SME

Vyskúšajte naše recepty na džemy a kompóty s bylinkami

Objavte nový spôsob, ako si tieto výrobky vychutnať.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Kompóty, džemy, lekváry a ďalšie domáce potraviny sú obľúbené pre svoju dlhú trvanlivosť a možnosť uchovania chutí a výživných hodnôt ovocia na dlhší čas.

Každý z takýchto trvácnych ovocných výrobkov má svoje vlastné využitie v kuchyni a záleží na preferenciách a chuti konzumenta, ktorým z nich dáva prednosť: niekto musí mať zásobu marhuľového džemu do palaciniek na celú zimu, zatiaľ čo iný potrebuje mať hojnú zásobu višní do obľúbenej makovej štrúdle.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Najlepšie recepty na domáce sušienky Čítajte 

Ak máte radi napríklad kombináciu sladkosti a byliniek, určite vyskúšajte džemy a kompóty s bylinkami a objavte nový spôsob, ako si tieto výrobky vychutnať.

SkryťVypnúť reklamu

Všetky si môžete pripraviť sami doma podľa našich receptov. Buďte kreatívni a experimentujte s rôznymi kombináciami ovocia a byliniek – možností je veľa a vaše chuťové bunky sa určite budú tešiť na nové podnety.

Ríbezle s koňakom a vanilkou

1 kg očistených ríbezlí
1 kg cukru
100 ml koňaku
200 ml vody
1 vanilkový struk

Odstopkované, prebraté a umyté ríbezle dáme do misy. Z vody, cukru a vanilky uvaríme sirup, pridáme doň koňak a týmto sirupom zalejeme ríbezle. Postup opakujeme tri dni tak, že šťavu vždy zlejeme, prevaríme a ríbezle opäť zalejeme. Na štvrtý deň ríbezle plníme aj s nálevom do pohárov a uzavrieme.

Broskyňový džem s lístkami bazalky

2 kg zrelých mäkkých broskýň
1 kg cukru
šťava z 2 citrónov
5 lístkov bazalky nakrájaných nadrobno

Broskyne nakrájame na menšie kúsky, pridáme cukor a privedieme k varu. Potom plameň stiahneme na stred. Následne broskyne rozmixujeme ponorným mixérom, primiešame citrónovú šťavu a varíme do požadovaného zhustnutia. Po odstavení z ohňa pridáme lístky bazalky a horúci džem plníme do dobre umytých pohárov vypláchnutých horúcou vodou. Dobre uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme úplne vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Hruškový kompót s klinčekmi a levanduľou

3 kg očistených hrušiek
1 kg cukru
2 l vody
šťavu z jedného citróna
1 celú škoricu
klinčeky
1 polievkovú lyžicu kvetov levandule

Hrušky umyjeme, tenko olúpeme, pokrájame na štvrtky a vkladáme do studenej vody s citrónovou šťavou, aby nestmavli. Medzitým si uvaríme sirup z vody, cukru, škorice a levandule. Necháme prejsť varom následne precedíme. Hrušky naplníme do pohárov, pridáme klinčeky a zalejeme vychladnutým, precedeným nálevom. Sterilizujeme 15 minút od bodu varu.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca mája

Marhuľový džem s mandľami

1 kg mäkkých zrelých marhúľ
500 g trstinového cukru
lúpané mandle

Očistené marhule nakrájame na malé kúsky a zasypeme cukrom. Necháme v chladničke jeden deň odstáť, pričom sem-tam premiešame, aby sa cukor rozpustil. Na druhý deň varíme, kým sa voda odparí, džem zhustne a začnú sa tvoriť bubliny. Odstavíme z ohňa, pridáme mandle, premiešame a plníme do pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Náš tip: Do džemu môžeme primiešať aj niekoľko lístkov tymianu.

Slivkový džem s makom

1 kg sliviek
500 g cukru
šťavu z 1 citróna
6 polievkových lyžíc nepomletého maku

Slivky umyjeme, vykôstkujeme a dáme variť spolu s cukrom. Keď zmes nadobudne kašovitú konzistenciu, pridáme citrónovú šťavu a ponorným mixérom vymiešame dohladka. Pridáme mak a plníme do pohárov, prevrátime aspoň hodinu hore dnom, necháme vychladnúť a uskladníme.

Malinový džem s mätou a vanilkou

1 kg malín
250 g trstinového cukru
0,5 balíčka pektínu
2 čajové lyžičky mletej pravej vanilky
za hrsť mätových lístkov posekaných nadrobno

Umyté maliny v mise zmiešame so 100 g cukru, prikryjeme fóliou a necháme ich stáť v chladničke aspoň štyri hodiny. Následne pridáme vanilku, mätu, zmes roztlačíme pučidlom na zemiaky, prelejeme do hrnca a na malom plameni za občasného miešania privedieme do varu. Pridáme zvyšný cukor, ktorý sme zmiešali s pektínom a povaríme do zhustnutia. Horúce plníme do pohárov.

SkryťVypnúť reklamu

Voňavý jablkový džem so škoricou a karamelom

1 kg jabĺk
250 g cukru
šťavu z 1 citróna
2 ks celej škorice
3 ks badiánu
8 ks klinčekov
štamprlík rumu

Jablká očistíme a nakrájame na kúsky. Do hrnca s hrubým dnom dáme cukor a približne deci vody. Cukor zahrievame, až vznikne zlatistý karamel. Opatrne (bude to prskať) pridáme citrónovú šťavu, koreniny a jablká. Karamel sa zrazí, ale nič to, po chvíli sa zase rozpustí. Za občasného miešania varíme pod pokrievkou približne 30 minút, až sú jablká úplne mäkké a džem pekne hustý. Na záver primiešame rum, naplníme do pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 766
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 272
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 886
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 976
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 824
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 413
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu