok. Je to krém podobný konzistenciou aj chuťou arašidovému maslu. Zdrojom jadierok, ktoré sú vhodné na jeho prípravu, je tekvica olejová štajerská s pruhovanými žltozelenými plodmi. Stačí zadať do vyhľadávača heslo tökmagkrém, aby sme sa presvedčili, akej obľube sa tieto výrobky tešia napríklad u našich južných susedov.

SkryťVypnúť reklamu

Burčiak z bieleho či červeného hrozna?

Burčiak pre domácu spotrebu sa pripravuje a pije zásadne v neveľkých množstvách, pretože o jeho zradných účinkoch nie náhodou kolujú varovné legendy. Hoci je obsah alkoholu v ňom nízky (4 – 6 %), po vypití väčšieho množstva môžu konzumenti zostať nemilo prekvapení. S prípravou burčiaka je to však oveľa ľahšie ako pri výrobe vína. Základom je kvalitné hrozno, z ktorého oprešovaním získame čistý hroznový mušt.

Pri jeho príprave využijete niekoľkolitrový demižónik, ktorý treba pred prípravou burčiaka dôkladne vymyť. Demižónik nesmie byť naplnený po vrch, pretože kvasiaci proces bude prebiehať búrlivo. Preto navrchu ponecháme 15 % rezervu. K muštu môžete pridať trochu kvasiniek, ktoré zabezpečia hladký priebeh celého procesu. Demižónik opatrite kvasiacou zátkou a podľa potreby dolievajte vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu