SME

Farma Agrospol Hradová obhospodaruje unikátne miesto

Za lepšou bryndzou až hen do Tisovca.

Denis Komjaty z farmy Agrospol Hradová si preberá prestížne ocenenie Farma živá.Denis Komjaty z farmy Agrospol Hradová si preberá prestížne ocenenie Farma živá. (Zdroj: Krajina živá )

Len pomaly a veľmi ťažko si verejnosť zvyká na skutočnosť, že ťažisko budúceho sveta sa presúva nielen do rušných metropol, ale aj tam, kde vzniká jedlo. Navyše je čoraz dôležitejšie, ak jedlo vzniká spôsobom, ktorý nezaťažuje okolitú krajinu, ale zveľaďuje ju a dotvára na pozadí malebných krajinných celkov. Takéto unikátne miesto dnes obhospodaruje farma Agrospol Hradová neďaleko Tisovca.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Čo môžeme robiť v marci v záhrade? Čítajte 

Agrospol Hradová sa venuje hlavne chovu oviec, hospodárskeho dobytka, koní a somárikov. Hospodária približne na ploche 330 hektárov, z toho majú 180 hektárov vo vlastníctve. Všetko sú to trvalé trávne porasty.

SkryťVypnúť reklamu

Ročne 400 jahniat

Pred dvoma rokmi mali približne 2000 oviec, v súčasnosti je to okolo 900 a zvieratá sú v ekologickom chove. Pôvodne tu pracovalo 30 zamestnancov, dnes je to sedem ľudí. Ročne majú okolo 400 jahniat. Jahničky si nechávajú do chovu, barance predajú z dvora. Na všetko dohliada bača, ktorý vyštudoval bačovskú školu v Trenčíne.

Produkujú mliečne výrobky vysokej kvality – biele syry, bryndzu, žinčicu, údené syry a nadväzujú tak na najlepšie tradície výroby lokálnych slovenských autentických potravín.

Farmár Denis Komjaty tu pôsobí od roku 1997. Život ľudí v tunajšej krajine, hospodárenie a chov oviec už v minulosti pomáhali tomu, aby sa tu udržala nelesná vegetácia a vďaka nej aj bohatstvo druhov a pestrosť života. Tá je umocnená úspešným vypustením sysľa pasienkového do týchto miest.

SkryťVypnúť reklamu

Na farme sa s ďalším chovateľom venujú aj chovu pstruhov (dúhových aj potočných), momentálne je ich okolo 60 000 kusov.

Kvôli vlkom a medveďom nekošiarujú

Košiarovanie oviec nerobia kvôli výskytu šeliem. V minulosti v jednom stredisku košiarovali 200 oviec, vlky zlikvidovali za noc 40 kusov. Iba v blízkom okolí momentálne žije päť medveďov.

S nápadom chovať tu sysľa pasienkového prišiel Ervín Hapl, spolu s tým začali s chovom kráv bez trhovej produkcie mlieka v oplôtku. Tieto kravky majú pod sebou teľatá.

Neprístupné plochy sú vypásané alebo kosené ručne. Hospodárske zvieratá sa delia do menších stád. Na pasienkoch sa nachádza viacero škrapov a škrapových polí. Sú to veľmi zaujímavé krasové útvary, skaly, ktoré sa kde-tu vynárajú z hĺbky zeme. V ich blízkom okolí často nachádzame vzácne druhy rastlín a živočíchov, preto majú veľký význam pre biodiverzitu a praktickú ochranu prírody.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 809
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 317
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 798
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 845
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 482
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu