SME

Jedlo varené v prírode s neoddeliteľnou esenciou – živým ohňom, dymom a čerstvým vzduchom

Ľudia sa stále vracajú k tradičnej kuchyni.

(Zdroj: OZ Karpatské Slnko, Myjava)

Máme doma tri sporáky na drevo, jeden na plyn a dva variče. U nás sa varí hojne. V letnej kuchyni varíme od mája do Dušičiek.

Srdcom každého domu, domácnosti, bytu či reštaurácie je oddávna kuchyňa s otvoreným ohňom, schovaným v peci alebo dnes neviditeľným – elektrickým. Tie najstaršie boli postavené na jednoduchých základoch, vychádzajúc z dostupných zdrojov, potrieb a spracovávaných surovín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napriek modernej dobe sa ľudia stále vracajú k tradičnej kuchyni. Aj špičkoví šéfkuchári sa snažia napodobniť jedlo varené v prírode s neoddeliteľnou esenciou – živým ohňom, dymom a čerstvým vzduchom.

SkryťVypnúť reklamu

Varenie na otvorenom ohni, známe každému, má dnes v komerčnom svete podobu súťaží vo varení guľáša alebo halušiek a je výsadou majstrov, ktorí si poradia s dymom a ohňom.

Súvisiaci článok Viete, na čo všetko je možné využiť žihľavu? Čítajte 

Panské huncútstvo?

Spracovanie potravín a ich premena na kvalitný pokrm dokáže vyživiť ľudské telo i dušu. Patrí k základným dennodenným ľudským magickým činnostiam.

V prírode si nevarí žiadne zviera. Iba človek, a ten pozná mnoho foriem varenia od klasického až po futuristické.

Dnes sa stáva moderným mať byt bez kuchyne a stravovať sa niekde inde. Táto forma sa považuje z pohľade našich otcov za panské huncútstvo. Niekto však nemá čas ani možnosť daru kuchyne a varenia...

Dennodenné varenie je vyhranený životný štýl a dnes sa radí k luxusu. Podobne ako pešia chôdza z kopanice do mesta alebo iná než turistická podoba chôdze.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchyňa je overeným miestom spracovania, prípravy i rýchlej konzumácie jedál, nápojov... „Alchymisti“ sa prácne snažia v laboratóriu napodobniť chemické procesy, ktoré zvládali naše staré mamy s bravúrnou ladnosťou a šarmom.

Ich pokrmy formovali naše chute, nálady a emócie a až do dnešných dní si bude takmer každý pamätať prvé obľúbené jedlo čerstvo stiahnuté z ohňa, sporáka, pece alebo variča. Z kuchyne ovládali ženy chod celej domácnosti aj zdravie rodinných príslušníkov.

Varenie na otvorenom ohni

Najčarovnejšia kuchyňa je tá najjednoduchšia – na otvorenom ohni. Je to gurmánsky zážitok, pri ktorom neprídete o magické kúzlo samotnej prípravy.

Ak ste malý hospodár, záhradkár a ovocinár s nemalou úrodou, oceníte varenie na otvorenom ohni, kde nemusíte striehnuť na oprskanú stenu od rajčín, tekvíc, jahôd alebo čerešní. Priamo v záhrade sa ovocie čistí, triedi a spracováva v kotlíku. Aj my dodnes varíme slivkový lekvár zásadne na otvorenom ohni vo veľkom kotle poctivých 24 hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Lekvár v kotline

Čím dlhšia je varecha, tým je to pohodlnejšie.

Je to vždy udalosť, pri ktorej sa zíde celá rodina a každý si pamätá dlhé hodiny varenia, miešania a prikladania, rozprávania starých príbehov a spomienok. Mladší sa učia od starších. Veď takto varené jediné pravé lekváry prežijú roky bez konzervantov, dokonca i bez nádob, keď sa pravý lekvár vyleje na papier a tak sa nechá uschnúť.

Podobné je to s bryndzovými haluškami, párancami, polievkami, guľášmi.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
Súvisiace témy: Doma v záhrade, Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 886
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 928
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 4 779
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 521
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 869
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 800
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 821
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 744
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu