SME

Spoznajte zaujímavosti o baze a ďalšie chutné recepty

Pochutnajte si na želé z jablčnej šťavy a vyprážaných bazových kvetoch.

Z bazového dreva sa vyrábajú naše tradičné hudobné nástroje – fujary, píšťaly a koncovky.

Fujara a fujarová hudba bola v roku 2005 zapísaná na Zoznamu majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva a v roku 2008 bola zapísaná na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Len málo bylín je tak cenných a prospešných ako púpava lekárska Čítajte 

Známy je aj nástroj sambuca, ktorý vyrábali Gréci a Rimania práve z dutého dreva bazy a podobá sa na flautu.

Kôra bazy, ktorá sa odlúpne zospodu dohora, pôsobí ako dávidlo; olúpaná opačným smerom pôsobí ako preháňadlo, tento paradox je skutočne doložený a hojne sa využíval v ľudovej medicíne.

SkryťVypnúť reklamu

V minulosti sa verilo, že kto bazu poškodí alebo vypíli, pritiahne na seba nešťastie. V severnej Európe povera doteraz zakazuje zrezávať konáre bazy bez predchádzajúceho súhlasu Hlyde-Moer – ducha najstaršej matky, ktorý žije v strome.

Duté suché vetvičky sa v minulosti používali na rozloženie ohňa.
Baza čierna sa podáva koňom na podporu činnosti obličiek a močových ciest.

Želé z jablčnej šťavy a bazových kvetov

1 l jablčnej šťavy
500 gramov želírovacieho cukru
20 bazových kvetov
pár koliesok biocitróna

Čerstvo nazberané bazové kvety vložíme do litra jablčného džúsu. Nádobu s džúsom odložíme do chladničky. Po 24 hodinách scedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru a krátko povaríme (nie dlhšie ako päť minút).

Odstavíme z ohňa a po chvíli pozberáme penu. Ešte zahorúca prelejeme do pohárikov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom. Po vychladnutí sa šťava v pohárikoch premení na želé. Skladujeme ho na chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané bazové kvety

Potrebujeme
čerstvo rozkvitnuté súkvetia bazy čiernej
250 g hladkej múky
250 ml mlieka
3 vajcia
1 polievkovú lyžicu oleja
olej na vysmážanie
soľ

Z múky, vajec, mlieka, oleja a štipky soli vymiešame hladké cestíčko. Namáčame doň bazové súkvetia a na rozpálenom oleji ich krátko vyprážame dozlatista. Podávame ich ešte teplé – buď jemne osolené, alebo posypané cukrom a škoricou.

Nepravé kapary z bazových plodov

Potrebujeme
nezrelé plody bazy čiernej
soľ
ocot

Plody dobre umyjeme a odstopkujeme. Vložíme ich do vriacej vody a necháme prejsť varom, následne precedíme a necháme vychladnúť. Potom ich vrstvíme do pohárov, pričom jednotlivé vrstvy zasypávame soľou. Naplnené poháre zalejeme octom, tak aby nevznikali bubliny. Uzatvoríme a necháme v chlade rozležať tri-štyri týždne. Dajú sa využiť rovnako ako pravé kapary – na zdobenie chlebíkov, do omáčok či do nátierok, pod mäso alebo do šalátov.

Recepty

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Doma v záhrade
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 968
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 495
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 349
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 576
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 869
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 313
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 991
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 750
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jedno z posledných miest, kde hniezdia vzácne druhy čajok a rybáre riečne.


Zuzana Paulo Lackovičová a 1 ďalší

Odtrhnuté plody by mali mať stopku, vtedy si zachovajú najviac sviežosti.


a 1 ďalší

Vyšlo júnové číslo obľúbeného magazínu.


a 1 ďalší

„Zlý je oheň aj povodeň aj krupobitie, ale horšie – planý sused,“


Katarína Strinková-Kadlečíková a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu