SME

Viete, na čo všetko je možné využiť žihľavu?

Rastie v každej záhrade. Je to ženšen, jedlo, čaj aj zdroj nití.

(Zdroj: Adobe Stock)

Je to náš neuveriteľný, voľne dostupný poklad. Rastie všade tam, kde žije človek. Je vždy zelenej farby, a to bezo zvyšku, keďže aj kvety má zelené. Žihľava má na svojich pŕhlivých listoch a stonkách, ktoré chránia jej napodiv krehkú povahu, včelí jed a kyselinu mravčiu. Obsahuje tiež množstvo iných vzácnych látok, ktoré posúvajú žihľavu na pomedzie živočíšnej a rastlinnej ríše.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Sliepky počúvajú na meno a vedia lietať Čítajte 

Málokto v skutočnosti tuší, na čo všetko je možné žihľavu využiť, a dodnes ešte stále presne nevieme, kde všade ju naši predkovia využívali. Jed samotný prekrvuje a lieči stuhnuté svalstvo, kĺby, vyrážky, cez pokožku podporuje tvorbu serotonínu. Liečebných účinkov je bezpočet a vymenovanie receptov by zabralo ozaj veľa miesta. Zameriame sa však na menej známe skryté pole využitia tohto klenotu.

SkryťVypnúť reklamu

Od jedla po liek

Mladú žihľavu naše staré mamy pridávali do všetkých jedál od polievok, omáčok, koláčov až po divoké, doma kvasené žihľavové pivo, doplňujúce životnú silu. Silu má čerstvá, ako aj sušená čajovina. Jej nezastupiteľné miesto v domácom hospodárstve pozná každý chovateľ – jemne mletá, sekaná, sušená, pražená a zaparovaná horúcou vodou sa pridáva do krmiva nielen hydine, ale aj kozám, kravám, koňom i psom. Jej stopové prvky nájdeme v dnes vyrábaných lisovaných granulách, silážnych krmivách a svoje miesto má už i v bioobchodoch.

Žihľavová kozmetika má dlhú tradíciu, môžete si kúpiť žihľavové malinovky, semená pre zdravie ako doplnok do kaší a jedál. Sušené semiačka sú úplnou lahôdkou a dá sa povedať, že je to náš ženšen.

Žihľavu môžeme zalievať vriacou i vlažnou vodou, môžeme ju variť, nechať lúhovať v studenej vode – keď získame sladký, mierne ružový nálev. Možno ju dusiť, smažiť, robiť z nej nátierky omáčky, pasty, placky, variť z nej pivo... Receptov je mnoho.

SkryťVypnúť reklamu

Menej známa je forma studeného, dlhšieho lúhovania, ktorú niekto znáša lepšie ako teplý čaj. Možno ju na studeno lúhovať čerstvú, ale i sušenú. Čerstvú rastlinu môžete zaliať aj viackrát a bylinu po zaparení zjesť. Dodáva životnú silu, čistí krv, podporuje unavenú slezinu, upravuje močové cesty, zbavuje alergií. Každý ju pije inak. Zbierajú sa vrchné tri poschodia, tie sú najchutnejšie. Dĺžka varenia by nemala presiahnuť 15 minút.

Deťom nemusí chutiť, ale čím je človek starší, o to viac si ju ocení. Nahradí mu množstvo liekov i liečivých čajov – pre svoju dostupnosť a účinnosť.

Slávny tibetský jogín Milarepa, ktorý žil na sklonku života v horskej jaskyni, je vyobrazovaný so zelenou pokožkou, pretože sa niekoľko rokov živil iba žihľavou.

Známe hnojivo chudobných

Vďaka jedinečnému zloženiu žihľavové hnojivo chudobným nahrádzalo drahé kravské i konské. Ľudia sa čudujú, ako je možné, že napríklad na ťažkej myjavskej pôde domáci dopestovali jedlo, i keď ílovitá pôda je tam ako betón. Mali dve možnosti – trus hospodárskych zvierat a teda prísun kvalitného hnoja, alebo chudobní bez veľkých hospodárskych zvierat si robili žihľavové hnojivo – posekanú žihľavu zaliali dažďovou vodou a nechali ju v sude skvasiť. Účinok je ohromný.

SkryťVypnúť reklamu

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca augusta

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Smutnice si najčastejšie so sebou prinesiete z obchodu spolu s izbovými rastlinami
alebo so záhradným substrátom.

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší
Masliak smrekovcový je jednou z našich najchutnejších a najzdravších húb. Vyžaduje však špecifický zber. Šupku z klobúka treba ihneď stiahnuť.

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 7 975
  2. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 7 445
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 023
  4. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 5 295
  5. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 575
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 3 731
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 270
  8. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 2 722
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu