SME

Sedem krokov k vlastnému receptu na Empanadas a čimičuri

Môžu sa robiť aj nasladko s marmeládou, nugátom či ovocnou kašou.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Mohlo by sa zdať, že empanadas sú obyčajné plnené pirohy vysmážané v oleji. Avšak v Španielsku, v Peru, Mexiku alebo na Kube si bez nich ľudia nedokážu predstaviť ani jediný deň.

Súvisiaci článok V tomto čase nám záhrada dáva najväčšiu hojnosť čerstvého jedla Čítajte 

Empanadas sú plnené vyprážané pirohy, veľmi rozšírené v Španielsku a v krajinách Latinskej Ameriky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základ empanadas tvorí múka – hlavne kukuričná, ale môže byť aj iná – z ktorej sa vyrába nekysnuté cesto. Z neho sa formujú buď placky (tortillas) podávané s prílohami, alebo pirohy naplnené rozličnými plnkami – syrom, mäsom, zeleninou, fazuľou, rybami alebo syrom.

SkryťVypnúť reklamu

K empanadas sa podávajú rôzne omáčky – napríklad v Mexiku smotanová alebo pikantná paradajková. V Belize sa tieto pirohy nazývajú panadas a plnia sa kuracím mäsom, rybami alebo fazuľou.

V Brazílii ich nájdete pod menom pastéis, v Čile sú veľmi obľúbené empanadas de pino, najčastejší variant na Kube je picadillo. V argentínskej gastronómii nadobudlo jedlo empanada taký význam, že ministerstvo kultúry ho vyhlásilo za súčasť svojho kultúrneho dedičstva.

Empanadas sa môžu robiť aj nasladko a plniť marmeládou z tropického ovocia, nugátom či ovocnou kašou s voňavým korením. Spomeňme za všetky aspoň jeden európsky variant z Córdoby – nazýva sa empanadas de Misia Manuelita a do plnky tu pridávajú delikátne hrušky varené vo víne s klinčekmi.

Sedem krokov k vlastnému receptu

1. Neexistuje žiadny univerzálny recept na empanadas. Len tých najzákladnejších sú desiatky so stovkami variácií. Aj vy si vytvorte svoj vlastný variant s použitím lokálnych surovín.

SkryťVypnúť reklamu

2. Najprv si pripravte plnku. Môže to byť syr so zemiakmi a voňavou vňaťou, mrkva s batatmi, varená fazuľa s korením a podobne. Potom si pripravte cesto.

3. Ak pri príprave použijete kukuričnú múku, pridajte na každú šálku múky približne pol šálky vody a štvrť lyžičky soli. Múku zmiešajte so soľou. Pri miesení cesta pridávajte vodu iba postupne v malých množstvách, nemusíte ju spotrebovať všetku. Každá múka je iná a inak saje vodu.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade:

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-nova-kucharska-kniha/

4. Cesto by malo byť vláčne a dobre tvarovateľné. Rozdeľte ho na rovnaké časti a z nich dlaňami vytvarujte guľôčky. Tie rozvaľkajte na rovnaké okrúhle placky na doske, na ktorú ste položili fóliu. Fólia zabráni tomu, aby sa cesto prilepilo na dosku. Z fólie sa placky dajú ľahko odlepiť. V Mexiku ich tvarujú v špeciálnych železách podobných našim oblátkovým, ktoré sú bežnou výbavou každej domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu

5. Placky (tortilly) sa môžu buď opiecť samostatne a podávať s prílohami, alebo naplniť a vytvarovať na pirohy. Oba varianty sa často stretnú na jednom tanieri.

6. Ak z placiek tvarujete pirohy, naplňte ich pripravenou zmesou. Plnky nemusí byť veľa. Potom každú placku prehnite na polovicu a okraje po celom poloblúku zaceľte prstami alebo vidličkou.

7. Pri vyprážaní by mali byť pirohy ponorené. Smažíme ich v oleji po dva-tri naraz. V Mexiku sa empanadas podávajú so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. V Argentíne a Uruguaji sa k empanadas podáva pesto čimičuri z pamajoránu, petržlenovej vňate, olivového oleja a cesnaku.

Čimičuri k pirohom

štvrť šálky nasekanej petržlenovej vňate
3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekaných oreganových lístkov
olivový olej
3 PL vínneho octu
soľ
čierne korenie (čili)

SkryťVypnúť reklamu

Petržlen, oregano a cesnak nasekajte a vložte do misky. Pridajte olej, ocot a ostatné ingrediencie a zamiešajte. Čimičuri môžete ihneď servírovať, v chladničke vám vydrží niekoľko dní.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 728
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 242
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 285
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 080
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 009
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 4 541
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 483
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 2 306
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší

Remeselní majstri potichu vyčkávajú, kým ich použijeme.


a 2 ďalší

Len vďaka rastlinám dýchame naozaj čisto.


a 1 ďalší 3

Takmer nikdy neschádza na zem.


Marek Semelbauer a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu