SME

Domáce pivo dodáva telu obilné minerály a zvyšuje imunitu cez trávenie

Vo všetkom však platí správna miera.

(Zdroj: Adobe Stock)

V teplých letných mesiacoch dokáže výborne ochladiť, upraviť trávenie, zlepšiť náladu alebo kvalitne uspať. Dodáva telu obilné minerály a ak sa robí z chmeľu, ide o liečivý nápoj zvyšujúci imunitu cez trávenie. Upokojuje nervový systém. Samozrejme, vo všetkom platí správna miera a pri pive dvojnásobne. Výroba je veľmi jednoduchá, až sa čudujeme, čo za žbrndu to ľudia pijú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok V horúčavách dobre padnú vegetariánske jedlá Čítajte 

Jednoduché rýchle pivo

Potrebujeme:

°200 g obilnej kvalitnej sladovej melty alebo cigórie – čo je vlastne sušený pražený slad. (Domáca výroba sladu nie je náročná, ale chce to čas, o tom inokedy.)

SkryťVypnúť reklamu

°100 g cukru – komu aký vyhovuje – biely, hnedý, trstinový...

°50 g chmeľu – dá sa kúpiť v lekárni či v bioobchodoch (je možné použiť aj iné byliny podľa vlastnej chuti a požadovaných liečivých účinkov) alebo 10 g sušeného myšieho chvosta či inej aromatickej byliny dodávajúcej horkosť – palina (nepreháňať, je jemne halucinogénna, dubová kôra, sladké drievko a iné podľa chuti)

°polievkovú lyžicu droždia alebo iného kvasidla

°Silné hrubostenné demižóny a fľaše od piva alebo od šampusu

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca augusta

Predplaťte si na: https://www.petitpress.sk/predplatne/doma-v-zahrade/

Postup:

200 gramov melty zalejeme šiestimi litrami studenej vody, dobre premiešame a necháme stáť minimálne 12 hodín. Občas premiešame. Chmeľ alebo bylinnú zmes namočíme do 3 dcl studenej vody tri hodiny pred varením. Veľký hrniec s meltou dáme pomaly variť. Pri teplote cca nad 50 stupňov vsypeme cukor, podľa chuti zamiešame a postupne privedieme do varu. Pozor na vykypenie. Pridáme chmeľ alebo bylinný macerát, zamiešame a potom varíme odkryté, až sa odparí tekutina v hrnci o jednu štvrtinu. Čím viac sa odparí, o to viac bude pivo hustejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa tekutina odparila, scedíme ju cez plátno alebo sito a necháme chladiť. Do malého hrnčeka odoberieme z tekutiny, ochladíme ju na cca 20 stupňov a v nej rozmiešame kvasnice. Kvasnice prelievame z hrnčeka do hrnčeka, aby sa prevzdušnili (tento úkon zníži kvasnicovú chuť v pive). Keď ostatná tekutina ochladla na cca 35 stupňov, pridáme rozmiešané kvasnice, dobre premiešame a plníme do fliaš.

Vo fľašiach musí ostať priestor na kvasenie. Uložíme do chladu a tmy. Pre istotu fľaše kontrolujeme a prípadne jemne odpustíme vzniknutý oxid uhličitý. Podľa teploty skladovania je pivo hotové už na štvrtý, maximálne na šiesty deň. Vydrží približne 14 dní. Ak by ste chceli mať lepšiu penu, pridajte do varenia asi štyri lyžice ovsených vločiek. Výroba svetlého piva je trochu náročnejšia, ale dá sa to aj podomácky. Nazdravie!

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 162
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 036
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 124
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 140
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 236
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu