SME

V máji zberáme v záhrade prvú tohoročnú úrodu

Pripravujeme si aj prvé sirupy.

° V máji zberáme v záhrade prvú tohoročnú úrodu. Je to predovšetkým reďkvička a zelený hrášok z prvých výsevov.

° Z listovej zeleniny zberáme rukolu, špenát, šaláty a stopky rebarbory, z ktorých robíme prvú bublaninu – rebarbora svojou ovocnou chuťou v ničom nezaostáva za chutnými letnými plodmi. Z rebarborových stopiek si môžeme pripraviť aj sirup, ktorý bude vítaným osviežením pri stolovaní na terase či priamo v záhrade pod korunami stromov počas letných mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Jediná skutočne odolná broskyňa proti kučeravosti je Marta z Libínskeho Sedla Čítajte 

° Zo strukovín okrem hrášku zberáme bôb. Zrná bôbu sú najchutnejšie ešte za zelena vo voskovo-mliečnej zrelosti.

SkryťVypnúť reklamu

° Zberáme jarnú cibuľku a dosádzame ďalšiu.

° Taktiež už môžeme zberať cesnak na aktuálne využitie v kuchyni. Pri paličiakoch vylamujeme tvoriace sa kvetné stvoly, aby sila šla do hlávok. Vylomené stvoly nevyhadzujeme, zužitkujeme ich v kuchyni.

° Dosievame reďkovku, kôpor, koriander.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca mája

° V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia. Tradične u nás ako prvé zberáme čerešne májovky, ktoré v skorosti predstihujú azda iba niektoré odrody zemolezu kamčatského. Májovky sú určené na priamy konzum, no pre milovníkov tohto ovocia sú vítaným spestrením jedálnička. Koncom mesiaca oberáme aj najranejšie štandardné odrody čerešní – medzi sortami sa ako najskoršia uvádza Rýchlica nemecká, od ktorej sa odvodzuje sled takzvaných čerešňových týždňov. Za Rýchlicou nasleduje Winklerova skorá s menšími až stredne veľkými plodmi, ako aj skorá srdcovka Rivan. Všetky unikajú vrtivke čerešňovej.

SkryťVypnúť reklamu

° Skorý termín dozrievania doceňujeme aj pri ďalšom ovocnom druhu – pri jahodách. Z nich už varíme prvé džemy. V posledných rokoch pribúdajú samozbery, a tak pestovanie jahôd v záhradkách u nás prechádza výraznými zmenami. Mnohí sa zameriavajú na skoršie odrody, iní na stálerodiace sorty, rozširuje sa aj pestovanie v závesných nádobách. Z jahôd pestovaných klasicky skoro dozrievajú napríklad odrody Diana, Daroyal, Donna, Honneoye, Korona, Elsanta.

° Z jedlých burín stále môžeme stále zberať žihľavu, púpavu, skorocel, kozonohu, zádušník a mnohé ďalšie.

° Z byliniek zberáme šalviu a mätu, ktorých vňať si nezabudnime nasušiť na čaj.

° Šalviové lístky vyprážané v palacinkovom cestíčku patria medzi vítané spestrenie jarného jedálnička. V talianskej kuchyni sa salvia fritta podáva buď samostatne ako chuťovka, alebo ako príloha k rybe.

SkryťVypnúť reklamu

° Fritované pochúťky si môžeme pripraviť aj z ďalších jedlých kvetov – z púpavy, sedmokrások, bazy a agátu, ktorý tento rok rozkvitá extrémne skoro – už od polovice apríla. Takisto nezvyčajne skoro vykvitol tento rok orgován.

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 275
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 953
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 4 742
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 3 642
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 362
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 3 160
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 779
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 546
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu