SME

Premieňame hojnosť plodov na zásoby na zvyšok roka

Starostlivosť o ovocie a zeleninu na začiatku leta.

S príchodom letných prázdnin a dovoleniek naplno vstúpilo do našich záhrad leto. Rozbehla sa uhorková sezóna, počas ktorej premieňame hojnosť plodov na zásoby na zvyšok roka.

Súvisiaci článok Ako dlho vydržia ovocie a zelenina čerstvé? Čítajte 

° V zeleninovej časti záhrady takmer na dennej báze zberáme rýchlo dozrievajúce plody – predovšetkým cukiny, uhorky, fazuľové lusky...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

° Horknutiu uhoriek predídeme pravidelným zavlažovaním a ustavičným zberom. Uhorky nesmú vyschnúť ani prezrieť. Tiež dbáme na to, aby sa stonky neprelamovali. Ťaháme ich po sieti alebo konštrukcii tak, aby boli v priebehu dňa čiastočne zatienené.

SkryťVypnúť reklamu

° V tomto čase zároveň vysievame uhorky pre neskorší jesenný zber v druhej vlne.

° Konštrukcie na vertikálne pestovanie treba po každom silnom vetre alebo daždi naprávať. Kolíky a opory sa takisto postupne nakláňajú pod ťarchou dozrievajúcej úrody a pôsobením živlov. Ustavične ich vyrovnávame a spevňujeme. Môžeme ich dočasne pripevniť špagátom k okolitým stromčekom.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca júna

° Na skorých odrodách rajčín už dozrievajú prvé plody. Na rajčinách ustavične vylamujeme vlky, aby sila šla do rastu hlavnej stonky a hlavne do plodov. Rajčiny vyžadujú plné slnko, je to dôležité pre dokonalé vyzretie a vyfarbenie plodov. Oberáme ich až v plnej zrelosti.

° Začiatkom mesiaca povyberáme zo zeme cibuľu a cesnaky – aj cesnak sloní. Sušíme ich v tieni minimálne niekoľko dní až týždňov – podľa počasia.

SkryťVypnúť reklamu

° Pozberáme byliny – šalviu, pamajorán, mätu, palinu, medovku a ďalšie. Usušíme ich v tieni na dobre vetranom mieste a starostlivo uskladníme na tmavom chladnom suchom mieste.

° Podľa odrôd oberáme dozrievajúce ovocie a spracúvame ho na džemy, kompóty, sirupy, zaváraniny a ovocné vína.

° Správna konzumná zrelosť sa prejavuje charakteristickým vyfarbením a mäknutím plodov. Dochádza k nemu enzymatickou premenou tuhej nerozpustnej pektózy na pektín. Snažíme sa vystihnúť optimálny čas a predísť prezretiu plodov spojenému s vädnutím.

° Azda jedine pri ríbezliach nie je mierne povädnutie na škodu. Naopak, pri iných druhoch ovocia znamená vädnutie nežiaducu degradáciu. Predchádzame jej takzvaným „podtrhnutím“ plodov a ich vhodným skladovaním. (O optimálnom skladovaní jednotlivých druhov ovocia sa dočítate v júlovom čísle Doma v záhrade na strane 10 v prehľadnej tabuľke.)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  7. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  8. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 10 506
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 943
  3. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 440
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 397
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 102
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 107
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 589
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 4 497
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší

Remeselní majstri potichu vyčkávajú, kým ich použijeme.


a 2 ďalší

Len vďaka rastlinám dýchame naozaj čisto.


a 1 ďalší 3

Takmer nikdy neschádza na zem.


Marek Semelbauer a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu