S príchodom letných prázdnin a dovoleniek naplno vstúpilo do našich záhrad leto. Rozbehla sa uhorková sezóna, počas ktorej premieňame hojnosť plodov na zásoby na zvyšok roka.

° V zeleninovej časti záhrady takmer na dennej báze zberáme rýchlo dozrievajúce plody – predovšetkým cukiny, uhorky, fazuľové lusky...
° Horknutiu uhoriek predídeme pravidelným zavlažovaním a ustavičným zberom. Uhorky nesmú vyschnúť ani prezrieť. Tiež dbáme na to, aby sa stonky neprelamovali. Ťaháme ich po sieti alebo konštrukcii tak, aby boli v priebehu dňa čiastočne zatienené.
° V tomto čase zároveň vysievame uhorky pre neskorší jesenný zber v druhej vlne.
° Konštrukcie na vertikálne pestovanie treba po každom silnom vetre alebo daždi naprávať. Kolíky a opory sa takisto postupne nakláňajú pod ťarchou dozrievajúcej úrody a pôsobením živlov. Ustavične ich vyrovnávame a spevňujeme. Môžeme ich dočasne pripevniť špagátom k okolitým stromčekom.
Magazín Doma v záhrade v predaji do konca júna

° Na skorých odrodách rajčín už dozrievajú prvé plody. Na rajčinách ustavične vylamujeme vlky, aby sila šla do rastu hlavnej stonky a hlavne do plodov. Rajčiny vyžadujú plné slnko, je to dôležité pre dokonalé vyzretie a vyfarbenie plodov. Oberáme ich až v plnej zrelosti.
° Začiatkom mesiaca povyberáme zo zeme cibuľu a cesnaky – aj cesnak sloní. Sušíme ich v tieni minimálne niekoľko dní až týždňov – podľa počasia.
° Pozberáme byliny – šalviu, pamajorán, mätu, palinu, medovku a ďalšie. Usušíme ich v tieni na dobre vetranom mieste a starostlivo uskladníme na tmavom chladnom suchom mieste.
° Podľa odrôd oberáme dozrievajúce ovocie a spracúvame ho na džemy, kompóty, sirupy, zaváraniny a ovocné vína.
° Správna konzumná zrelosť sa prejavuje charakteristickým vyfarbením a mäknutím plodov. Dochádza k nemu enzymatickou premenou tuhej nerozpustnej pektózy na pektín. Snažíme sa vystihnúť optimálny čas a predísť prezretiu plodov spojenému s vädnutím.
° Azda jedine pri ríbezliach nie je mierne povädnutie na škodu. Naopak, pri iných druhoch ovocia znamená vädnutie nežiaducu degradáciu. Predchádzame jej takzvaným „podtrhnutím“ plodov a ich vhodným skladovaním. (O optimálnom skladovaní jednotlivých druhov ovocia sa dočítate v júlovom čísle Doma v záhrade na strane 10 v prehľadnej tabuľke.)