SME

Sedem krokov k vlastnému receptu na Empanadas a čimičuri

Môžu sa robiť aj nasladko s marmeládou, nugátom či ovocnou kašou.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Mohlo by sa zdať, že empanadas sú obyčajné plnené pirohy vysmážané v oleji. Avšak v Španielsku, v Peru, Mexiku alebo na Kube si bez nich ľudia nedokážu predstaviť ani jediný deň.

Súvisiaci článok V tomto čase nám záhrada dáva najväčšiu hojnosť čerstvého jedla Čítajte 

Empanadas sú plnené vyprážané pirohy, veľmi rozšírené v Španielsku a v krajinách Latinskej Ameriky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základ empanadas tvorí múka – hlavne kukuričná, ale môže byť aj iná – z ktorej sa vyrába nekysnuté cesto. Z neho sa formujú buď placky (tortillas) podávané s prílohami, alebo pirohy naplnené rozličnými plnkami – syrom, mäsom, zeleninou, fazuľou, rybami alebo syrom.

SkryťVypnúť reklamu

K empanadas sa podávajú rôzne omáčky – napríklad v Mexiku smotanová alebo pikantná paradajková. V Belize sa tieto pirohy nazývajú panadas a plnia sa kuracím mäsom, rybami alebo fazuľou.

V Brazílii ich nájdete pod menom pastéis, v Čile sú veľmi obľúbené empanadas de pino, najčastejší variant na Kube je picadillo. V argentínskej gastronómii nadobudlo jedlo empanada taký význam, že ministerstvo kultúry ho vyhlásilo za súčasť svojho kultúrneho dedičstva.

Empanadas sa môžu robiť aj nasladko a plniť marmeládou z tropického ovocia, nugátom či ovocnou kašou s voňavým korením. Spomeňme za všetky aspoň jeden európsky variant z Córdoby – nazýva sa empanadas de Misia Manuelita a do plnky tu pridávajú delikátne hrušky varené vo víne s klinčekmi.

Sedem krokov k vlastnému receptu

1. Neexistuje žiadny univerzálny recept na empanadas. Len tých najzákladnejších sú desiatky so stovkami variácií. Aj vy si vytvorte svoj vlastný variant s použitím lokálnych surovín.

SkryťVypnúť reklamu

2. Najprv si pripravte plnku. Môže to byť syr so zemiakmi a voňavou vňaťou, mrkva s batatmi, varená fazuľa s korením a podobne. Potom si pripravte cesto.

3. Ak pri príprave použijete kukuričnú múku, pridajte na každú šálku múky približne pol šálky vody a štvrť lyžičky soli. Múku zmiešajte so soľou. Pri miesení cesta pridávajte vodu iba postupne v malých množstvách, nemusíte ju spotrebovať všetku. Každá múka je iná a inak saje vodu.

Predplaťte si Magazín Doma v záhrade:

https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/dvz-nova-kucharska-kniha/

4. Cesto by malo byť vláčne a dobre tvarovateľné. Rozdeľte ho na rovnaké časti a z nich dlaňami vytvarujte guľôčky. Tie rozvaľkajte na rovnaké okrúhle placky na doske, na ktorú ste položili fóliu. Fólia zabráni tomu, aby sa cesto prilepilo na dosku. Z fólie sa placky dajú ľahko odlepiť. V Mexiku ich tvarujú v špeciálnych železách podobných našim oblátkovým, ktoré sú bežnou výbavou každej domácnosti.

SkryťVypnúť reklamu

5. Placky (tortilly) sa môžu buď opiecť samostatne a podávať s prílohami, alebo naplniť a vytvarovať na pirohy. Oba varianty sa často stretnú na jednom tanieri.

6. Ak z placiek tvarujete pirohy, naplňte ich pripravenou zmesou. Plnky nemusí byť veľa. Potom každú placku prehnite na polovicu a okraje po celom poloblúku zaceľte prstami alebo vidličkou.

7. Pri vyprážaní by mali byť pirohy ponorené. Smažíme ich v oleji po dva-tri naraz. V Mexiku sa empanadas podávajú so smotanovou alebo paradajkovou omáčkou. V Argentíne a Uruguaji sa k empanadas podáva pesto čimičuri z pamajoránu, petržlenovej vňate, olivového oleja a cesnaku.

Čimičuri k pirohom

štvrť šálky nasekanej petržlenovej vňate
3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekaných oreganových lístkov
olivový olej
3 PL vínneho octu
soľ
čierne korenie (čili)

SkryťVypnúť reklamu

Petržlen, oregano a cesnak nasekajte a vložte do misky. Pridajte olej, ocot a ostatné ingrediencie a zamiešajte. Čimičuri môžete ihneď servírovať, v chladničke vám vydrží niekoľko dní.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 568
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 303
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 195
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 019
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 538
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 195
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 050
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 1 948
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu