Mohlo by sa zdať, že empanadas sú obyčajné plnené pirohy vysmážané v oleji. Avšak v Španielsku, v Peru, Mexiku alebo na Kube si bez nich ľudia nedokážu predstaviť ani jediný deň.

Empanadas sú plnené vyprážané pirohy, veľmi rozšírené v Španielsku a v krajinách Latinskej Ameriky.
Základ empanadas tvorí múka – hlavne kukuričná, ale môže byť aj iná – z ktorej sa vyrába nekysnuté cesto. Z neho sa formujú buď placky (tortillas) podávané s prílohami, alebo pirohy naplnené rozličnými plnkami – syrom, mäsom, zeleninou, fazuľou, rybami alebo syrom.
K empanadas sa podávajú rôzne omáčky – napríklad v Mexiku smotanová alebo pikantná paradajková. V Belize sa tieto pirohy nazývajú panadas a plnia sa kuracím mäsom, rybami alebo fazuľou.
V Brazílii ich nájdete pod menom pastéis, v Čile sú veľmi obľúbené empanadas de pino, najčastejší variant na Kube je picadillo. V argentínskej gastronómii nadobudlo jedlo empanada taký význam, že ministerstvo kultúry ho vyhlásilo za súčasť svojho kultúrneho dedičstva.

Empanadas sa môžu robiť aj nasladko a plniť marmeládou z tropického ovocia, nugátom či ovocnou kašou s voňavým korením. Spomeňme za všetky aspoň jeden európsky variant z Córdoby – nazýva sa empanadas de Misia Manuelita a do plnky tu pridávajú delikátne hrušky varené vo víne s klinčekmi.
Sedem krokov k vlastnému receptu
1. Neexistuje žiadny univerzálny recept na empanadas. Len tých najzákladnejších sú desiatky so stovkami variácií. Aj vy si vytvorte svoj vlastný variant s použitím lokálnych surovín.
2. Najprv si pripravte plnku. Môže to byť syr so zemiakmi a voňavou vňaťou, mrkva s batatmi, varená fazuľa s korením a podobne. Potom si pripravte cesto.
3. Ak pri príprave použijete kukuričnú múku, pridajte na každú šálku múky približne pol šálky vody a štvrť lyžičky soli. Múku zmiešajte so soľou. Pri miesení cesta pridávajte vodu iba postupne v malých množstvách, nemusíte ju spotrebovať všetku. Každá múka je iná a inak saje vodu.
Predplaťte si Magazín Doma v záhrade:
https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-nova-kucharska-kniha/

4. Cesto by malo byť vláčne a dobre tvarovateľné. Rozdeľte ho na rovnaké časti a z nich dlaňami vytvarujte guľôčky. Tie rozvaľkajte na rovnaké okrúhle placky na doske, na ktorú ste položili fóliu. Fólia zabráni tomu, aby sa cesto prilepilo na dosku. Z fólie sa placky dajú ľahko odlepiť. V Mexiku ich tvarujú v špeciálnych železách podobných našim oblátkovým, ktoré sú bežnou výbavou každej domácnosti.

5. Placky (tortilly) sa môžu buď opiecť samostatne a podávať s prílohami, alebo naplniť a vytvarovať na pirohy. Oba varianty sa často stretnú na jednom tanieri.
6. Ak z placiek tvarujete pirohy, naplňte ich pripravenou zmesou. Plnky nemusí byť veľa. Potom každú placku prehnite na polovicu a okraje po celom poloblúku zaceľte prstami alebo vidličkou.
7. Pri vyprážaní by mali byť pirohy ponorené. Smažíme ich v oleji po dva-tri naraz. V Mexiku sa empanadas podávajú so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. V Argentíne a Uruguaji sa k empanadas podáva pesto čimičuri z pamajoránu, petržlenovej vňate, olivového oleja a cesnaku.
Čimičuri k pirohom

štvrť šálky nasekanej petržlenovej vňate
3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekaných oreganových lístkov
olivový olej
3 PL vínneho octu
soľ
čierne korenie (čili)
Petržlen, oregano a cesnak nasekajte a vložte do misky. Pridajte olej, ocot a ostatné ingrediencie a zamiešajte. Čimičuri môžete ihneď servírovať, v chladničke vám vydrží niekoľko dní.