SME

Japonci tempuru nevymysleli, ale priviedli ju k dokonalosti

Všetky suroviny pred samotnou prípravou výrazne podchladíme.

Hoci by väčšina z nás zaradila tempuru do orientálnej kuchyne, pohľad do histórie napovie, že toto obľúbené orientálne jedlo má korene v Európe, presnejšie v Portugalsku a je akousi obmenou španielskeho tapas. Do Japonska priniesli tempuru jezuitskí mnísi v 16. storočí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Japonská kuchyňa vychádza pri príprave tempury z pravidla piatich chutí a piatich farieb.

Východiskovými surovinami sú kúsky rýb a mäsa, ako aj zeleniny, ovocia a kvetov alebo bylín. Obaľujú sa v ľahkom cestíčku a vyprážajú sa v sezamovom oleji. Podávajú sa s ryžou, reďkovkou a špeciálnou omáčkou tentsuyu.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Predstavujeme recept na prípravu ružovej vody Čítajte 

Zelenina, lístky i kvety

Tajomstvo chuti tkvie v príprave. Všetky suroviny sú tesne pred prípravou silne podchladené, čo vo výsledku dodá kúskom tempury tú správnu konzistenciu. Týmto spôsobom nenaberú do seba olej a do popredia vystúpi ich svieža chuť.

Podobné jedlo by sme napokon našli aj v talianskej kuchyni pod názvom salvia fritta, kde ako surovina slúžia čerstvé šalviové lístky.

Práve tu môžeme hľadať inšpiráciu na prípravu pestrejšieho variantu: lísty žihľavy, zelera, koriandra, perily krovitej či kozonohy hostcovej sa určite natrvalo zapíšu medzi vaše obľúbené. Je tu takisto veľký priestor pre jedlé kvety vrátane púpavy, bazy, agátu či sedmokrások.

Pokiaľ ide o zeleninu, ani tu sa nekladú medze pestrosti – môže to byť mrkva, paprika, baklažány, brokolica, okra či špargľa, mladé kukuričky, ako aj zelené či žlté struky fazule.

SkryťVypnúť reklamu

Prekvapivo lahodne chutia prúžky batatov, upravené na tento spôsob, ktorým takisto stačí kratučká tepelná úprava. Siahnuť môžeme aj po cukine, dokonca po celkom mladých plodoch, z ktorých ešte neodpadli puky. Pri príprave využijeme aj tekvicové kvety – takisto nás odkazujú na taliansku obdobu tohto nekonečne varírovateľného receptu.

Základom sú chladné suroviny

Všetky suroviny pred samotnou prípravou výrazne podchladíme. Cestíčko na tempuru sa tradične pripravuje z ryžovej, pšeničnej múky a škrobu. Aj múka má byť vychladená, dokonca do cestíčka sa pridávajú kúsky ľadu.

Príprava by mala byť preto rýchla a rovnako krátko bude trvať osmaženie v horúcom oleji. Lístky sa smažia krátko iba z jednej strany, zelenina a kúsky rýb sa smažia krátko z oboch strán.

SkryťVypnúť reklamu

No cieľom nie je dosiahnuť vzhľad zlatohnedej chrumkavej „strúhanky“, na ktorú sme zvyknutí. Tempura bude vo výsledku na povrchu krémovobiela a farba východiskových surovín bude spod bieleho obalu jemne presvitať a miestami aj vystupovať na povrch.

Náš recept

Tempura z toho, čo dala záhrada

Potrebujeme kúsky zeleniny nakrájané na prúžky alebo rozdelené na ružičky (paprika, cukina, brokolica)
kvety (baza, púpava, ďatelina)
lístky (šalvia, perila, borák)
150 g hladkej múky
2 PL maizeny
1 žĺtok alebo 1 bielok
200 ml studenej vody
kocky ľadu

Postup

Zeleninu, lístky a kvety si predpripravíme a odložíme ich do chladničky. Takisto vychladíme naváženú múku zmiešanú so škrobom. Cestíčko pripravíme až bezprostredne pred prípravou z múky, škrobu a studenej vody. Môžeme doň pridať kocku ľadu. Olej na smaženie by mal mať teplotu 180 – 200 stupňov. Zeleninu, kvety a lístky postupne ponárame do cestíčka, ktoré by malo mať konzistenciu palacinkového, a vkladáme ich ihneď do rozpáleného oleja. Krátko osmažíme a prebytočný olej necháme odkvapkať.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 775
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 280
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 144
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 866
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 979
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 827
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 429
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu