V augustovom čísle Doma v záhrade nájdete
Veselú poviedku: Varili sme ríbezľový džem
Letné nápoje: Jedenásť skvelých receptov na pivo, limonády a letné drinky
Všetko o domácich likéroch
Aká je výťažnosť muštu pri jednotlivých druhoch ovocia?
Na návšteve: U chlapíka, čo pol storočia pečie chlieb
Extra: Tkanie zo žihľavy

Editoriál
Leto je čas osviežujúcich a opojných nápojov. Preto sme pre vás v aktuálnom čísle pripravili prílohu Letné nápoje - elixír nápadov a poznatkov preverených praxou. Nájdete tu jedenásť skvelých receptov na pivo, domáce malinovky aj opojné drinky z darov záhrady. Dočítate sa tiež, aká je výťažnosť pri jednotlivých druhoch ovocia, či môžeme rôzne mušty sceľovať a v akom pomere, a povieme si aj hlavné zásady, ktorých sa oplatí držať pri príprave domácich likérov.
Leto mnohí z nás využívajú na cestovanie. Ak nám to povinnosti v redakcii dovoľujú, tiež navštevujeme inšpiratívne miesta a stretávame sa so zaujímavými ľuďmi. Okrem domácich zážitkov vám tentoraz prinášame aj niekoľko materiálov z blízkeho zahraničia.
Navštívili sme východnú Moravu a ikonické obce Žítková, Modrá, Kroměříž a Holešov.
Žítková je známa nielen kvetinovými lúkami a tajomnými žítkovskými bohyňami, ale aj výšivkou, pastvinami, ovocnými stromami a kopaničiarskymi receptúrami na upevnenie zdravia.
V obci Modrá sme navštívili Živú vodu, kde sa spájajú rozličné vodné i terénne biotopy do unikátneho krajinného celku. Živá voda leží na dotyku s archeoskanzenom, ukrývajúcim v podzemí novootvorenú klenotnicu, ktorá prezentuje bohatstvo slovanských šperkov. Posledné vykopávky tu priniesli poznatky o živote dávnych predkov, pre ktoré sa musia prepisovať učebnice dejepisu.
U našich južných susedov sme navštívili pána Balázsa Szabóa z obce Kővágóörs. V okolitom kraji, ktorý sa rozprestiera na sever od brehov Balatonu, ľudia prakticky nezažili priemysel.
Je to územie nízkych kopcov, dediniek, sadov, pasienkov a malých políčok. V regióne sa pestujú hlavne broskyne, mandle, vinič, višne a levanduľa. Mnohí tu vyrábajú vlastný syr a domáce potraviny. V dedinkách sa konajú pravidelné lokálne trhy. Na jeden z nich nosí v košoch čerstvý chlieb aj pán Szabó. V našej reportáži sa dočítate, čo ho k pečeniu domáceho chleba priviedlo a dozviete sa, z akých krásnych náhod je utkaný životný príbeh tohto človeka, ktorý pečie domáci chlieb už pol storočia.
Samozrejme, nezabúdame ani na letné čítanie k vode – tentoraz v podobe veselej poviedky o varení ríbezľového lekváru, z ktorého bolo nakoniec 58 a pol pohára.
Tých, ktorí hľadajú plemeno sliepok vhodné do horského prostredia a pre permakultúrne pozemky, tu máme tip na nezdolného Appenzellského chocholáča.
Vedeli ste, že semienka žihľavy majú v sebe silu ženšenu a že jej vlákna môžeme podomácky spracúvať na rôzne využitie?
Ďalej sa dočítate, prečo broskyne očkujeme do téčka, ako účinnejšie ochrániť dopestovanú úrodu a nájdete tu aj postup, ako v zanedbanom kúte záhradky zriadiť nielen taký hocijaký hotel pre našich malých veľkých pomocníkov.
Krásne leto, veľa príjemných chvíľ v záhradách a veľa nápadov pri spracúvaní bohatej úrody.