SME

Spoznajte zaujímavosti o baze a ďalšie chutné recepty

Pochutnajte si na želé z jablčnej šťavy a vyprážaných bazových kvetoch.

Z bazového dreva sa vyrábajú naše tradičné hudobné nástroje – fujary, píšťaly a koncovky.

Fujara a fujarová hudba bola v roku 2005 zapísaná na Zoznamu majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva a v roku 2008 bola zapísaná na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Len málo bylín je tak cenných a prospešných ako púpava lekárska Čítajte 

Známy je aj nástroj sambuca, ktorý vyrábali Gréci a Rimania práve z dutého dreva bazy a podobá sa na flautu.

Kôra bazy, ktorá sa odlúpne zospodu dohora, pôsobí ako dávidlo; olúpaná opačným smerom pôsobí ako preháňadlo, tento paradox je skutočne doložený a hojne sa využíval v ľudovej medicíne.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti sa verilo, že kto bazu poškodí alebo vypíli, pritiahne na seba nešťastie. V severnej Európe povera doteraz zakazuje zrezávať konáre bazy bez predchádzajúceho súhlasu Hlyde-Moer – ducha najstaršej matky, ktorý žije v strome.

Duté suché vetvičky sa v minulosti používali na rozloženie ohňa.
Baza čierna sa podáva koňom na podporu činnosti obličiek a močových ciest.

Želé z jablčnej šťavy a bazových kvetov

1 l jablčnej šťavy
500 gramov želírovacieho cukru
20 bazových kvetov
pár koliesok biocitróna

Čerstvo nazberané bazové kvety vložíme do litra jablčného džúsu. Nádobu s džúsom odložíme do chladničky. Po 24 hodinách scedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru a krátko povaríme (nie dlhšie ako päť minút).

Odstavíme z ohňa a po chvíli pozberáme penu. Ešte zahorúca prelejeme do pohárikov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom. Po vychladnutí sa šťava v pohárikoch premení na želé. Skladujeme ho na chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané bazové kvety

Potrebujeme
čerstvo rozkvitnuté súkvetia bazy čiernej
250 g hladkej múky
250 ml mlieka
3 vajcia
1 polievkovú lyžicu oleja
olej na vysmážanie
soľ

Z múky, vajec, mlieka, oleja a štipky soli vymiešame hladké cestíčko. Namáčame doň bazové súkvetia a na rozpálenom oleji ich krátko vyprážame dozlatista. Podávame ich ešte teplé – buď jemne osolené, alebo posypané cukrom a škoricou.

Nepravé kapary z bazových plodov

Potrebujeme
nezrelé plody bazy čiernej
soľ
ocot

Plody dobre umyjeme a odstopkujeme. Vložíme ich do vriacej vody a necháme prejsť varom, následne precedíme a necháme vychladnúť. Potom ich vrstvíme do pohárov, pričom jednotlivé vrstvy zasypávame soľou. Naplnené poháre zalejeme octom, tak aby nevznikali bubliny. Uzatvoríme a necháme v chlade rozležať tri-štyri týždne. Dajú sa využiť rovnako ako pravé kapary – na zdobenie chlebíkov, do omáčok či do nátierok, pod mäso alebo do šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 58 492
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 091
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 664
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 441
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 892
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 150
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 911
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 146
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


Priestor záhrady nám prináša rozvoj duševného zdravia a poznanie prírody.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Stal sa novým predsedom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.


a 1 ďalší

Práve vyšlo: Doma v záhrade špeciál 2025.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu