SME

Rozmach sladkovišne Špánky sa začal v časoch habsburskej panovníčky Márie Terézie

Špánka kvitne skoro a jej plody sú bohaté na železo, vápnik a horčík.

Na Slovensku sa pestuje už od 17. storočia. Jej rozmach sa začal v časoch habsburskej panovníčky Márie Terézie (1740 – 1780). Obyvatelia ju šírili v každom obci a v každom mestečku pre jej unikátne vlastnosti. Vieme spätne sledovať jej šírenie v 18. storočí v Rakúsku, Uhorsku, Poľsku, v Čechách i na Morave.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Okru sejeme priamo do vyhriatej pôdy Čítajte 

V Registri povolených odrôd na Slovensku je zapísaná od roku 1956. Aj v súčasnej dobe jej vyhovujú klimatické podmienky na našom území.

Strom rastie bujne. Koruna je rozložitá, v dreve je odolná voči mrazom, bohato plodí. Potrebuje pravidelný rez pre vyhoľujúce konáre, tak ako je to aj pri iných odrodách višní.

SkryťVypnúť reklamu

Kvitne skoro, je samoopelivá

Špánka kvitne skoro a je samoopelivá, no je výhodné, ak v jej okolí rastú ďalšie višne, pri vzájomnom opelení dosiahneme lepšiu úrodu.

Plody sú pomerne veľké a sladké, majú peknú farbu a skutočne vynikajúcu chuť. Dužina je šťavnatá a silno farbí. Plody sú bohaté na železo, vápnik a horčík. K ďalším jej atraktívnym vlastnostiam patrí skorosť v dozrievaní – dozrieva medzi piatym a desiatym júnom. V najjužnejších častiach nášho územia dozrievala tento rok už koncom mája. Všetky plody nedozrejú naraz, ale postupne, majú dobrú trvácnosť, na strome vydržia až do začiatku júla.

Využitie plodov je viacúčelové. Špánka je mimoriadne vhodná do koláčov, na zaváraniny, na džemy, prísady do jogurtov, ale napríklad aj na pálenie. Griotka zo špánok patrí k tým najlepším.

SkryťVypnúť reklamu

Profesor Ivan Hričovský v jednej zo svojich pomológií napísal: „Plody špánky sú veľmi kvalitné, využiteľné pre domácnosť na priamu konzumáciu i na výborné kompóty. Žiada sa urobiť všetko na jej záchranu.“

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca júna

Ešte jeden citát

Známy ovocinár a pestovateľ ovocných drevín Marián Komžík v knihe Pomológia – odrody 21. storočia napísal: „Našťastie, naši záhradkári na višne nezanevreli a ich rozširovanie v záhradách neustalo. Ich obľuba je mimoriadna nielen vďaka ich sviežej chuti a vhodnosti plodov na všestranné spracovanie.“

Špánka patrí medzi sladkovišne. Netrpí chorobami, preto je táto odroda veľmi vhodná na ekologické pestovanie.

Rozmnožuje sa veľmi jednoducho odkopkami.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 716
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 220
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 139
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 253
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 022
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 941
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 801
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu