SME

V máji zberáme v záhrade prvú tohoročnú úrodu

Pripravujeme si aj prvé sirupy.

° V máji zberáme v záhrade prvú tohoročnú úrodu. Je to predovšetkým reďkvička a zelený hrášok z prvých výsevov.

° Z listovej zeleniny zberáme rukolu, špenát, šaláty a stopky rebarbory, z ktorých robíme prvú bublaninu – rebarbora svojou ovocnou chuťou v ničom nezaostáva za chutnými letnými plodmi. Z rebarborových stopiek si môžeme pripraviť aj sirup, ktorý bude vítaným osviežením pri stolovaní na terase či priamo v záhrade pod korunami stromov počas letných mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Jediná skutočne odolná broskyňa proti kučeravosti je Marta z Libínskeho Sedla Čítajte 

° Zo strukovín okrem hrášku zberáme bôb. Zrná bôbu sú najchutnejšie ešte za zelena vo voskovo-mliečnej zrelosti.

SkryťVypnúť reklamu

° Zberáme jarnú cibuľku a dosádzame ďalšiu.

° Taktiež už môžeme zberať cesnak na aktuálne využitie v kuchyni. Pri paličiakoch vylamujeme tvoriace sa kvetné stvoly, aby sila šla do hlávok. Vylomené stvoly nevyhadzujeme, zužitkujeme ich v kuchyni.

° Dosievame reďkovku, kôpor, koriander.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca mája

° V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia. Tradične u nás ako prvé zberáme čerešne májovky, ktoré v skorosti predstihujú azda iba niektoré odrody zemolezu kamčatského. Májovky sú určené na priamy konzum, no pre milovníkov tohto ovocia sú vítaným spestrením jedálnička. Koncom mesiaca oberáme aj najranejšie štandardné odrody čerešní – medzi sortami sa ako najskoršia uvádza Rýchlica nemecká, od ktorej sa odvodzuje sled takzvaných čerešňových týždňov. Za Rýchlicou nasleduje Winklerova skorá s menšími až stredne veľkými plodmi, ako aj skorá srdcovka Rivan. Všetky unikajú vrtivke čerešňovej.

SkryťVypnúť reklamu

° Skorý termín dozrievania doceňujeme aj pri ďalšom ovocnom druhu – pri jahodách. Z nich už varíme prvé džemy. V posledných rokoch pribúdajú samozbery, a tak pestovanie jahôd v záhradkách u nás prechádza výraznými zmenami. Mnohí sa zameriavajú na skoršie odrody, iní na stálerodiace sorty, rozširuje sa aj pestovanie v závesných nádobách. Z jahôd pestovaných klasicky skoro dozrievajú napríklad odrody Diana, Daroyal, Donna, Honneoye, Korona, Elsanta.

° Z jedlých burín stále môžeme stále zberať žihľavu, púpavu, skorocel, kozonohu, zádušník a mnohé ďalšie.

° Z byliniek zberáme šalviu a mätu, ktorých vňať si nezabudnime nasušiť na čaj.

° Šalviové lístky vyprážané v palacinkovom cestíčku patria medzi vítané spestrenie jarného jedálnička. V talianskej kuchyni sa salvia fritta podáva buď samostatne ako chuťovka, alebo ako príloha k rybe.

SkryťVypnúť reklamu

° Fritované pochúťky si môžeme pripraviť aj z ďalších jedlých kvetov – z púpavy, sedmokrások, bazy a agátu, ktorý tento rok rozkvitá extrémne skoro – už od polovice apríla. Takisto nezvyčajne skoro vykvitol tento rok orgován.

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 746
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 250
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 141
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 936
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 967
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 820
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 390
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu