SME

Super potravina kurut sa suší na slnku, kým nie je tvrdá ako kameň

Je bohatý na vápnik a vitamín D.

Vrecia s kurutom - sušeným tvarohovým výrobkom – na Oš bazáre v kirgizskom Biškeku, svedčia o veľkej obľúbenosti tejto potraviny.Vrecia s kurutom - sušeným tvarohovým výrobkom – na Oš bazáre v kirgizskom Biškeku, svedčia o veľkej obľúbenosti tejto potraviny. (Zdroj: Foto - Adobe stock)

Nasledovný príspevok nám poslal náš korešpondent Medard Slovík. Pochutil som si na tvrdom slanom syre kurut. Vyrába sa z fermentovaného mlieka.

Dostal som ho od Janybaia Soikoeva z Kirgizska. Kurut je slaný a má výraznú, kyslejšiu chuť, je veľmi výživný a veľmi zdravý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Janybai mi odporučil, že sa hodí aj na konzumovanie k pivnému moku. Syr sa zvyčajne tvaruje do malých guľôčok a suší sa na slnku, kým nie je tvrdý ako kameň. Môže sa jesť samostatne alebo sa pridávať do iných jedál.

Súvisiaci článok V apríli je vhodný čas na zber medvedieho cesnaku, listov skorocelu a žihľavy do zásoby Čítajte 

Kurut je bohatý na vápnik a vitamín D. Má antibakteriálne a antiseptické vlastnosti a je dobrý na trávenie. Je to osvedčený liek na vyčerpanie a uhasenie smädu.

SkryťVypnúť reklamu

Mliečne výrobky typu kurut boli po stáročia súčasťou základnej stravy nomádskych kmeňov. Títo kočovníci sezónne migrovali do oblastí s miernejšími teplotami a pastvinami, kde pásli dobytok vrátane koní, oviec a kôz.

Kurut si dlho zachováva svoje výživné vlastnosti a tiež sa ľahko skladuje a prepravuje. Bol oddávna nielen cenným, ale aj nevyhnutným pokrmom na prežitie počas dlhých ciest nomádov suchými stepami, púšťami a zvlnenými úpätiami.

Medard Slovík

Kurt alebo kurut napohľad vôbec nepripomína syr, skôr nejakú nezvyčajnú jarmočnú cukrovinku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 801
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 310
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 820
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 003
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 840
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu