SME

Najlepšie recepty na domáce sušienky

Vychutanjte si tieto trvanlivé poklady.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Sušienky pokladáme za malé poklady, ktoré nás potešia nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Či už nasladko, alebo naslano sú obľúbeným druhom trvanlivého pečiva a vyrábajú sa z cesta zloženého z múky, cukru, masla a ďalších prísad podľa receptúry. Siahnuť však môžeme aj po ovsených vločkách. Tvar, veľkosť a chuť sušienok môžu byť rôzne od jednoduchých klasík až po zdobené a farebné kreácie s využitím lístkov byliniek či lupienkov kvetov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Pripravte si ľubovníkový olej. Slúži na hojenie rán, popálenín a zmiernenie neuralgických bolestí Čítajte 

Sušienky sa často pečú pri rôznych príležitostiach, ako sú sviatky, oslavy alebo len tak pre radosť. Ich vôňa sa šíri po celom dome a ich konzumácia vždy prináša radosť a pohodu.

SkryťVypnúť reklamu

V poslednom období sa veľkej popularite tešia sušienky s prídavkom bylín a korením, či už sušených, alebo čerstvých. Tieto zložky okrem chuťových pôžitkov obohacujú produkt o zdraviu prospešné látky, a tak okrem maškrtenia si nimi môžeme napríklad zlepšiť trávenie alebo posilniť pamäť. Príprava je rýchla, nenáročná a zvládne ju skutočne každý. Inšpiráciou a lákadlom môžu byť aj nasledovné recepty:

Voňavé levanduľové sušienky

1 hrnček hladkej múky
½ hrnčeka amarantovej (láskavcovej) múky
100 g masla
50 g cukru
1 vajce
štipku soli
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
2 polievkové lyžice čerstvých kvetov levandule
½ čajovej lyžičky mletého anízu

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Potom rozvaľkáme a formujeme sušienky, ktoré pečieme pri teplote 200 °C 12 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Škoricové sušienky pre dobrú náladu (od sv. Hildegardy)

300 g hladkej múky
200 g hnedého cukru
100 g masla
1 vajce
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
štipku soli
3 čajové lyžičky mletej škorice
½ čajovej lyžičky mletého klinčeka

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkáme a formujeme sušienky, ktoré pečieme pri teplote 180 °C 15 minút.

Nový magazín Doma v záhrade v predaji do konca júla

Mätové sušienky

170 g masla
200 g krupicového cukru
1 vajce
štipku soli
za hrsť nadrobno nasekaných čerstvých mätových lístkov
200 g hladkej múky
60 g kakaa
1 čajovú lyžičku prášku do pečiva

Maslo s cukrom, soľou, vajcom a mätou vyšľaháme do peny. Zľahka zapracujeme múku, prášok do pečiva a kakao. Cesto odložíme na dve hodiny do chladu, následne rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme pri teplote 180 °C 12 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Rozmarínové sušienky

100 g masla
100 g nastrúhaného parmezánu
2 čajové lyžičky nadrobno nakrájaných čerstvých lístkov rozmarínu
150 g hladkej múky

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 60 minút odpočívať v chlade. Potom rozvaľkáme a formujeme sušienky, ktoré pečieme pri teplote 180 °C 20 minút.

Ovsené sušienky s oreganom

1 1/2 šálky ovsených vločiek
1/2 lyžičky soli
štipku sódy bikarbóny
1/4 šálky jemne nastrúhaného syra
2 čajové lyžičky jemne nasekaného čerstvého oregana
2 lyžice extra panenského olivového oleja
1/3 šálky horúcej vody

Vločky, soľ, sódu bikarbónu, syr a oregano zmiešame v miske, v strede urobíme jamku, do ktorej vlejeme horúcu vodu a olivový olej. Vypracujeme hmotu, z ktorej formujeme malé, tenké, okrúhle sušienky. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 150 °C 45 minút – sušienky musia byť suché a zospodu zlatisté.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 142
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 616
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 097
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 224
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 607
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 556
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 545
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 230
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu