SME

V horúčavách dobre padnú vegetariánske jedlá

Vyskúšajte naše chutné recepty.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

V letných horúčavách konzumujeme oveľa viac zeleniny a ovocia než v iných častiach roka a častejšie dopĺňame tekutiny. Radi zľavujeme aj zo svojich celoročných stravovacích návykov a zlozvykov.

Na stôl sa dostávajú ľahšie letné jedlá – sú to hlavne typické lečá, tekvicové prívarky s kôprom, párance, varená kukurica, granadír, pečené rajčiny či grilovaná zelenina. Tu nájdete aj niekoľko ďalších chutných receptov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Najlepšie recepty na domáce sušienky Čítajte 

Weleslawino halászlé

2 veľké cibule alebo polovica póru
polovicu zeleru
červenú sušenú papriku, sladkú aj štipľavú
1 ks biele tofu alebo 1 domáce vajíčko
1 ks veľkej morskej riasy nori
soľ
2-3 bobkové listy
1 l vody
zeleninové korenie
olej

SkryťVypnúť reklamu

Na dne hrnca zohrejeme olej, pridáme dve cibule rozdelené na polovicu, osmažíme, zalejeme vodou na tri prsty výšky, doložíme bobkový list a osolíme. Postupne ako mäkne cibuľa (alebo pór, tiež vcelku, nie rozkrájaný), pridáme dve polievkové lyžice sladkej červenej papriky, štipku štipľavej a dolievame vodu. Varíme skôr pomaly, na malom plameni alebo na peci na kraji. Nám to obvykle trvá 30-40 minút. Pred dovarením pridáme na kusy potrhanú riasu a vajíčko, rozklepnuté a vcelku. Namiesto vajíčka môžeme použiť na kúsky pokrájané biele tofu. Napokon ešte krátko povaríme (max.1 minútu).

Poznámka:
Toto je bezmäsitá verzia klasickej rybacej polievky, ktorá sa v Maďarsku varí v každej dedine pri rieke či jazere iným spôsobom – niekde pridávajú smotanu, niekde viac zeleniny, všetci však pridávajú mäso, ktoré v tomto recepte nahrádzame inou bielkovinou.

SkryťVypnúť reklamu

Zabíjačka BEZ ZABÍJANIA

100 g jačmenných krúp
100 g pohánky
balenie údeného tofu
rožok alebo polovicu krajca chleba
viničné listy
1 polievkovú lyžicu majoránky
½ PL čierneho korenia mletého
soľ
1 PL lyžicu červenej mletej papriky
kvalitný slnečnicový bioolej
väčšiu cibuľu
1 PL kvalitnej sójovej omáčky, napr. tamari

Na oleji v nízkom hrnci speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme opečené drobné kocky chleba alebo rožka, na malé kúsky pokrájané a na oleji opečené tofu, uvarené krúpy a pohánku, všetko korenie a premiešame na malom plameni. Zmes sa spojí, nesmie zostať suchá. Ak by sa tak javila, pridáme po troche oleja a opatrne miešame. Na záver pridáme sójovú omáčku.
Môžeme podávať ako zabíjačkovú kašu, ale veľmi chutný je aj trochu prácnejší variant – zabaliť zmes do kapustových listov a zapiecť v rúre.


Náš tip: Chutí s chlebom i s varenými zemiakmi a kyslou uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca júla

Mojtechov hrniec

½ tekvice hokkaido
5 stredných zemiakov
100 – 200 g kozieho alebo kravského tvarohu
alebo 1/2 litra kozieho kefíru
veľkú cibuľu
ligurček alebo petržlenovú vňať
olej, nie olivový
½ lyžice čierneho korenia
soľ

Na hrubšie peniažky nakrájané zemiaky a na kocky nakrájané hokkaido aj so šupkou (umyjeme pred použitím) a rozpolenú cibuľu uvaríme do polomäkka, pridáme tvaroh alebo kefír a ešte chvíľu spolu dusíme. Zemiaky ani tekvica sa nesmú rozpadnúť na kašu. Nakoniec pridáme ligurček, najlepšie čerstvý, alebo petržlenovú vňať. Podávame s chlebom a listovým šalátom.

Lístky v cestíčku

šalviové listy (v menšom množstve môžu byť aj kostihojové)
vajíčko
2 PL múky
soľ
olej na vyprážanie

Čerstvo natrhané stredne veľké mladé mäsité listy šalie opláchneme pod tečúcou vodou.
V jednej miske rozmiešame vajíčko s trochou soli. Do druhej misky si vysypeme múku. Dáme nahriať panvicu a omastíme ju olejom.
Listy namočíme do vajíčka a obalíme v miske s múkou a vysmážame do zlato chrumkava na rozpálenom oleji.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu