Leto je čas bujného rastu a tvorby plodov zeleniny a taktiež obľúbenej papriky. Zhrňme si pri tejto príležitosti zásady domáceho semenárenia papriky ako plodovej zeleniny, ktorá taktiež slúži na výrobu korenia.
Na semeno sa pestovanie tejto plodiny prakticky nelíši od pestovania na konzum.
Dbáme na rýchly vývoj rastlín, ktoré čoskoro nasadia plody, ktoré ponecháme vyzrieť na rastlinách.

Pri teplote nad 30 stupňov spŕchajú kvety
Paprika je teplomilná, ale príliš horúce počasie v lete, keď je teplota nad 30 stupňov, spôsobuje opadávanie kvetov. Paprika je síce samoopelivá, kvety však môže navštevovať hmyz (včely a čmeliaky) a môže pri nej dochádzať k cudzoopeleniu.
Preto ju na semeno pestujeme ako rastlinu cudzoopelivú. Odporúčaná izolačná vzdialenosť, to je vzdialenosť od inej odrody papriky, je v malopestovaní asi 30 – 50 metrov.

Ako prevencia cudzoopelenia sa odporúča dať medzi odrody papriky iné kvitnúce druhy atraktívne pre opeľovače, ktoré ich pomôžu odlákať od zámeru skrížiť nám papriky.
Ak nemôžeme izoláciu dodržať, môžeme paprikový záhon prekryť bielou netkanou textíliou, ktorá zabráni prístupu hmyzu (nevýhodou je možné prehrievanie rastlín pod textíliou – stúpa nebezpečenstvo opadávania kvetov).
Na skríženie papriky treba dať obzvlášť pozor, ak semenárime súčasne štipľavé papriky aj sladké odrody, či už sladké koreninové, alebo zeleninové. Pálivosť je totiž dominantná vlastnosť, ktorá sa pri opelení prejaví štipľavou chuťou na pôvodne sladkej paprike.
Magazín Doma v záhrade v predaji do konca júla

Vyfarbenie plodov znamená aj zrelosť semena
Na konzum môžeme bežne zberať plody zelenej papriky, na semeno ich však ponecháme úplne vyzrieť.
Prechod do plnej, tzv. botanickej zrelosti sa prejaví zmenou farby plodu. Zo zelenej prechádza do červenej, pri niektorých odrodách do žltej alebo oranžovej.