SME

Pobavte sa na poviedke o varení ríbezľového lekváru

Hrnce sa plnili šťavou, oheň v piecke plápolal a....

(Zdroj: Ilustroval – Igor Strinka)

Prišiel čas lekvárov. Aj tých varených, aj tých plážových. A naša partička plážových lekvárov sa v jeden horúci júnový deň uprostred priehrady dohodla, že budeme spolu variť ríbezľový lekvár.

Súvisiaci článok undefined Čítajte 

Ešte počas plávania k brehu sme si rozdelili úlohy a právomoci. Za prvé, každý si donesie vlastný, čo najväčší košík na ríbezle! Hlavný strojvodca zoženie a zmontuje mlynček! Hlavný pekelník a hasič v jednej osobe nachystá záhradnú piecku, drevo a kýbeľ s vodou pre strýčka príhodu! Hlavný kuchár (skrátene šéfkuchár) má mať pripravené všetky hrnce, varechy, poháre a receptúry! Vedúci oddelenia kultúry, zábavy a hier prinesie karty, pexeso, scrabble a petangové gule! Ostatní budú „dievča pre všetko“.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zo slušnosti som sa stala kapitánom

Kapitánom, zo slušnosti a bez debaty, som sa stala ja. Veď ríbezle sa urodili v mojej záhrade a čo si mám s takou veľkou tohoročnou úrodou počať?

Keď sme úspešne naplnili všetky koše červenými, bielymi aj čiernymi ríbezľami, vedúci pre kultúru a hry rozhodol dať si pauzičku na občerstvenie a prvú rýchlu partičku kanasty.

Kým sme sa oddávali hazardu, hlavný strojvodca sa bez chýbajúceho návodu a skúseností pokúšal zmontovať mlynček. Bezvýslednými prvými pokusmi nám poskytol čas na petangový turnaj. Víťazné družstvo následne za odmenu nastúpilo k mlynčeku ako prvé. Ostatní sme posudzovali kvalitu aj kvantitu vytekajúcej šťavy a tiež veľkosť, tvar a suchosť výliskov, pracovne nazvaných „hovniatka“.

Sirup je len nedovarený lekvár

Hrnce sa plnili šťavou, oheň v piecke plápolal a pri miešaní sme sa férovo striedali. Keď už na piecke nebolo miesto na ďalší hrniec, šéfkuchár začal improvizovať. Naplnili sme rýchlo zopár fliaš nezhustnutou osladenou šťavou, lebo, podľa jeho slov, je sirup iba nedovarený lekvár. Uvoľnili sme pritom síce miesto na piecke, ale nie nadlho.

SkryťVypnúť reklamu

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca augusta

Predplaťte si: https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu