SME

Vyskúšajte si pripraviť chutné domáce likéry a maceráty

Nájdete aj návod na prípravu katalánskej Ratafije.

(Zdroj: Adobe stock)

Pri príprave domácich ovocných likérov a tinktúr používame len zrelé, zdravé a bezchybné ovocie a byliny. Z alkoholov sa na tieto účely najčastejšie využíva vodka. Na dosládzanie používame zvyčajne cukor, zriedkavejšie med. Ovocie macerujeme krátko a nádoby nevystavujeme priamemu slnku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Vyskúšajte naše recepty na džemy a kompóty s bylinkami Čítajte 

° Mnohí pri príprave domácich likérov nechávajú ovocie macerovať v alkohole až niekoľko mesiacov, avšak nie je to nevyhnutné. V skutočnosti nato postačuje desať až 14 dní, niekedy stačí aj kratší čas. Výnimočne nechávame ovocie macerovať mesiac – ako napríklad pri malinovom likéri, alebo dva mesiace pri marhuľovom.

SkryťVypnúť reklamu

° Jarabinu nechávame vylúhovať iba desať dní.

° Na maceráciu orechov v alkohole pri príprave obľúbenej orechovky stačia dva týždne.

° Zelené orechy pred zaliatím alkoholom treba dobre umyť a namočiť aspoň na 24 hodín do studenej vody. Vodu, ktorú zlejeme, stočíme do fliaš a pijeme, je to vynikajúca letná „orechová limonáda“.

° Nádoby pri macerácii nestaviame na prudké slnko, ako sa môžeme dočítať v mnohých internetových receptoch. Držíme ich zásadne v tieni či v tme. Teplo procesy urýchľuje a chlad ich spomaľuje.

° Zvyčajne macerujeme ovocie, byliny aj orechy v kvalitnej vodke (40 % alkoholu). V niektorých receptoch sa odporúča siahnuť po brandy – napríklad pri jahodovom či lipovom likéri, alebo po rume – pri príprave griotky.

° Do niektorých likérov sa pridávajú olúpané jadrá z roztlčených kôstok – napríklad pri marhuľovom likéri. Niektoré odrody marhúľ majú dokonca sladké jadro, tak ako niektoré mandle.

SkryťVypnúť reklamu

° Z kôstok Bystrických sliviek sa v minulosti vyrábal špeciálny likér zvaný noyeau

° Šípkový a trnkový likér sú oveľa chutnejšie, ak necháme ovocie prejsť mrazom, čím získa slad a lahodnú chuť.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca augusta

predplaťte si na: https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

° Niektoré likéry sa na získanie výraznejšieho odtieňa prifarbujú. Pritom môžeme využiť taktiež ovocie. Napríklad broskyňový likér sa prifarbuje višňami.

° Likéry sa zvyčajne dosládzajú cukrom, niekedy v prehnane vysokom pomere – s odkazom na konzervačné vlastnosti cukru. Cukor však prekrýva prirodzenú chuť ovocia, bylín a orechov. Na zabezpečenie trvácnosti likérov nepotrebujete cukor, stačí nato už 20-percentný podiel alkoholu. Výrobcovia domácich vín vedia, že už 16-percentný obsah alkoholu bráni kvasinkám v ďalšom rozmnožovaní.

SkryťVypnúť reklamu

° Niekedy sa namiesto cukru používa na dosládzanie med, avšak ten ešte výraznejšie ovplyvní výslednú chuť a aromatiku nápojov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 55

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 219
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 412
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 935
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 362
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 413
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 400
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 018
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 997
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 55

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší

Vyšlo májové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu