V septembrovomDoma v záhrade si prečítate:
Na hubách s autorom knihy Tajný život húb: Hríby nemajú s rastlinami vôbec nič spoločné
Reportáž: Navštívte s nami Noemovu archu ovocia a zeleniny
Z vašich skúseností: Prečo si lisovať vlastný olej a ako na to
Tip na výlet: Živá voda Modrá plynie pomaly
Recepty: Najobľúbenejšie jedlo na svete

Budúcnosť príde o trochu skôr
(namiesto editoriálu)
Letná skúsenosť sa nedá nahradiť ničím iným, pretože každé leto je neopakovateľné. Toto leto sa zapíše do histórie našej krajiny ako doposiaľ najhorúcejšie – takmer každý deň teploty vystúpili nad tridsať stupňov. Zároveň sme zaznamenali najvyšší počet po sebe nasledujúcich tropických nocí. To sa neblaho podpísalo aj na rýchlosti, akou dozrievalo ovocie. Niektoré druhy sme oberali aj s mesačným predstihom.
Výrazným spôsobom sa mení a bude meniť skladbu plodín, ktoré u nás môžeme pestovať. Aká budúcnosť sa na nás vlastne chystá a ako sme na ňu pripravení?
Pri príprave tohto čísla sme navštívili miesta, kde túto zmenu predvídali už dávnejšie podľa množstva neklamných signálov. V rakúskom Schilterne pri Langenlois už pred rokmi založili Noemovu archu, v ktorej zhromaždili, zhromažďujú a ďalej šíria bohatstvo záhradných plodín. Prijmite naše pozvanie na miesta, kde v živej semennej banke je na prvom mieste neuveriteľná pestrosť. Nájdete tu všetko, čo je v našich končinách pestovateľné, a to aj priamo na ploche priľahlej ukážkovej záhrady, nielen v šuplíčkoch so semienkami. Pestujte si aj vy svoje vlastné osivo. Budúcnosť príde o čosi skôr.
Ak sa rozhodnete pre návštevu Noemovej archy, určite sa na spiatočnej ceste zastavte aj v Alchemisten Parku v obci Kirchberg am Wagram. Je to obecný sad, voľne prístupný verejnosti, kde môžete spoznávať a ochutnávať najrozmanitejšie ovocné druhy, ktorým sa v našom klimatickom pásme darí – je ich minimálne neuveriteľných 555 druhov!
Je to podstatne pestrejšia skladba ovocín oproti záhradám, aké si pamätáme z detstva. Isteže majú u nás stále pevné miesto jablone, hrušky, slivky, čerešne a orechy. Zároveň je však Alchemisten park ukážkou toho, že aj malá, ba vlastne celkom nenápadná obec môže disponovať pokladnicou ovocných druhov a odrôd, ktoré nenájdete ani v profesionálnych záhradníctvach.
K meniacej sa skladbe pestovaných druhov zeleniny a ovocia sa pridružujú aj nevyhnutné zručnosti. Z tých zabudnutých si predstavme bližšie domáce lisovanie oleja, a to aj z celkom praktickej stránky. Že v čase kvalitných olejov v ponuke supermarketov tieto poznatky nie sú už dávno potrebné? To je len jeden názor. Aj víno si predsa môžeme kúpiť kdekoľvek, a predsa si ho mnohí z nás stále dorábajú. Aj mrkvu či zemiaky si môžeme kúpiť na každom rohu, a predsa si ich mnohí z nás stále pestujú. Kto môže vedieť, aké zručnosti nám budú v realite meniaceho sa sveta opäť na osoh?
Jednou z charakteristík, ktoré vystihujú naše obyvateľstvo, je veľmi rozšírená hubárska vášeň. Podľa názoru odborníkov patríme sa zaraďujeme v tomto smere k veľmociam. Vybrali sme sa na huby so skutočným expertom, autorom viacerých odborných publikácií. Autor bestselleru Tajný život húb Robert Hofrichter nás prevedie základným itinerárom vedomostí, ktoré by mal mať každý hubár neustále na pamäti. Zároveň nabáda na pokoru voči neuveriteľne pestrej a rozľahlej ríši húb, ktorá nemá s ríšou rastlín vôbec nič spoločné – existujú milióny druhov húb a neexistuje nik, kto by ich mohol spoľahlivo poznať všetky.
Spoznávajme svet tak, ako sa nám otvára – vždy novým spôsobom. Nepovažujme svoje včerajšie vedomosti za jediné správne a nemenné pravdy. Deľme sa navzájom o nové poznatky, aby sme lepšie docenili črtajúcu sa budúcnosť v realite prudko sa meniaceho sveta. Azda k tomu môže prispieť aj aktuálne číslo nášho časopisu.
Krásny september!