SME

Riaditeľka Školy permakultúry: Záhrada je vždy obrazom jej majiteľa

Čím žije slovenská permakultúra dnes?

(Zdroj: Foto – archív Školy permakultúry a P. P.)

Patricia Pavlovská je riaditeľkou Školy permakultúry. Ako vraví, permakultúru má v krvi. Je totiž dcérou Karola Končka, zakladateľa permakultúrneho hnutia v bývalom Československu. Čím žije slovenská permakultúra dnes?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Na juhu Slovenska sa nachádza Dreamfarm: Pestovanie zeleniny je o biodiverzite a zveľaďovaní Čítajte 

Ste zakladateľkou a riaditeľkou Školy permakultúry. Môžete nám krátko priblížiť, čo tomu predchádzalo?

Keďže som dcérou Karola Končka, ktorý bol zakladateľom permakultúrneho hnutia v Československu, dá sa asi povedať, že mám permakultúru v krvi.

Odmalička som od otca jednostaj počúvala, že starostlivosť o prírodné zdroje, ktoré máme v regióne, by mala byť na prvom mieste nášho snaženia. Otec to v dobe ešte pred zmenou pomerov v štáte nazýval bioregionálny rozvoj a silno sa snažil presadiť tento model aj v rámci národných programov, nestretol sa však s veľkým porozumením.

SkryťVypnúť reklamu

V deväťdesiatych rokoch sa spojil s ľuďmi zo zahraničných permakultúrnych organizácií a s vervou sa pustil do prekladania a vydávania kníh a organizovania kurzov. No a ja som – keďže tieto kurzy boli v podaní anglických lektorov – tieto kurzy tlmočila, v podstate od svojich šestnástich, až kým som nedoštudovala vysokú školu.

Samozrejme, doma sme mali záhradu, ktorá bola plná permakultúrnych štruktúr, vyvýšené záhony, kľúčové dierky, kompostoviská, jazierko... Veci sa udiali tak, že keď som končila štúdiá, môj otec opustil tento svet a akosi sa očakávalo, že budem pokračovať v jeho diele.

Dostala som sa tak do úzkeho kruhu lektorov a vedenia asociácie perkamultúry. V súčasnosti vediem Školu permakultúry, a aj keď je v škole i veľa administrácie, som hlavne lektorkou a praktickou overovateľkou permakultúry v praxi.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré zážitky patrili medzi tie rozhodujúce?

Moje osobné silné precitnutie v mladosti bolo, keď som si ako tínedžerka zafarbila vlasy chemickou farbou a voda z farbenia putovala do jazierka (kam otec odvádzal „sivú“ vodu z vane).

Výsledkom bolo, že jazierko bolo zvečera do rána mŕtve. Keď sme pri vode, základnej podmienke života, nedá mi nespomenúť zážitok z Brazílie, kde som videla množstvo vodozádržných opatrení na dažďovú vodu, ktorá je v mnohých prípadoch jedinou pitnou vodou.

Prinieslo mi to hlboké uvedomenie, najmä ak si pomyslíme, že v Európe pitnou vodou splachujeme toalety. Myslím si, že v 21. storočí by to mal byť jeden z prvých momentov na úpravu našich názorov, ktoré by sme sa mali snažiť dosiahnuť – aby sme podporili šetrenie pitnej vody, napr. inštalovaním kompostovacích toaliet.

SkryťVypnúť reklamu

Ako permakultúrne riešenia overujete v praxi?

V sídle školy v Hrušove vlastníme s manželom 2,5-hektárové gazdovstvo, ktoré sme kúpili ako holú lúku, resp. agátmi zarastené stráne. Gazdovstvo teda budujeme od piky.

Najväčšou výzvou bolo v našom svahovitom teréne obrátenom na juh zachytiť a udržať vodu. Pôda bola v stave, že prvé roky nám „ani burina nerástla“, ale dnes máme – myslím si, pomerne pekné hospodárstvo, kde okrem obydlia nájdete záhrady, ktoré sú prístupné aj pre verejnosť. Sú tu zeleninové, ale i veľké trvalkové kvetinové záhony a množstvo zvierat.

Magazín Doma v záhrade v predaji do konca marca

V akom režime u vás žijú zvieratá?

Zvieratá sa snažíme riadiť v holistickom menežmente, čo znamená, že v správny čas správnym spôsobom na rôznych plochách striedame zvieratá a využívanie ich dané vlastnosti a ochotu pracovať na zúrodňovaní priestoru.

SkryťVypnúť reklamu

Napríklad kozy: máme slovenské mliekové plemeno bielu krátkosrstú kozu, ktorá je vhodná na chov v našich oblastiach a veľmi sa nám osvedčila pri pomoci s prečistením agátového lesa.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Doma v záhrade

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Vzchádzajúca kríčková fazuľa, odroda Dedkova ružová.

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu