SME

Čierny koreň má rád chladné letá

Pozornosť by si zaslúžil hadomor španielsky.

Oveľa väčšiu pozornosť, než akej sa mu v súčasnosti dostáva, by si zaslúžil napríklad hadomor španielsky, ľudovo nazývaný čierny koreň.

Pochádza z juhozápadnej Európy. Pestovali ho už v starom Ríme. V strednej Európe sa pestuje od 16. storočia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najlepšie kultivary tejto pochúťkovej zeleniny sa dnes pestujú v Belgicku, v Holandsku a Poľsku. Z našich divo rastúcich rastlín je jeho príbuznou kozia brada lúčna.

Súvisiaci článok Super potravina kurut sa suší na slnku, kým nie je tvrdá ako kameň Čítajte 

Čierny koreň je trvácna rastlina, no ako zelenina sa pestuje ako jednoročná. Je odolný proti nízkym teplotám. Dobre prezimuje a nevymŕza. Koreň sa zbiera v prvom roku pestovania, v druhom poskytuje semená (vykvitnúť niekedy môže už v prvom roku). Darí sa mu najmä v rokoch s chladným letom a dlhou jeseňou. Zberať ho treba opatrne, korene sú veľmi krehké a ľahko sa lámu.

SkryťVypnúť reklamu

Konzumuje sa asi 30-35 centimetrov dlhý a 2-4 centimetre široký valcovitý koreň. Čistíme ho pod tečúcou vodou a ihneď ho vložíme do vody s octom alebo citrónom. V gastronómii je veľmi cenený pre svoje nutričné a chuťové kvality, ktoré sa prirovnávajú k špargli alebo k homárom.

Má vysoký obsah sacharidov s prevahou inulínu, preto je to potravina vhodná aj pre diabetikov.

Chlebíky s čiernym koreňom a la homár

Pre 4 osoby
0,5 kg čierneho koreňa
majonéza
citrón

Korene oškriabeme a nastrúhame. Pokvapkáme citrónom, pridáme majonézu, premiešame a natrieme na chlebíky. Ozdobíme štvrtinkou kolieska citrónu. Chuťou i vzhľadom sú na nerozoznanie od homárových chlebíkov.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 648
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 168
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 147
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 916
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 751
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 465
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu