SME

V apríli je vhodný čas na zber medvedieho cesnaku, listov skorocelu a žihľavy do zásoby

Dôležité je neuponáhľať výsadbu teplomilných plodín a vyčkať na zemné teplo.

Náskok vegetácie v tomto roku je niekoľko týždňov oproti normálu. No nenechajme sa pomýliť, nie všetky rastliny sa ponáhľajú do leta rovnakým tempom. Dôležité je neuponáhľať hlavne výsadbu teplomilných plodín a vyčkať na zemné teplo, ľudovo povedané čas, keď sa zem dostatočne prehreje. Preto na hriadky zatiaľ vysievame a vysádzame iba chladnomilné druhy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Čo všetko si môžeme zasadiť na jar? Čítajte 

° Každé dva týždne sadíme cibuľku sadzačku a vysievame reďkovku, ktoré sú určené na priamy konzum.

° Vykopávame a nanovo vysádzame chren dedinský, nájdeme ho podľa bujných svetlozelených štetiniek, ktoré vyrážajú nad povrch pôdy.

SkryťVypnúť reklamu

° Začiatkom mesiaca už môžeme vysievať aj dreňový hrach.

° Vysádzame pevné priesady šalátovín a hlúbovín – kaleráb, kapustu, karfiol, kel. Kel kučeravý môžeme siať aj priamo do pôdy.

Sejeme aromatické jednoročné vňaťoviny, určené do kuchyne, predovšetkým kôpor a koriander.

° V tomto čase ešte môžeme štepiť ovocné stromy, využívame možnosť štepenia zo stromu na strom. Podmienkou je, aby podpník mal oproti vrúbľom mierny náskok.

° Spod zeme vyrážajú ľalie, pôdu okolo nich iba jemne prehrnieme prstami a odburiníme.

° Spod zeme vyskakujú aj semenáčiky ovocných druhov. Kôstky mandlí, broskýň, sliviek, myrobalánov a ďalších druhov, vhodných na podpníky, ktoré prezimovali v pôde, sa rozpadli a mladé životaschopné semenáčiky sa objavujú v záhrade aj na tých najmenej očakávaných miestach. V tomto čase ich ešte môžeme opatrne presádzať na miesto, kde neskôr v lete (v auguste) budeme očkovať podpníky napestované z nich.

SkryťVypnúť reklamu

° Ak sme si odložili prúty, môžeme štepiť alebo zakoreňovať hrozno.

° Zberáme rebarboru. Listy nevyrezávame nožom, stopky pevne uchopíme, vykývame ich do strán a vylomíme pri samotnej báze.

° Obnovíme obruby záhonov a namulčujeme ich štiepkou alebo kôrou. Nezabúdajme, že štiepka odoberá z pôdy dusík, ktorý budeme musieť dopĺňať, hlavne v podobe zákvasov.

° Pripravíme si zákvas zo žihľavy. Vedro naplníme žihľavovou vňaťou a zalejeme dažďovou alebo rybničnou vodou. Vňate zaťažíme tehlou alebo kameňom, aby zostali ponorené pod hladinou. Zákvas bude po dvoch týždňoch pripravený (zriedime do vodou 1:10).

° Začíname s predpestovaním tekvicových a uhorkových priesad. Tekvice, cukiny a patizóny predpestúvame 6-7 týždňov, uhorky šalátovky 6 týždňov a nakladačky 4 týždne.

SkryťVypnúť reklamu

Z divo rastúcich bylín, ktoré by nemali chýbať na našom stole, je aktuálne vhodný čas na zber medvedieho cesnaku, hviezdice prostrednej, kozonohy hostcovej, púpavy, zádušníka brečtanovitého. Takisto zberáme listy skorocelu, myšieho chvosta a ďalších bylín, všetky môžeme konzumovať za čerstva, pridávať ich do šalátov alebo do polievok, pagáčikov, kišov a podobne. Pijeme žihľavový čaj. Z celého roka je práve teraz najlepší čas na zber a nasušenie žihľavy do zásoby. Takisto je vhodný čas na prípravu bylinkových kociek a masiel.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu