Z bazového dreva sa vyrábajú naše tradičné hudobné nástroje – fujary, píšťaly a koncovky.
Fujara a fujarová hudba bola v roku 2005 zapísaná na Zoznamu majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva a v roku 2008 bola zapísaná na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Známy je aj nástroj sambuca, ktorý vyrábali Gréci a Rimania práve z dutého dreva bazy a podobá sa na flautu.
Kôra bazy, ktorá sa odlúpne zospodu dohora, pôsobí ako dávidlo; olúpaná opačným smerom pôsobí ako preháňadlo, tento paradox je skutočne doložený a hojne sa využíval v ľudovej medicíne.

V minulosti sa verilo, že kto bazu poškodí alebo vypíli, pritiahne na seba nešťastie. V severnej Európe povera doteraz zakazuje zrezávať konáre bazy bez predchádzajúceho súhlasu Hlyde-Moer – ducha najstaršej matky, ktorý žije v strome.
Duté suché vetvičky sa v minulosti používali na rozloženie ohňa.
Baza čierna sa podáva koňom na podporu činnosti obličiek a močových ciest.
Želé z jablčnej šťavy a bazových kvetov

1 l jablčnej šťavy
500 gramov želírovacieho cukru
20 bazových kvetov
pár koliesok biocitróna
Čerstvo nazberané bazové kvety vložíme do litra jablčného džúsu. Nádobu s džúsom odložíme do chladničky. Po 24 hodinách scedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru a krátko povaríme (nie dlhšie ako päť minút).
Odstavíme z ohňa a po chvíli pozberáme penu. Ešte zahorúca prelejeme do pohárikov, zaviečkujeme a obrátime hore dnom. Po vychladnutí sa šťava v pohárikoch premení na želé. Skladujeme ho na chladnom mieste.

Vyprážané bazové kvety

Potrebujeme
čerstvo rozkvitnuté súkvetia bazy čiernej
250 g hladkej múky
250 ml mlieka
3 vajcia
1 polievkovú lyžicu oleja
olej na vysmážanie
soľ
Z múky, vajec, mlieka, oleja a štipky soli vymiešame hladké cestíčko. Namáčame doň bazové súkvetia a na rozpálenom oleji ich krátko vyprážame dozlatista. Podávame ich ešte teplé – buď jemne osolené, alebo posypané cukrom a škoricou.
Nepravé kapary z bazových plodov

Potrebujeme
nezrelé plody bazy čiernej
soľ
ocot
Plody dobre umyjeme a odstopkujeme. Vložíme ich do vriacej vody a necháme prejsť varom, následne precedíme a necháme vychladnúť. Potom ich vrstvíme do pohárov, pričom jednotlivé vrstvy zasypávame soľou. Naplnené poháre zalejeme octom, tak aby nevznikali bubliny. Uzatvoríme a necháme v chlade rozležať tri-štyri týždne. Dajú sa využiť rovnako ako pravé kapary – na zdobenie chlebíkov, do omáčok či do nátierok, pod mäso alebo do šalátov.