SME

Jedlo varené v prírode s neoddeliteľnou esenciou – živým ohňom, dymom a čerstvým vzduchom

Ľudia sa stále vracajú k tradičnej kuchyni.

(Zdroj: OZ Karpatské Slnko, Myjava)

Máme doma tri sporáky na drevo, jeden na plyn a dva variče. U nás sa varí hojne. V letnej kuchyni varíme od mája do Dušičiek.

Srdcom každého domu, domácnosti, bytu či reštaurácie je oddávna kuchyňa s otvoreným ohňom, schovaným v peci alebo dnes neviditeľným – elektrickým. Tie najstaršie boli postavené na jednoduchých základoch, vychádzajúc z dostupných zdrojov, potrieb a spracovávaných surovín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek modernej dobe sa ľudia stále vracajú k tradičnej kuchyni. Aj špičkoví šéfkuchári sa snažia napodobniť jedlo varené v prírode s neoddeliteľnou esenciou – živým ohňom, dymom a čerstvým vzduchom.

SkryťVypnúť reklamu

Varenie na otvorenom ohni, známe každému, má dnes v komerčnom svete podobu súťaží vo varení guľáša alebo halušiek a je výsadou majstrov, ktorí si poradia s dymom a ohňom.

Súvisiaci článok Viete, na čo všetko je možné využiť žihľavu? Čítajte 

Panské huncútstvo?

Spracovanie potravín a ich premena na kvalitný pokrm dokáže vyživiť ľudské telo i dušu. Patrí k základným dennodenným ľudským magickým činnostiam.

V prírode si nevarí žiadne zviera. Iba človek, a ten pozná mnoho foriem varenia od klasického až po futuristické.

Dnes sa stáva moderným mať byt bez kuchyne a stravovať sa niekde inde. Táto forma sa považuje z pohľade našich otcov za panské huncútstvo. Niekto však nemá čas ani možnosť daru kuchyne a varenia...

Dennodenné varenie je vyhranený životný štýl a dnes sa radí k luxusu. Podobne ako pešia chôdza z kopanice do mesta alebo iná než turistická podoba chôdze.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchyňa je overeným miestom spracovania, prípravy i rýchlej konzumácie jedál, nápojov... „Alchymisti“ sa prácne snažia v laboratóriu napodobniť chemické procesy, ktoré zvládali naše staré mamy s bravúrnou ladnosťou a šarmom.

Ich pokrmy formovali naše chute, nálady a emócie a až do dnešných dní si bude takmer každý pamätať prvé obľúbené jedlo čerstvo stiahnuté z ohňa, sporáka, pece alebo variča. Z kuchyne ovládali ženy chod celej domácnosti aj zdravie rodinných príslušníkov.

Varenie na otvorenom ohni

Najčarovnejšia kuchyňa je tá najjednoduchšia – na otvorenom ohni. Je to gurmánsky zážitok, pri ktorom neprídete o magické kúzlo samotnej prípravy.

Ak ste malý hospodár, záhradkár a ovocinár s nemalou úrodou, oceníte varenie na otvorenom ohni, kde nemusíte striehnuť na oprskanú stenu od rajčín, tekvíc, jahôd alebo čerešní. Priamo v záhrade sa ovocie čistí, triedi a spracováva v kotlíku. Aj my dodnes varíme slivkový lekvár zásadne na otvorenom ohni vo veľkom kotle poctivých 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Lekvár v kotline

Čím dlhšia je varecha, tým je to pohodlnejšie.

Je to vždy udalosť, pri ktorej sa zíde celá rodina a každý si pamätá dlhé hodiny varenia, miešania a prikladania, rozprávania starých príbehov a spomienok. Mladší sa učia od starších. Veď takto varené jediné pravé lekváry prežijú roky bez konzervantov, dokonca i bez nádob, keď sa pravý lekvár vyleje na papier a tak sa nechá uschnúť.

Podobné je to s bryndzovými haluškami, párancami, polievkami, guľášmi.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Súvisiace témy: Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 784
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 288
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 847
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 989
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 832
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 442
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu